e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi pomáhají s AI dobývat vesmír. Spacetech Zaitra získává 42,5 milionu korun a míří do USA

08.10.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi pomáhají s AI dobývat vesmír. Spacetech Zaitra získává 42,5 milionu korun a míří do USA

Naučit vesmírná zařízení fungovat autonomně a zabránit jejich poškození – to je vize českého spacetech startupu Zaitra. Dnes už přitom dokáže lidským operátorům družic ulehčit práci, například tím, že díky lepší algoritmické filtraci přináší z oběžné dráhy relevantnější data.

Český startup, který spolupracuje například s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), nyní oznamuje uzavření pre-seed investičního kola. Částkou téměř 17,7 milionu korun ho podpořili německý fond Sunfish Partners, Czech Founders VC a jako andělský investor se připojil také Jan Široký, bývalý CTO českého jednorožce Mews. Výslednou částku 42,5 milionu korun doplnily veřejné finance, převážně z Evropské kosmické agentury (ESA) a Technologické agentury ČR (TAČR). 

„Drtivá většina technologií, které dnes posíláme do vesmíru, je závislá na lidských operátorech. Pro vaši představu jeden operátor dnes musí ovládat jednotky až desítky družic. Naší ambicí je, aby na jejich fungování v budoucnu mohl v podstatě pouze dohlížet a mohl jich tak mít pod kontrolou až o řád více. Umělá inteligence totiž umožňuje, aby se tato zařízení stala plně autonomní, dokázala sama sbírat a odesílat co možná nejrelevantnější data, pohybovala se tak, aby zamezila případným srážkám a volila ideální trajektorii pohybu. Takové využití ovšem nemusí platit pouze pro družice, ale třeba i pro sondy zkoumající povrch Marsu nebo i Mezinárodní vesmírnou stanici ISS,“ vysvětluje Marek Marušín, spoluzakladatel Zaitra. 

„S rychlým nárůstem počtu startů satelitů a očekávaným růstem globálního satelitního průmyslu je technologie společnosti Zaitra velmi dobře připravená řešit nové výzvy na takto dynamickém trhu. Inovativní edge-AI řešení startupu Zaitra budou dle našeho mínění hrát při formování budoucí infrastruktury vesmíru velmi výraznou roli. A my chceme být u toho,“ doplňuje Max Moldenhauer, partner německého fondu Sunfish Partners vedoucího investiční kolo. 

Naučit rovery samostatnosti

Řešení českého spacetech startupu, zahrnující jak hardwarovou, tak softwarovou část, současně umožňuje operátorům, aby ovládané družice byly schopné lépe filtrovat požadovaná data. S pomocí AI totiž dovede výrazně lépe filtrovat šum způsobený mraky, kouřem a podobnými faktory nebo monitorovat stav satelitů a včas upozornit na případnou závadu. Hardwarová část potom umožňuje nasazení právě takových chytrých algoritmů jako součást palubního vybavení. Do budoucna má společnost ambice tento hardware nabízet do různých zařízení také samostatně.

Zaitra je jednou z prvních společností, které se podařilo úspěšně nasadit umělou inteligenci do nanosatelitů operujících na oběžné dráze. Technologie českého startupu dnes využívá například Evropská kosmická agentura (ESA), ale i komerční společnosti Spacemanic či TRL Space. Spacemanic nasadil technologii, která je schopná v reálném čase detekovat překážky v okolí satelitu a předejít tak kolizi. Do budoucna se počítá s tím, že technologie bude sama navrhovat úhybné manévry a upravovat trajektorii satelitu. TRL Space využije HW i SW řešení na satelitu TROLL, který bude vynesen do vesmíru raketou Falcon 9 od SpaceX již v lednu.

„V počátcích společnosti jsme hledali vhodný use case. Trvalo nám to několik let, ale dnes už jsme na jasné trajektorii. Pomohla nám k tomu také demonstrace potenciálu našich technologií přímo na oběžné dráze. Věříme, že odtud už vede cesta k realizaci naší vize a my uvidíme svoji technologii třeba i v roveru na Marsu,“ popisuje Marušín. 

Oslovit americké špičky v oboru

Na uzavření pre-seed investičního kola se podílelo hned několik subjektů. Tím největším byly finance z veřejných investic ve výši zhruba 25 milionů korun. Ty jsou tvořené čtveřicí grantů – většími z evropské obdoby NASA, organizace ESA, a české agentury TAČR a dvojicí menších grantů. Následně se připojil německý fond Sunfish Partners, čeští investoři z Czech Founders VC a Jan Široký, bývalý CTO technologického scaleupu Mews, coby andělský investor. Ti dali dohromady téměř 18 milionů korun. Ve výsledku tak startup získal přes 42 milionů korun, které využije na rozvoj technologií a expanzi na trh v USA. Tam chce oslovit firmy typu Boeing, Airbus, ale i velké institucionální hráče, jako je právě NASA.

„Je jednoznačné, že lidská stopa bude v následujících desetiletích ve vesmíru stále hmatatelnější. Proto potřebujeme takové nástroje, které nás zbaví rutinní práce a umožní, abychom se soustředili na analýzu výsledných dat. Těšíme se, že nám získané finance pomohou nejen v dalším rozvoji našich technologií, ale také v šíření naší vize na další důležité trhy, zejména americký. Potvrzením správnosti naší cesty jsou taktéž zákazníci z řad komerčních společností. V našem sektoru totiž už jednotky takových poptávek dokážou generovat velmi solidní obraty,“ dodává Marušín. 

Disclaimer: „Názory vyjádřené v tomto dokumentu neodrážejí oficiální stanovisko Evropské vesmírné agentury.“

Foto + Zdroj: Hustákomunikejšn


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

AI může za rok zvýšit hodnotu českých firem o 16 %

12.09.2024, Autor: Z blogosféry

Firmy v Česku se k umělé inteligenci staví pozitivně. 83 % z nich již AI využívá nebo plánuje zavést do svých procesů. Ačkoliv se téměř čtyři z deseti obávají nedostatku kvalifikovaných pracovníků, predikce ukazují, že by AI mohla do roku 2025 zvýšit hodnotu českých firem v průměru o 16 %.

Nebezpečí na síti: Jak zabránit odcizení profilů a kybernetickým hrozbám

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Kybernetická bezpečnost se v dnešní digitální době stává stále důležitějším tématem. Vzestup kybernetických útoků a odcizení profilů na sociálních sítích představuje vážnou hrozbu pro jednotlivce i organizace. Útočníci využívají pokročilé techniky a nástroje k zneužití zranitelností v online prostředí, a proto je nezbytné znát metody prevence a ochrany. Jana Večerková, zakladatelka a ředitelka intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha, sdílí svůj odborný názor na účinné typy ochrany před kybernetickými hrozbami a upozorňuje na nejčastější chyby, kterých se uživatelé dopouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Počet kybernetických podvodů dramaticky roste

04.09.2024, Autor: Z blogosféry

Česká bankovní asociace (ČBA) upozorňuje na pokračující nárůst kybernetických útoků, které cílí na klienty bank po celé České republice. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku bylo napadeno 49 436 klientů, což představuje nárůst o 37 % oproti stejnému období loňského roku. Díky efektivním zásahům se podařilo bankám od počátku roku ochránit svým klientům více než 4 miliardy korun, přičemž nejvyšší doposud zachráněná částka na jednoho klienta činila 13 milionů korun.  

Závody v digitalizaci ženou velkoobchody k růstu

20.08.2024, Autor: Z blogosféry

Velkoobchodní sektor čelí v posledních letech řadě výzev, ať už to byla omezení spojená s covidovou pandemií, nebo dosud trvající vliv konfliktu na Ukrajině. Velkoobchodní společnosti jsou však pod tlakem také kvůli rychlému tempu postupující digitalizace procesů, včetně zavádění nástrojů umělé inteligence. I přes obtížné podmínky se, ale velkoobchodnímu sektoru předpovídá v nejbližších letech silný růst.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Paula Januskiewicz: Rozumět infrastruktuře není totéž jako na ni umět útočit

08.08.2024, Autor: red

Množství kybernetických útoků nebude menší. Smiřme se s tím a braňme se. I tak by se dala shrnout slova Pauly Januszkiewicz, polské kyberbezpečnostní expertky, která na jaře vystoupila na Security 2024, výroční konferenci Aricomy věnované právě trendům v oblasti IT bezpečnosti. Januskiewicz, jejíž společnost CQURE už má po světě čtyři pobočky, mluvila o tom, proč firmy a instituce neumí útokům odolávat, jak získat víc odborníků i kam obor směřuje.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama