e-news.cz - kurzy
Reklama

Jiří Loubal: Musíte rozlišovat investory a spekulanty

14.09.2024, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jiří Loubal: Musíte rozlišovat investory a spekulanty

Rozhovor s Jiřím Loubalem, majitelem investiční společnosti Cyrrus a.s.

Jiří Loubal je majitel investiční společnosti Cyrrus a.s. Firma už 28 let obchoduje s cennými papíry, aktivně spravuje investice svých klientů a reaguje na dění ve světě a rozvíjí se.

“Ono to totiž není úplně totéž. Pokud je někdo spekulant, trader, který se opírá hlavně o technickou analýzu, může mu jeho strategie dlouho vycházet. Nicméně jednoho dne se změní tržní situace a doposud úspěšná strategie přestane fungovat a ztráty se vrší. To jsme také zkoušeli. Zatímco pokud jste investor, který investuje adekvátní část svého majetku a splňuje svoje vlastní pravidla investování, pak můžete být dlouhodobě velmi úspěšný. Pokud se ptáte, zda je vhodná doba na investování, tak ta je vždy. Jen se mění trhy a třídy aktiv,“ říká Jiří Loubal. 

S akciemi jste začal v roce 1994 ve svých 24 letech. Investicím se věnujete přes 30 let. Jak výrazně se svět investic za tu dobu změnil?

Co vám mám povídat. 30 let je dlouhá doba, změnil se celý trh, chování klientů i investiční nástroje. Kdybychom pokračovali v maržovém obchodování, které bylo naším hlavním produktem na přelomu tisíciletí, tak dnes již jako firma neexistujeme. Obecně klasické obchodování s akciemi nás již 10 let neživí a tvoří pouze okrajovou část služeb společnosti. Na finančním trhu se svět točí velmi rychle.

Jaká byla podle Vás doba devadesátek?

Pokud míníte kapitálový trh, tak se jednalo o přeskupování majetku, který lidé získali v kuponové privatizaci. Do Česka přicházeli silní zahraniční hráči, kteří byli schopni vykoupit zajímavé privatizované firmy, protože měli kapitál. Obchodovalo se o sto šest, pokud to shrnu, tak se v té době v podstatě rozdávali karty. 

Tenkrát centrální evidenci cenných papírů vedlo takzvané Středisko cenných papírů, které spadalo pod Podnik výpočetní techniky. Veškeré transakce a nakládání s cennými papíry bylo pomalé, používaly se diskety nebo papírové formuláře. Z pohledu dnešní digitální doby to byl v podstatě pravěk.

Jaké jste měl tehdy představy o investování a jak se Váš pohled měnil?

Asi jako každý mladý investor jsem inklinoval více k riziku. Znamená to, že za málo jsem chtěl hodně nebo jsem přišel o vše. Kdo chce moc, nemá nic. Postupně jsem zjistil že zisk na kapitálovém trhu je pouze půjčkou. Z tohoto důvodu se v čase moje investice stávaly konzervativnější a konzervativnější. V tomhle ohledu jsou vlastní zkušenosti k nezaplacení a školné bývá vysoké. 

Jak se dnes žije investorům? Je doba na investování? 

Musíte rozlišovat investory a spekulanty. Ono to totiž není úplně totéž. Pokud je někdo spekulant, trader, který se opírá hlavně o technickou analýzu, může mu jeho strategie dlouho vycházet. Nicméně jednoho dne se změní tržní situace a doposud úspěšná strategie přestane fungovat a ztráty se vrší. To jsme také zkoušeli. Zatímco pokud jste investor, který investuje adekvátní část svého majetku a splňuje svoje vlastní pravidla investování, pak můžete být dlouhodobě velmi úspěšný. Pokud se ptáte, zda je vhodná doba na investování, tak ta je vždy. Jen se mění trhy a třídy aktiv. 

Do čeho se dnes vyplatí investovat?

Co myslíte tím vyplatí investovat? Myslíte tím, že nepřijdete o svůj vklad – investici nebo že dosáhnete zhodnocení 5,10,15 nebo více procent? Paleta investičních nástrojů je opravdu široká a bude jiná pro retailového investora v porovnání s kvalifikovaným investorem. Z pohledu třídy aktiv je jasné, že v České republice to budou nemovitosti, které patří k nejoblíbenější aktivům, i když v zahraničí do něj investoři investují maximálně 15 % svého majetku. V posledních letech díky vysokým úrokovým sazbám byly oblíbené dluhopisy nebo vysoce úročené zajištěné půjčky. Nyní si myslím, že přichází čas private equity fondů.

Využíváte jako investor umělou inteligenci?

Já osobně si investice nechávám doporučovat od týmu odborníků, které zaměstnávám. Pokud ale vím, usilovně pracují na tom, aby jim umělá inteligence maximálně pomáhala při sběru, vyhodnocování dat, analýzách a následném doporučování investic. Rozhodně hodláme možnosti umělé inteligence naplno využít. 

Jaké vlastnosti by měl mít dobrý investor?

Chladnokrevnost a disciplína. To jsou nejdůležitější vlastnosti každého investora. Minimálně platné na kapitálovém trhu. Pokud si při vstupu do trhu stanovíte pravidlo, že váš target jako zisk je X procent a maximální únosná ztráta Y procent, měla byste se svých pravidel držet. Ze zkušenosti vím, že nereálně nastavené hodnoty a posouvání těchto hodnot v návaznosti na tržní situaci vede ke ztrátě vstupní investice. 

U investic mimo kapitálové trhy musíte vyhodnotit reálnost výnosu, ztráty a míru rizika. Ani zde není všechno zlato co se třpytí.

Založil jste umělecký fond Collectiv Art Fund. Je dnes doba investic do umění?

Doba na investici do umění je dle mého názoru vždy. Buď se na umění díváte z pohledu sběratele a milovníka nebo z pohledu investora, který na vybraných dílech chce vydělat. Já jsem fond umění zakládal hlavně z důvodu, že vývoj na trhu umění nekoreluje s veřejnými trhy a jedná se tak o vhodnou alternativu k investičním nástrojům, které nabízíme. Konečně se můžeme zabývat i krásou a také něčím hmotným, čím se můžeme pochlubit. Navíc je na trhu přebytek peněz a tak je velmi pravděpodobné, že tato třída aktiv rozhodně v čase nebude klesat na hodnotě. 

Vaše společnost je nově držitelem lukrativního balíčku licencí. Co svým klientům nabízíte?

Děláme spoustu věcí na míru klientům, a tak bych to shrnul do označení: CYRRUS je specializovaný investiční butik. Jen pro Vaši představu. V září nabídneme klientům certifikát s garancí návratu 100 % investované částky. Výnos je navázán na výkonnost akciového indexu firem s nižší tržní kapitalizací, které budou nejvíce profitovat z očekávaného a již probíhajícího snižování úrokových sazeb. Historická výkonnost tohoto indexu dosahuje 8 % ročně, u nás k tomu klient dostane ještě 100 % kapitálovou garanci a měnové zajištění do CZK. No není to skvělý? 

Výčet služeb, které nabízíme a jejich poskytování podléhá licenci, je poměrně široký.

Kdo se může stát vaším klientem? 

A to je právě ono. Nemáme žádné podmínky stanovené na to, kdo se stane nebo nestane naším klientem. Vycházíme spíš z toho, co vlastně klient hledá a zda jsme schopni mu něco nabídnout. Většinou si nás najde právě pro individuální osobní přístup a zajímavé produkty a služby.

Kde si nejlépe odpočinete?

Já si nejlépe odpočinu tak, že se buď válím u televize na gauči a tupě zírám na blikající obrazovku, nebo se setkávám s přáteli při nějaké sportovní nebo společenské aktivitě. Ale to vždycky záleží na typu únavy. Mám rád golf, učím se tenis, zajdu do fitka, od září začínají ledy na hokej, sem tam stačí jen jízda v autě nebo na motorce. Dle nálady.

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Jiřím Loubalem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama