Klasické firemní kantýny se proměňují na prémiové samoobslužné restaurace, které fungují jako benefit pro zaměstnance.
Blahodárné prostředí na pracovištích a s tím související služby totiž u nich hraje čím dál větší roli.
Výrazně se zvyšuje kvalita jídla a prostředí stravovacích prostor. Mezi operátory vstupují i známe restaurační skupiny, jakými jsou Zátiší group či Perfect Canteen Filipa Sajlera (projekt představitele „Kluci v Akci“). Vyplývá to z průzkumu realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která se na oblast sektoru gastronomie specializuje a operátory do kanceláří zajišťuje.
Samotná nabídka stravovacích zařízení v kancelářských budovách je již zavedeným konceptem, především v částech metropole s nízkou občanskou obslužností, kde jsou mnohdy nutností. V Praze je jich na 126. Nejvíce firemních restaurací nabízí Praha 4, následována Prahou 5. Naopak Praha 1 tento druh stravování nepotřebuje, je obsloužena restauracemi a food courty z okolí. Většina z firemních restaurací (62 procent) nabízí své menu i veřejnosti, přitom jen 13 procent je otevřeno i o víkendu.
Při nových výstavbách a rekonstrukcích vlastníci a developeři považují výběr operátora firemního stravování za nezbytnou součást v cestě za komerčním úspěchem. Sází především na kvalitní kuchyni, příjemné prostory a moderní design. U náročných klientů vstupují do hry i špičkoví šéfkuchaři.
Počet firemních restaurací v kancelářských budovách v Praze
Praha 1 | 5 | Praha 6 | 6 |
Praha 2 | 5 | Praha 7 | 6 |
Praha 3 | 6 | Praha 8 | 13 |
Praha 4 | 42 | Praha 9 | 6 |
Praha 5 | 27 | Praha 10 | 10 |
zdroj Cushman & Wakefield