e-news.cz - kurzy
Reklama

Analytik Fanta: Jak reagovaly akcie technologických gigantů na poslední signály FEDu?

16.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Analytik Fanta: Jak reagovaly akcie technologických gigantů na poslední signály FEDu?

Zveřejnění zápisu z prosincového zasedání Americké centrální banky (FED) přineslo zprávu, že s velkou pravděpodobností dojde k dřívějšímu a rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než se původně předpokládalo.

Řada investorů na tento impulz reagovala prodejem dynamicky rostoucích akcií amerických technologických gigantů, jejichž hodnota se propadla až o deset procent. Jak začátek letošního roku ustály akcie technologických firem, když se zvyšuje výnosnost vládních dluhopisů?
Z hlediska dlouhodobých zkušeností se nejedná o nic nezvyklého. Rostoucí úrokové sazby budou investory podněcovat k nákupu vládních dluhopisů, což nevěstí nic dobrého pro řadu akciových titulů. Některé tento signál ustojí lépe (zpravidla např. společnosti prodávající spotřební zboží) a některé naopak nemine poměrně citelný propad. Do druhé jmenované skupiny patří mimo jiné také technologické firmy. Korekci zaznamenal např. akciový index NASDAQ-100 (index zahrnující 100 největších technologických společností obchodovaných na americkém akciovém thru), který se mezi 3. a 7. lednem letošního roku propadl o 5,5 %. Pojďme se tedy podívat jak na avizovaný růst sazeb reagovala hodnota akcií amerických gigantů a tahounů indexu NASDAQ jako jsou Nvidia, Apple, Facebook, Miscrosoft či Google.
NVIDIA CORP (NVDA). Hodnota akcií společnosti Nvidia (výrobce grafických karet a čipů do telefonů či automobilů) se ještě 3. ledna letošního roku držela na hodnotě 301,21 USD. Do 7. ledna se hodnota akcie dostala na 272,47 USD a propadla se tak o téměř 10 %. Následuje však mírný růst a v úterý 11. ledna se hodnota akcie dostala na 278,17 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

APPLE COMP INC (AAPL). Akcie společnosti Apple ukončily obchodování 3. ledna letošního roku na hodnotě 182,01 USD. Do 6. ledna jejich hodnota klesla na 172,00 USD (- 5,5 %). Také Apple se ale poměrně rychle vzpamatoval a do úterý 11. ledna akcie vzrostly k 175,08 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

META PLATFORMS INC (FB). Pod tímto názvem se skrývá další z amerických technologických gigantů – Facebook. Hodnota jeho akcií se mezi 3. – 5. lednem propadla z 338,54 USD na 324,17 USD (- 4,3 %). Hlouběji už ale hodnota nešla a v úterý 11. ledna ukončil Facebook obchodování na hodnotě 334,37 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

MICROSOFT CP (MSFT). Propad neminul ani společnost Microsoft. Hodnota akcií klesla mezi 3. a 6. lednem z 334,75 USD na 313,88 USD (- 6,2 %). V tomto případě ale není oživení tak dynamické jako u výše zmíněných společností a úterý 11. ledna uzavřel Microsoft na 314,98 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

Alphabet Inc A (GOOGL). Srovnatelným poklesem prošla také hodnota akcii společnosti Google. Ještě 3. ledna ukončil obchodování na 2 899,8301 USD, přičemž propad trval až do 7. ledna, kdy hodnota činila 2 740,3401 USD (- 5,5 %). Do úterý 11. ledna cena akcií mírně vzrostla na 2 794,72 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdá se tedy, že tento poslední avizovaný signál amerického FEDu přežily akcie technologických gigantů poměrně s grácií a své ztráty zřejmě brzy kompletně smažou. Je ale otázkou, zda v podobném trendu budou pokračovat i nadále a především v případě, že americká centrální banka skutečně dodrží své slovo a v následujících měsících brzy přitáhne šrouby výkonu americké ekonomiky.
MICHAEL FANTA, analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: Michael Fanta


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: „Úspěchy“ klimatického hospodářství připomínají časy „reálného“ socialismu. Zelení plánovači zavinili zaostávání a teď zakáží importy…

14.06.2024, Autor: Martin Schmarcz

Green Deal dostal ve volbách do Evropského parlamentu pořádně na frak. V Česku se k němu hlásí čtyři poslanci z jednadvaceti. Ale i v řadě dalších zemí Unie proběhlo něco jako referendum o klimatické (a rovněž migrační) politice EU. A nedopadlo pro bojovníky s uhlíkem právě dobře, ztratili ze všech nejvíc. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Vyjádření ke květnové míře nezaměstnanosti

10.06.2024, Autor: Z blogosféry

Opětovný pokles míry nezaměstnanosti lze přičíst především zvýšené poptávce po pracovních silách před začátkem letní sezóny. Firmy chtějí nabrat nové zaměstnance před prázdninami, během nichž není na nábory z důvodu dovolených prostor ani čas. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Stát by se měl při výstavbě dostupného nájemního bydlení inspirovat u penzijních fondů

04.06.2024, Autor: Z blogosféry

Osm miliard korun a přes dvě stovky státních pozemků chce vláda dát na výstavbu dostupného nájemního bydlení pro mladé do 35 let, veřejně prospěšné profese a lidi s nízkými příjmy. Obce by díky novému programu Bydlení pro život mohly postavit byty, v nichž by výše jmenovaným skupinám obyvatel nabízely nižší než tržní nájemné. Je dobře, že se problém sociálního bydlení po dlouhé době konečně reálně řeší. Jde o velmi užitečnou iniciativu, která ale v sobě skrývá jeden potenciální problém.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bankovní daň opět na stole

30.05.2024, Autor: Z blogosféry

V posledních týdnech začal v současné vládní koalici vznikat nápad, který by znovu vrátil do hry možnost zavedení speciální bankovní daně. Tzv. sektorová daň pro banky byla v minulosti v programu zejména u levicových stran. Proč se nejedná o dobrý nápad a jaké negativní důsledky může její zavedení mít pro českou ekonomiku?

Hypotéky ožívají. Vzít si úvěr na bydlení nyní, nebo ještě čekat?

29.05.2024, Autor: Z blogosféry

Hypoteční trh znatelně ožívá. Banky v dubnu poskytly hypoteční úvěry za téměř 22 miliard korun, což představuje meziročně o 100 % více a je to i pětinový nárůst oproti březnu letošního roku. Průměrná hypoteční úroková sazba klesla v dubnu z 5,19 % na 5,10 %. Na další výraznější poklesy to ale aktuálně příliš nevypadá. S čím je teď dobré počítat, když zvažujete nákup nemovitosti?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama