e-news.cz - kurzy
Reklama

Karel Kotoun: Umělá inteligence může výrazně přispět ke zlepšení života na vesnicích i ve městech

06.07.2024, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Karel Kotoun: Umělá inteligence může výrazně přispět ke zlepšení života na vesnicích i ve městech

Rozhovor s Karlem Kotounem, zakladatelem společnosti Green0meter, platformy zaměřené na podporu udržitelného podnikání.

Karel Kotoun je zakladatel společnosti Green0meter, platformy zaměřené na podporu udržitelného podnikání. Je jedním z nejvýznamnějších hráčů na scéně udržitelného rozvoje v ČR i v zahraničí. Před nástupem do Green0meteru působil jako vedoucí ve finančních službách v globální poradenské firmě se zaměřením na digitalizaci a M&A. Jeho společnost nabízí služby jako výpočet uhlíkové stopy, nefinanční reporting a osobní doporučení pro dekarbonizaci českého průmyslu. 

„Ve městech může AI například optimalizovat dopravu, což sníží dopravní zácpy a zlepší kvalitu ovzduší. V chytrých domech může AI regulovat spotřebu energie, což vede k úsporám a šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Ve zdravotnictví může AI pomoci lékařům při diagnostice a léčbě nemocí, čímž se zlepší péče o pacienty a zkrátí čekání v ordinacích. 

Na vesnicích může AI podpořit zemědělství přesnými analýzami půdy a počasí, což zvyšuje výnosy a snižuje plýtvání,“ říká Karel Kotoun.

Vaše platforma je zaměřená na podporu udržitelného podnikání. Co si pod pojmem udržitelné podnikání můžeme představit?

Udržitelné podnikání je pro mne přístup, který se snaží omezit negativní dopady podnikání na životní prostředí nebo společnost. A takovým společnostem s naší platformou Green0meter pomáháme. Příkladem může být stavebnictví, které i přes své nezbytné aktivity směřuje k využívání ekologických materiálů a energeticky úsporných technologií. Celkově se udržitelné podnikání snaží najít rovnováhu mezi ekonomickými zisky a pozitivními dopady na společnost a životní prostředí, což zajišťuje dlouhodobý úspěch a prosperitu. I když je tento koncept relativně nový, myslím si, že například rodinu Baťových bychom mohli označit za představitele udržitelného podnikání, protože z jejich přínosů žije Zlín dodnes.

Jak přišel nápad na zřízení vaší platformy? Jak náročná byla její realizace?

Po ukončení studia jsem začal pracovat v poradenské firmě a brzy jsem si uvědomil, že mnoho procesů by šlo zefektivnit. Tento postřeh vedl k vytvoření naší platformy. Realizace tohoto nápadu byla velmi náročná, ale dnes je Green0meter lídrem v oblasti ESG s největším týmem expertů v Česku. Kromě toho působíme na Slovensku, Rumunsku, Indonézii, Číně a Indii. Neustále se rozvíjíme, abychom mohli poskytovat špičkové služby v oblasti udržitelnosti. A víte, jaký byl první krok k našemu úspěchu? Pochopit, že udržitelnost není jen módní slovo, ale způsob, jak ušetřit planetě i peníze.

Dá se udržitelnost měřit? 

Udržitelnost se dá měřit mnoha způsoby. Jedním z nich je pomocí tzv. nefinančního reportingu. Ten se týká všech velkých společností od 250 zaměstnanců, 1 miliardy obratu, anebo 600 milionů aktiv a také na podniky veřejného zájmu v EU. Firmy musejí vykazovat své environmentální, sociální a governance (ESG) údaje. Naše platforma Green0meter jim v tom pomáhá tím, že informace jednoduše posbírá, připraví povinné reporty a automaticky doporučí, co by daná společnost měla udělat, aby snížila svou uhlíkovou stopu, ušetřila na výrobě nebo zvýšila retenci a spokojenost svých zaměstnanců. Identifikace rizik a příležitostí v oblasti udržitelnosti navíc umožňuje firmám lepší orientaci v tržním prostředí, zvyšuje jejich atraktivitu pro odběratele a podporuje jejich dlouhodobý růst.

Byl jste jedním z porotců odborné poroty v soutěži Zelená obec roku 2024. Na co jste se zaměřoval v porotě vy? Kolik obcí jste posuzovali?

Zelená obec roku je soutěž, kterou pořádá ČSOB již druhým rokem. Cílem soutěže je každoročně představit udržitelné fungování obcí a současně přispět k jejich dalšímu rozvoji. Soutěž je rozdělena do kategorií: obce s počtem obyvatel do 1 000, obce nad 1 000 obyvatel a sociální počin roku. Posuzovali jsme desítky přihlášených obcí a měst a bylo pro mne zajímavé vidět leadership starostů a jejich inspirativní přístup. Je vidět, že když se chce, tak to jde.

Jak vidíte stav současných obcí v ČR? Jaké mají největší problémy?

Každá obec v České republice má své specifické problémy, a to i vzhledem k tomu, že u nás máme přes 6000 obcí, což je extrémně vysoké číslo. Přesto je vidět, že tahounem každé obce je vždy starosta a aktivní lidé, kteří v obci žijí, což vytváří silný komunitní život. Mezi největší problémy, kterým obce čelí, patří otázky spojené s energiemi, vybydlováním, dopravou a dalšími infrastrukturními výzvami. Každé obci bych přál mít tak skvělé vedení jako ty vítězné, protože lidé se dokážou poprat skoro se vším, pokud chtějí.

Řekl jste, že k růstu zisků firem a vytváření nových pracovních příležitostí může přispět i umělá inteligence. Může umělá inteligence přispět i ke zlepšení života na vesnicích a ve městech? Jak? 

Umělá inteligence může výrazně přispět ke zlepšení života na vesnicích i ve městech. Například ve městech může AI optimalizovat dopravu, což sníží dopravní zácpy a zlepší kvalitu ovzduší. V chytrých domech může AI regulovat spotřebu energie, což vede k úsporám a šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Ve zdravotnictví může AI pomoci lékařům při diagnostice a léčbě nemocí, čímž se zlepší péče o pacienty a zkrátí čekání v ordinacích.

Na vesnicích může AI podpořit zemědělství přesnými analýzami půdy a počasí, což zvyšuje výnosy a snižuje plýtvání. AI také může zlepšit dostupnost vzdělání prostřednictvím online kurzů a programů, které mohou obyvatelé venkova snadno využívat. Tím vším může umělá inteligence přispět k celkovému zlepšení kvality života jak ve městech, tak na vesnicích. A to je vlastně jen začátek, protože tohle všechno už je něco, co se děje.

Dále jste také řekl, že je důležité si uvědomit, že umělá inteligence není samospásná a spolupráce s lidmi je nezbytná pro její efektivní využití. Jaký prostor se tím otevírá pro obce a život v nich?

Ano, umělá inteligence není samospásná a její efektivní využití vyžaduje spolupráci s lidmi, což může otevírat velký prostor pro obce. AI může například optimalizovat sběr odpadu a údržbu silnic, což zlepší efektivitu veřejných služeb. V bezpečnosti může monitorovat veřejné prostory a predikovat rizika, čímž zvýší bezpečnost obyvatel. Ve vzdělávání může AI vytvářet personalizované programy přizpůsobené potřebám místních obyvatel. Podobně jako lidé poprvé poznali internet v obecních knihovnách a dnes ho mají všichni v mobilu, tak AI postupně proniká do každodenního života a zlepšuje kvalitu života v obcích.

Jaký prostor se otevírá pro podnikatele?

Rozvoj nových technologií představuje pro podnikatele vždy ohromnou příležitost. My Češi jsme často skeptičtí a máme rádi svůj zavedený svět, ale právě v těchto inovacích bychom měli vidět možnosti pro růst a rozvoj.

Patříte mezi podnikatele z mladé generace. Je důležitá pro podnikání více volná ruka trhu či spíše větší regulace státem?

Myslím, že pro podnikání je především důležité mít dobrý nápad, odvahu a odhodlání jít si za svým cílem. To jsou klíčové faktory, které umožňují podnikatelům překonávat překážky a dosahovat úspěchu.

Od státu však chci jasné a stabilní zákony, kvalitní instituce a vymahatelnost práva. Regulace by měla být přiměřená a měla by podporovat inovace a růst, aniž by zbytečně omezovala podnikání. Kombinace silné podnikatelské vize a spolehlivého právního prostředí je klíčem k úspěšnému a udržitelnému podnikání.

Co by mělo zůstat v podnikatelském prostředí více volné a kde by měla být dle vás větší regulace státem?

Nejsem příznivcem rigidních předpisů. Myslím si, že dnešní svět je velmi složitý, a i zákony nemohou postihnout kompletně vše. Měli bychom mít více volnosti v inovacích, což by umožnilo flexibilitu a rychlou adaptaci na měnící se podmínky trhu. Sebelepší regulace nenahradí morálku lidí. To žádný zákon nezařídí.

Hovoří se o nutnosti snížit CO2. Proč je tak šílená horečka?

CO2 přispívá k oteplování planety, což vede k extrémnímu počasí, které vyvolává další problémy. Tlak kolem snižování CO2 je reakcí na nutnost řešit tyto problémy. Nicméně, vše přepočítávat na emise CO2, včetně jídla, nepovažuji za šťastné a myslím si, že řada Čechů je na to už vyloženě alergická.

Proč ubývá stromů a zeleně? Pomohlo by ke zlepšení životního prostředí více sázet stromy a zeleň a uchování cenné orné půdy, které byly po tisíciletí jedním ze základů života a zdrojem tvorby kyslíku na Zemi?

Málo se ví, že plocha lesů v Česku dlouhodobě roste. Lesy zabírají přibližně 34 % území Česka, což je nárůst oproti minulým dekádám. Problémem je, že hůře obnovujeme lesy po kůrovcové kalamitě, která zasáhla velkou část Česka a často opakujeme chyby našich předků s výsadbou monokultur. Specifickým problémem pak je ubývání stromů ve městech, kde mají stromy kruciální význam. Městská zeleň přispívá k ochlazování prostředí, zlepšuje kvalitu vzduchu a poskytuje obyvatelům prostor pro rekreaci. Stačí se v těchto dnech projít po jakémkoliv městě a vidíte, že chybějící zeleň zhoršuje kvalitu života. Osobně nemám rád, jak se v Česku občas z výsadby stromů mimo města stává greenwashing.

S ornou půdou je to poněkud složitější. Nikdo z nás určitě nechce, aby se na nejkvalitnější půdě stavěly skladové areály. Na druhou stranu, intenzivní zemědělství plné chemie může představovat pro přírodu také velkou zátěž. Jsem velkým příznivcem tzv. precizního zemědělství, které využívá všechny činnosti na základě přesné analýzy dat a informací shromážděných a přenášených prostřednictvím pokročilých nástrojů a technologií. Tato metoda může pomoci snížit negativní dopady intenzivního zemědělství na životní prostředí a zároveň zachovat a zlepšovat kvalitu půdy.

Co považujete ve vašem životě vy za udržitelné?

Osobně stavím rovnítko mezi udržitelnost a hledání inovativních řešení. Uvědomuji si, že například hodně cestuji a pracuji v Green0meteru, což je náročné pro moji rodinu, ovšem o to více se jí snažím věnovat ve svých volných chvílích. A tak je to i s udržitelností – něco nemusí být udržitelné, ale lze to kompenzovat jinak. Člověk holt stále musí hledat nová řešení, jak v práci, tak v osobním životě.

Je to neustálý proces, který vyžaduje kreativitu a ochotu se přizpůsobovat. To, co se osvědčí v jednom případě, nemusí být univerzálně použitelné, ale vždy je možné najít způsoby, jak vyvážit méně udržitelné aspekty našeho života těmi udržitelnějšími.

Pro mne jsou vztahy s lidmi to nejdůležitější. Ať už jde o rodinu, přátele nebo kolegy, snažím se vytvářet a udržovat silné a zdravé vztahy. Tyto vztahy jsou klíčové pro osobní pohodu.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Karlem Kotounem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama