Apogeo
Reklama

Jiří Beran: Šerm je krásný elegantní sport, a nejen to, je to životní styl

12.08.2024, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Jiří Beran: Šerm je krásný elegantní sport, a nejen to, je to životní styl

Rozhovor s Jiřím Beranem, bronzovým medailistou ze soutěže družstev v šermu kordem na LOH 2024 v Paříži a také jednatelem firem 5 M spol. s.r.o. a B-Build s.r.o.

Jiří Beran je bronzový medailista ze soutěže družstev v šermu kordem na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži a také jednatelem šermířské firmy 5 M spol. s.r.o. a architektonického atelieru B-Build s.r.o. Je mnohonásobným mistrem ČR. V roce 2023 jako první čech vyhrál Grand Prix v kolumbijském Cali.  V červnu 2007 vyhrál závod Světového poháru v Buenos Aires. V roce 2016 se probojoval skrz zónovou kvalifikaci na letní olympijské hry do brazilského Rio de Janeira, kde obsadil 33. místo. Na Letních olympijských hrách 2024 vybojoval bronz s českým družstvem v týmu Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr.

„V perfektní partě se hodně lišíme od ostatních týmů. Podporujeme se, i když se třeba někomu nedaří, prohra i výhra je prostě součást sportu. Samozřejmě, že reakce byly doopravdy neopakovatelné. Bylo to jak ve splněném snu, kdyby nezačali zhasínat, tak tam skáčeme ještě teď. Následovaly oslavy v Českém domě a hned po příletu na Olympijském festivalu v Mostě, kde jsme si to užili se všemi fanoušky a rodinou. Bylo, a je to prostě něco úžasného,“ říká Jiří Beran. 

Jaké byly první vaše dojmy, když jste se dozvěděl, že jste vybojovali bronz na LOH v Paříži? A jaké byly reakce týmu

Olympiáda v Paříži byla pro mne plánovaná poslední soutěž mé sportovní kariéry, proto to bylo pro mne osobně hodně emotivní. Kluci to také věděli a k tomu jsme si byli jistí, že na dobrý výsledek máme. Dali jsme do toho všechno, hlavně srdce a nadšení. V perfektní partě se hodně lišíme od ostatních týmů. Podporujeme se, i když se třeba někomu nedaří, prohra i výhra je prostě součást sportu. Samozřejmě, že reakce byly doopravdy neopakovatelné. Bylo to jak ve splněném snu, kdyby nezačali zhasínat, tak tam skáčeme ještě teď. Následovaly oslavy v Českém domě a hned po příletu na Olympijském festivalu v Mostě, kde jsme si to užili se všemi fanoušky a rodinou. Bylo a je to prostě něco úžasného. 

Jak se tvořila parta, aby vyšel takový výsledek na OH?

S Martinem Rubešem jsem v týmu delší dobu a vyhráli jsme světový pohár v družstvech ještě s Richardem Pokorným a Pavlem Pitrou v roce 2017 a následně jsme přivezli i bronz v Mistrovství Evropy. Poté Pavel a Richard skončili a naskočil Jakub Jurka s Michalem Čuprem do týmu a začali pracovat na společné partě, strategii a museli jsme spolu toho odšermovat doopravdy hodně. Tým si začal sedat a společně jsme to nakopli bronzovou medailí na světovém poháru v Buenos Aires v roce 2023 a pak jsme předvedli spoustu vysokých umístění i na Mistrovství světa a Mistrovství Evropy. Ale hlavně jsme byli spolu, a musím říci, že každý, kdo se s námi dá dohromady, tak ví, že je s námi legrace a jsme super parta. To je naše největší deviza, i když, kdybychom nebyli výborní šermíři, tak by to také nešlo. 

Řekl jste, že už závodně se šermem končíte? Opravdu to byly vaše poslední zápasy?

Ano, 2 roky jsem se na to osobně i profesně připravoval a teď je to tady. Jsem šťastný za všechny roky u sportu. Šerm je krásný elegantní sport, a nejen to, je to životní styl. Tento moment pro vrcholové sportovce je hodně těžký, proto jsem se pečlivě připravoval na konec, abych byl ready i poslední sezonu a neohrozil přípravu a pohodu týmu na Olympiádu. Podařilo se to, nyní se těším na další životní výzvy a hlavně na více času s rodinou. 

Co je při šermu důležitější psychika či technika? Jaké vlastnosti by měl mít dobrý šermíř? 

Dobrá zpráva pro všechny je, že nemáme žádný ideální somatotyp pro sportovní šerm, můžete být vysoký nebo malý, spíš svalový typ nebo křehčí typ. Pro šermíře je důležité se věnovat mnoha aspektům sportovního šermu jako je technika, psychika i fyzička. Někdy se šermu říká fyzické šachy. Je to hodně rychlé, precizní, náročné na koncentraci i fyzičku. Je to prostě krásný čistý, gentlemanský sport. 

Jako malý byl pro vás větším hrdinou Vinnetou nebo čtyři mušketýři?

Pokud se vrháme do světa filmu, tak mě vždycky fascinovaly šermířské scény, kde hrál Alaine Delon jako Černý Tulipán atd. Jelikož to jsou několika minutové scény bez jediného střihu. To muselo být neskutečně náročné a propracované. Ale jinak určitě před Vinnetouem jsou Čtyři mušketýři, a hlavně, co mě baví vždy, je Hrabě Monte Christo. 

Kdy je nejlépe začít se šermem?

Skvělé je, že jako hobby šermíř lze začít v jakémkoliv věku, a to myslím, že třeba 50 let, 60 let není překážkou. Jinak pro děti je to ideální ve věku 7-12 let. 

V kolika letech jste se stal profišermířem?

V roce 2000, to mi bylo 18 let, jsem podepsal první smlouvu u Victorie – Vysokoškolské sportovní centrum. A tam jsem zůstal zaměstnán až do současnosti, kdy končím profesionální sportovní kariéru. Je skvělé, že jsme propojení právě s Victorií, to nám dává čas soustředit se na trénink a možnost jezdit na všechny závody a věnovat se plně sportu, který milujeme. 

V čem je kord zajímavější od jiných zbraní jako šavle nebo fleret?

Kord je jednodušší na pochopení a dá se s ním začít kdykoliv, rychle se kdokoliv stane šermířem a může mít třeba i pasivnější pojetí. Fleret a šavle je hodně dynamická a velice náročná na fyzičku. Zkoušel jsem všechny 3 zbraně, ale prostě kord miluji, baví mě nejvíc a jsem s ním spojený celý život.

Kolik stojí vybavení šermíře? Co vše je k tomu potřeba?

Výbava překvapivě není tak drahá, pokud byste se chtěl vybavit od hlavy k patě jako hobby šermíř nebo jako mladý začínající šermíř, komplet výbava stojí do 12ti tisíc, vše je bezpečnostně certifikováno a materiály jsou kvalitní, tak vše vydrží delší dobu než z toho vyrostete nebo než se čepel kordu opotřebením zlomí, a pak je potřeba ji vyměnit za novou. Ale třeba u standardních čepelí toto nastane cca při 5-6ti tisících ohnutí, tak máte čas. 

Využíváte při tréninku také moderní technologie? 

Samozřejmě se využívá čím dál tím více videa, statistiky, monitorování soupeřů. Následují přímé přenosy, zpomalené záběry. Na planši se používají bezdrátové technologie, videorozhodčí, kteří reagují na situace okamžitě, vše se vyvíjí a jde dopředu. 

Jste stavební inženýr. Přemýšlel jste o stavbě šermířské haly?

Šermířskou halu BB Arenu u nás v Letňanech už vystavěl táta, tak na mně a manželce je spíše zvelebovaní a lehké rekonstrukce, je to velice rodinná záležitost, kdy o halu se převážně stará můj švagr a moje sestra. Mojí diplomovou práci na fakultě stavební při ČVUT jsem věnoval zakryté lyžařské hale, kdy jsem v roce 2006 čekal, že někdo zrealizuje, ale ještě k tomu u nás nedošlo. Jinak BB Arena je super místo na trénink a takových krásných a prostorných šermířských hal v Evropě není moc. Je to radost trénovat právě tady, kde je i sídlo rodinného šermířského oddílu SC Praha. 

Jaké vlastnosti vám dal šerm do podnikání?

Šerm a sport obecně formuje lidi k lepšímu, musí se naučit prohrávat, překonávat překážky, nenechat se druhými odradit, stát si za svým a jít za svými sny, i když se zrovna nedaří. Zvládat stresové situace a blesku rychle se rozhodovat. To vše prožíváme během rychlého šermířského zápasu, a to nás dělá hodně silnými do osobního i profesního života. Sportovce a šermíře prostě jen tak nic nerozhodí. Dá se říci, že skoro vše, co jsem se naučil tréninkem a závody v šermu, mohu aplikovat jak do podnikání, tak do osobního života. 

Má vaše rodinné podnikání a šerm své pokračovatele? Budete jim udílet rady?

Obchod s šermířským materiálem založil můj táta se svým kamarádem v roce 1991 a já jsem ho převzal někdy v roce 2006, tak už já pokračuji v rodinné tradici. Co se týče dále, v momentální situaci to neřeším, v 5M mám kolem sebe samé fajn mladé lidi a určitě se časem vyvine stav, kdy to budu chtít předat. Mám dceru, které je 6, a rozhodně nebudu tlačit, aby šermovala nebo vyráběla šermířské věci. Těším se na to, s čím sama přijde a co jí bude bavit. Volnost a možnost výběru je krásná věc a plně to podporuji a respektuji, budu jí podporovat v čemkoliv, co jí bude bavit. Ale kdo ví, třeba propadne šermu jako skoro celá naše rodina. Šerm je totiž dost návykový. 

Co dál? Máte ještě nějaké své sny, které se chystáte uskutečnit? 

Snů je stále dost, ale nyní se těším, že budu více táta a manžel než profesionální sportovec. Mám spoustu aktivit, které mne baví. Kromě obchodu s šermířskou výbavou, architektonickým atelierem, který mám s manželkou, rockové kapely, rodinného šermířského klubu, se nyní soustředím na propagaci našeho krásného sportu, což mne momentálně naplňuje nejvíce. Rád představuji šerm dětem a lidem, kteří o něm třeba ještě nikdy neslyšeli a se mnou mají tu možnost si ho vyzkoušet na vlastní kůži. Proto s mým nejlepším kamarádem jezdíme po školách, pořádáme teambuildingy a děláme šermířské akce na večírcích firem i soukromé akce pro partu kamarádů. Vždy je to velká zábava pro účastníky i pro nás, šerm má prostě krásnou auru a lidi v jakékoliv věku dokáže strhnout. Jsem přesvědčen, že každý by měl jednou za život nandat šermířskou masku a zašermovat si. Dá to jinou perspektivu na náš sport i na život šermíře.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Barbora Reichová

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama