e-news.cz - kurzy
Reklama

Nálada spotřebitelů zůstává ostražitá

24.06.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nálada spotřebitelů zůstává ostražitá

Tuzemská ekonomická důvěra podle červnového konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostla z květnových 97,3 na 98,0 bodu. Mezi podnikateli důvěra narostla z 96,2 na 97,4 bodu, mezi spotřebiteli se naopak snížila z 102,4 na 101,0 bodu. Pro trh se jedná o mírné zklamání, když očekával nárůst důvěry v obou sledovaných skupinách. Celková ekonomická důvěra se ovšem přesto dostala na nejvyšší úroveň od června roku 2022, podnikatelská pak od dubna 2023.

Citelné zlepšení nálady hlásí průmysl, kde se nepatrně zvýšilo hodnocení současné poptávky, výrazněji pak poskočil očekávaný objem výroby v příštích měsících.

Mrazivý zůstává sentiment ve stavebnictví, které si nadále stěžuje na slabou poptávku, očekává snižování stavu zaměstnanosti, ovšem přesto nepředpokládá pokles finálních cen vlastní produkce.

Relativně optimistické zůstává odvětví obchodu, které zlepšilo své hodnocení ekonomické situace v uplynulých měsících, byť mírně skeptičtěji vyhlíží do blízké budoucnosti.

Nejlepší nálada panuje nadále v sektoru služeb, který kvituje současnou ekonomickou situaci, nedávnou poptávku, a s naději hledí i do blízké budoucnosti.

Mírné zhoršení sentimentu spotřebitelů jde na vrub primárně chladnějšímu hodnocení očekávané ekonomické situace v nadcházejících 12 měsících. Naopak lépe domácnosti hodnotí vlastní aktuální finanční situaci.

Nejnovější data nabízejí něco pro optimisty i pesimisty. Nadějně vypadá zlepšování situace v podnikatelské sféře, speciálně pak v průmyslu. Tento indikátor ovšem umí nepředvídatelně kolísat a raději bychom z jednoho dobrého měsíce nečinili ukvapené závěry. Naopak nepotěšila nálada českých domácností, které vykázaly druhý měsíc poklesu v řadě. Přičíst to přitom lze téměř výhradně rostoucím obavám o budoucí ekonomickou situaci, což je poněkud kuriózní. Inflace se zdá být relativně pod kontrolou, nezaměstnanost zůstává nejnižší v celé Evropě, reálné mzdy po nevydařených dvou letech konečně rostou solidním tempem a ani česká vláda již zřejmě v tomto volebním období neplánuje žádná další úsporná opatření. Z čeho tedy pramení rostoucí strach spotřebitelů z budoucnosti, není zcela zřejmé. Jejich nálada ovšem alespoň i nadále zůstává těsně nad dlouhodobým průměrem a hodnotit ji tedy lze jako ostražitě optimistickou. Jelikož navíc nevidíme objektivní důvody pro její zhoršování, nadále předpokládáme, že v nejbližší době bude mít tendenci spíše k nárůstu, a spolu s ní i ekonomická aktivita spotřebitelů. Na raketové odražení celé české ekonomky to v letošním roce spíše nevypadá, ovšem to není velké překvapení. Očekávaný růst HDP kolem 1 procenta se nadále zdá být nejpravděpodobnějším scénářem.

Foto: Pixabay

Zdroj: CYRRUS 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Udržitelné stavby pro zelenou budoucnost

27.09.2024, Autor: Z blogosféry

V době, kdy se klimatická krize stává stále naléhavějším problémem, hledáme způsoby, jak snížit naši ekologickou stopu. Jedním z klíčových oblastí, kde můžeme dosáhnout významného pokroku, je stavebnictví. Udržitelné stavby nám nabízejí cestu k zelenější budoucnosti, ve které naše domovy nejen poskytují komfort a bezpečí, ale také minimalizují dopad na životní prostředí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomické náladě prospěl konec letních prázdnin

24.09.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská ekonomická důvěra se podle zářijové edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu oproti předchozímu měsíci zvýšila o 3,3 bodu a dosáhla tak hodnoty 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny zemědělských výrobců klesají 16 měsíců v řadě

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V následujících měsících nelze očekávat výrazný pokles cen u zemědělských výrobců. U živočišné výroby již dochází k růstu cen. Rostlinná výroba pravděpodobně začne také zdražovat. To se bude postupně přenášet do cen v potravinářském průmyslu, což bude brzdit pokles cen potravin v obchodech.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

13.09.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

11.09.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama