e-news.cz - kurzy
Reklama

Matyáš Kuchař: Bitcoinový byznys roste zejména v oblastech financí, technologií a platebních systémů

02.09.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Matyáš Kuchař: Bitcoinový byznys roste zejména v oblastech financí, technologií a platebních systémů

Rozhovor s Matyášem a Martinem Kuchařovými, spoluzakladateli a spolupořadateli konference BTC Prague 2024, největší bitcoinové konference v Evropě.

Matyáš a Martin Kuchařovi jsou spoluzakladateli a pořadateli konference BTC Prague 2024, největší bitcoinové konference v Evropě. Martin je obchodní a technický ředitel. Matyáš je vedoucí programu a produkce.

„Firmy bitcoin používají jako investiční nástroj, přijímají platby v bitcoinu nebo ho využívají jako způsob ochrany proti inflaci. Navíc se rozvíjejí nové modely podnikání, které jsou na bitcoinu a dalších kryptoměnách založeny – například decentralizované finance (DeFi), kde lidé mohou půjčovat, spořit nebo investovat bez bank. Posílání peněz mezinárodně už nemusí být dlouhé, složité a drahé. Za 10 minut může být prakticky jakákoliv částka na druhé straně zeměkoule, bez prostředníka a rizika cenzury a za zlomek ceny, co si účtují banky,“ říká Matyáš Kuchař.

V červnu 2024 jste pořádali největší bitcoinovou konferenci v Evropě BTC Prague ve Výstavišti v pražských Letňanech. Jak byste zpětně zhodnotili tuto konferenci?

Martin: Letošní ročník byl opět obrovský úspěch. Laťka byla z roku 2023 nastavená hodně vysoko a pokořit jí nebylo vůbec lehké. Až na malé výjimky jsme slyšeli pouze pozitivní zpětnou vazbu. 7500 účastníků, 100 firem ze všech kontinentů, 160 špičkových přednášejících i náš celý tým, ti všichni byli spokojeni, a to je za nás měřítko úspěchu. Lidé si užívali již klasickou pohodovou atmosféru, kvalitní edukační program a rušný veletrh po celé tři dny a celé to neskutečně uběhlo. 

Kdo z významných bitcoinových populizátorů vystoupil na konferenci?

Matyáš: Naší hlavní hvězdou byl již podruhé Michael Saylor, Výkonný předseda MicroStrategy, firma, která je s 224 500 btc největším vlastníkem bitcoinu mezi veřejně obchodovatelnými společnostmi na světě.
Nově jsme také z Ameriky do Prahy dokázali dostat Tuur Demeester, Parker Lewis a hlavně Jacka Mallerse, zakladatele a CEO Strike – mezinárodní firmy na nákup a prodeje bitcoinu a průkopníka ve vývoji distribuovaných systémů. Vystoupila i Stella Assange, manželka nedávno propuštěného whistelblowera a bojovníka za lidské práva Juliana Asange. 

Hvězdným řečníkem byl také americký byznysmen a velký bitcoinový evangelizátor Michael Saylor, který kdysi řekl, že pro většinu investorů jako uchovatel hodnoty bitcoin vyhrává a zlato prohrává. Jak to vidí i jiní investoři?

Martin: Záleží, do jaké skupiny investorů se podíváte. Mladší generace investorů a technologicky orientovaní byznysmeni, jako například Elon Musk, jsou často více nakloněni bitcoinu. Bitcoin je digitální, snadno přenositelný a chráněný před inflací díky omezené nabídce (21 milionů bitcoinů). Bitcoin je podle nich také globální, což umožňuje lidem na celém světě snadno investovat i malé částky a uchovávat hodnotu mimo dosah vlád a centrálních bank. Pro tuto skupinu je zlato sice osvědčené, ale zastaralé, zvláště v digitální éře. Starší a tradiční investoři nebo ti, kteří mají menší chuť riskovat, stále preferují zlato, nemovitosti a tradiční trhy. 

Celkově lze říci, že názory mezi investory se rozcházejí a že rozhodnutí mezi bitcoiny a zlatem často závisí na množství času strávené studiem bitcoinu, který je naprosto nezbytný při budování důvěry v nové technologie a tvorbě individuální strategie. 

Co z této BTC Prague konference vyplynulo dál?

Matyáš: Dá se říci, že BTC Prague se již zapsal jako zajetá kvalitní konference a veletrh, a jako nutná zastávka každého, kdo se chce nachytřit a proniknout jednoduše a rychle do bitcoinu. Akce si získala respekt profesionálů v oborů i celé bitcoinové komunity, a tuto reputaci a punc kvality si hodláme udržet a stavět na ní po mnoho dalších let. Dokonce jsme získali cenu a první místo od České Eventové Asociace za nejlepší akci v kategorii veletrhy a obchodní výstavy.

Předtím jste pořádali v menším rozsahu ChainCamp v Ostravě. Byla to největší neanglická bitcoinová konference. Proč jste se rozhodli pořádat takové konference právě v České republice?

Martin: Chaincamp je konference, na které jsme vyrostli a dokázali komunitě a firmám, že máme co nabídnout. Začínali jsme v roce 2020 době Covidu a naštěstí se po několika odložených datech strefili do okna, kdy bylo možné přivítat 500 nadšenců do bitcoinu v Ostravě na univerzitní půdě VŠB. Následující roky jsme vždy počet účastníků zdvojnásobovali a po třech letech přidali BTC Prague. To, že jsme v České republice, má několik důvodů. Od těch přirozených jako je jazyková bariéra a znalost místní kultury a komunity, až po nadstandartně rozvinuté bitcoinové zázemí v podobě světových firem jako je Satosh Labs a Trezor, s první hardwarovou peněženkou na světě od roku 2011, nebo těžařská společnost Braiins, Bitcoinové automaty General Bytes, nebo směnárna Anycoin. Tyto firmy se drží na prvních příčkách i při šílené světové konkurenci, a jako následek vývoje za dlouhá léta je opravdu velká a vzdělaná komunita lidí, kteří bitcoinu a kryptoměnám rozumí a chtějí se v tomto novém světě zdokonalovat. Ne nadarmo se říká, zlaté české ručičky. Češi a Slováci se v moderních technologiích umí pohybovat. Ve světě bitcoinu nás každý zná a máme být opravdu na co hrdí. 

Jak vlastně bitcoin funguje? Co je k tomu třeba umět?

Matyáš: Bitcoin funguje jako digitální měna, která umožňuje převod hodnoty přes internet bez potřeby zprostředkovatelů, jako jsou banky. Každá transakce je zaznamenána v decentralizované síti počítačů po celém světě. Pro začátek nemusíte být expert na IT, ale je dobré pochopit základy, například jak si založit bitcoinovou peněženku, kde a jak nakoupit nebo prodat bitcoin a jak rozumět bezpečnostním rizikům. Je to něco, co se dá naučit krok za krokem a přesně tomu se věnujeme na našich konferencích, ať už Chaincamp v září v Ostravě, nebo BTC Prague v červnu v Praze. 

Dnes se kolem bitcoinu točí svět. Kde všude je možné jej využít?

Martin: Bitcoin můžete využít na mnoha místech – od online obchodů jako je Alza.cz, přes investice až po fyzické obchody a služby. Například v restauracích po celé České republice můžete zaplatit bitcoinem za jídlo pomocí služby Qerko, platit bitcoinem můžete za ubytování nebo dokonce za automobily. Také se stále více uplatňuje v oblastech, kde jsou tradiční finanční služby méně dostupné. Tím, že je bitcoin globální a nezávislý na vládách či bankách, přitahuje lidi, kteří hledají alternativu k běžnému finančnímu systému.
Hlavní využití bitcoinu je však jako uchovatel hodnoty, prostředek ke spoření. Pravidelné, dlouhodobé měsíční odkládání peněz do bitcoinu se ukázalo jako naprostý a bezkonkurenční vítěz v investičním světě.

Jaké využití kryptoměny vidíte v bitcoinovém byznysu?

Matyáš: Bitcoinový byznys roste zejména v oblastech financí, technologií a platebních systémů. Firmy ho používají jako investiční nástroj, přijímají platby v bitcoinu nebo ho využívají jako způsob ochrany proti inflaci. Navíc se rozvíjejí nové modely podnikání, které jsou na bitcoinu a dalších kryptoměnách založeny – například decentralizované finance (DeFi), kde lidé mohou půjčovat, spořit nebo investovat bez bank. Posílání peněz mezinárodně už nemusí být dlouhé, složité a drahé. Za 10 minut může být prakticky jakákoliv částka na druhé straně zeměkoule, bez prostředníka a rizika cenzury a za zlomek ceny, co si účtují banky.

Proč bitcoin ANO, a proč NE?

Matyáš: Bitcoin ANO, protože nabízí finanční svobodu, možnost investovat mimo tradiční trhy a ochranu proti inflaci nebo nestabilitě místních měn. Je decentralizovaný a globální, což znamená, že ho nikdo nemůže ovládat nebo cenzurovat. Jeho množství je omezené na 21 milionů a tato vlastnost mu čistě matematicky předpovídá, při stále se zvyšující poptávce, stabilní a krásné zhodnocení.  

Na druhou stranu bitcoin NE, protože je stále velmi volatilní a pro někoho může být náročné ho používat kvůli technickým a bezpečnostním aspektům. Navíc regulační nejistota v různých zemích může přinést komplikace. Důvody proč NE mohou být však rozprášeny edukací a správným individuálním nastavením. 

Kryptoměny dnes neprožívají úplně veselé a optimistické časy. Čím to je?

Martin: Kryptoměny dnes skutečně procházejí těžkým obdobím, a to z několika důvodů. Jedním z hlavních problémů je, že většina kryptoměn postrádá hodnoty, které dělají bitcoin jedinečným. Bitcoin se stal úspěšným díky své skutečné decentralizaci a omezenému počtu – bude existovat pouze 21 milionů bitcoinů, což vytváří jasnou nabídku a poptávku. Na rozdíl od toho mnoho jiných kryptoměn vzniklo především s cílem obohatit jejich zakladatele.

Tyto kryptoměny často nejsou decentralizované tak, jak by měly být. Zakladatelé a vývojáři mají nad nimi velkou kontrolu, což z nich dělá spíše centralizované projekty zaměřené na rychlý zisk. Některé z nich jsou dokonce navržené tak, aby přitáhly investory, nadhodnotily cenu a následně vybraly hotovost, což často vede k poklesu hodnoty, jakmile zájem opadne. Takový přístup podkopává důvěru investorů v celý sektor kryptoměn.

Tím pádem se kryptoměny bez silných základních hodnot a bez skutečné decentralizace dostávají pod tlak, což přispívá k současné nejistotě a nestabilitě na kryptoměnovém trhu. Bitcoin však díky své unikátní struktuře a filozofii zůstává pro mnoho lidí stále bezpečným přístavem v tomto nestálém prostředí.

Jak vidíte využívání i dalších kryptoměn?

Matyáš: Bohužel v kryptoměnách velkou budoucnost nevidím, a to proto, že nenabízejí inovativní technologie a konkrétní využití. Výjimky potvrzují pravidlo, například stablecoiny usnadňují mezinárodní převody peněz a chrání před kolísáním cen, což lidé v rozvojových zemích potřebují a zájem o ně to jasně dokazuje. Druhým příkladem mohou být kryptoměny zaměřené na soukromí, nebo kryptoměny, které slouží jako testovací provoz, který se v budoucnu může aplikovat na druhé vrstvy bitcoinu. Je však naprosto nezbytné od ostatních kryptoměn oddělit spekulativní funkci peněz. 

Jak využíváte v podnikání bitcoiny a další kryptoměny vy?

Martin: V podnikání využíváme pouze bitcoin, a to především k diverzifikaci aktiv a k mezinárodním platbám, které jsou rychlejší a levnější než klasické bankovní převody. Umožňuje nám to také být součástí inovací v oblasti financí a přizpůsobit se trendům, které mohou v budoucnu výrazně ovlivnit ekonomiku.

Stane se bitcoin v budoucnu skutečnou měnou?

Matyáš: My jsme o tom absolutně přesvědčeni. Bitcoin má potenciál stát se globálně přijatou měnou, možná i rezervní měnou jednotlivých států, jako tomu bylo kdysi se zlatem. Zatím nejsme tam, co by se dalo považovat jako naprostý úspěch. Nestabilita ostatních světových fiat měn pouze podporuje tezi bitcoinu, jakožto přirozeného technologického nástupce peněz do digitální doby.  Aby se stal skutečnou měnou, musí se zvýšit dostupnost a přijatelnost mezi lidmi a firmami a zároveň se musí zlepšit škálovatelnost sítě. I když k tomu dojde, bude trvat ještě několik desítek let, než ho budeme používat stejně běžně jako dnes dolary nebo eura. 

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Matyášem a Martinem Kuchařovými

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama