e-news.cz - kurzy
Reklama

Jan Michal: Česko má potenciál stát se lídrem v oblasti high-tech průmyslu a inovací ve střední Evropě

26.08.2024, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 3,50 out of 52 votes, average: 3,50 out of 52 votes, average: 3,50 out of 52 votes, average: 3,50 out of 52 votes, average: 3,50 out of 5
Jan Michal: Česko má potenciál stát se lídrem v oblasti high-tech průmyslu a inovací ve střední Evropě

Rozhovor s Janem Michalem, generálním ředitelem CzechInvestu.

Jan Michal je generální ředitel CzechInvestu od dubna 2024. Do agentury přišel z Evropské komise, kde působil v Generálním sekretariátu a následně jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci, kde vedl odbor politického a ekonomického zpravodajství z členských států EU. Během českého předsednictví Rady EU v roce 2022 působil jako poradce na Úřadu vlády, kde se věnoval přípravě jednání Evropské rady a energetické politice. V letech 2010–16 vedl Zastoupení EK v ČR a během své mise se mj. podílel na přípravě doporučení pro hospodářskou politiku ČR, zapojení Česka do programu InvestEU nebo na spolupráci s EIB. V roce 2016 mu prezident Hospodářské komory udělil zlatou Merkurovu medaili za aktivní podporu podnikatelského prostředí v ČR. Předtím působil na Ministerstvu zahraničních věcí, včetně vyslání do centrály NATO v Bruselu a OSN v New Yorku.

„K naplnění tohoto potenciálu je potřeba strategického přístupu a efektivní podpory státu. CzechInvest je v unikátní pozici tuto podporu poskytovat. Já zde mohu uplatnit zkušenosti ze zahraničí i z předchozí spolupráce s veřejnou sférou, hospodářskými svazy, sektorovými organizacemi, odbory či akademickou obcí. Přináším také znalost evropských institucí a programů. Zároveň možnost podílet se na formování ekonomické budoucnosti naší země pro mne představovala výzvu, kterou jsem považoval za lákavou,“ říká Jan Michal.

Řekl jste, že tahounem rozvoje nejvyspělejších států světa jsou investice do strategických odvětví a inovace, přičemž agentura CzechInvest drží v rukou unikátní nástroje a kontakty na klíčové aktéry doma i v zahraničí. Můžete nám to více přiblížit?

Chceme-li se z hlediska ekonomické úrovně přiblížit vyspělým státům západní Evropy, tedy těm, které jsme po našemu vstupu do EU označovali jako EU15, musíme mobilizovat klíčové faktory růstu. Za klíčové vnější faktory bych označil zahraniční investice, a to nejen nově příchozí investory, ale zejména investory v Česku již zasídlené. S těmi musíme aktivně pracovat a nabízet jim podmínky, aby se jim u nás vyplatilo investovat a vytvářet vyšší přidanou hodnotu, zejména výrobky vyšší technologické úrovně, a vsadit na investice do výzkumu a vývoje. K tomu musíme v první řadě rozvíjet kvalitní podnikatelské prostředí, investovat do technicky vzdělané pracovní síly a mít připravené pozemky pro strategické investory. Teprve potom jsou na řadě další nástroje, například investiční pobídky či celá řada projektů na podporu firem, startupů a inovativních projektů. Máme také rozsáhlou síť kontaktů jak v domácím prostředí, tak v zahraničí, což nám umožňuje efektivně propojovat investory s vhodnými příležitostmi v Česku a podporovat české firmy v jejich expanzi do zahraničí. Díky našim zahraničním zastoupením v několika klíčových globálních inovativních centrech, jako jsou San Francisco, Londýn, Soul, Tokio či Tchaj-pej, jsme schopni aktivně vyhledávat investiční příležitosti a propagovat Česko jako atraktivní destinaci pro investice strategické svojí velikostí nebo technologickou pokročilostí.

Co bylo pro vás impulsem se přihlásit do výběrového řízení na pozici generálního ředitele?

Byl to můj dlouhodobý zájem o celkové směřování naší země a o ekonomický rozvoj Česka. Také přesvědčení, že mohu přispět k posunu naší země v transformaci české ekonomiky a využít své předchozí zkušenosti z působení v Evropské komisi či NATO. Byla v tom také osobní chuť naskočit do nového a zajímavého projektu zpátky doma po letech strávených v zahraničí. A CzechInvest má pořád velký brand a skvělé poslání. A v neposlední řadě přišly podněty od lidí, kterých si vážím, a to jak z veřejné správy, tak z byznysu. Tak jsem se o hledání nového šéfa agentury vlastně dozvěděl.

Česko má potenciál stát se lídrem v oblasti high-tech průmyslu a inovací ve střední Evropě. K naplnění tohoto potenciálu je potřeba strategického přístupu a efektivní podpory státu. CzechInvest je v unikátní pozici tuto podporu poskytovat. Já zde mohu uplatnit zkušenosti ze zahraničí i z předchozí spolupráce s veřejnou sférou, hospodářskými svazy, sektorovými organizacemi, odbory či akademickou obcí. Přináším také znalost evropských institucí a programů. Zároveň možnost podílet se na formování ekonomické budoucnosti naší země pro mne představovala výzvu, kterou jsem považoval za lákavou.

Jaké jste si vytyčil cíle pro své působení v CzechInvestu?

Především chci posílit pozici Česka jako atraktivní destinace pro strategické investice. To zahrnuje nejen přilákání nových investorů, ale i podporu reinvestic již etablovaných firem. Takovým příkladem mohou být expanze společností jako Hyundai, Honeywell, Aisin, Vitesco, Panasonic či nedávno ohlášená investice americké společnosti onsemi. Se všemi těmito společnostmi je CzechInvest dlouhodobě v kontaktu a podporuje jejich expanze u nás. 

Druhým cílem je intenzivnější podpora českých inovativních firem a startupů například prostřednictvím projektu Technologická inkubace či připravovaného projektu DIANA ve spolupráci s Ministerstvem obrany a NATO. Chci, aby CzechInvest byl pro nové, začínající firmy partnerem, který jim pomůže růst, inovovat a expandovat na zahraniční trhy. 

Třetím cílem je rozvoj podnikatelského prostředí v Česku, abychom byli zemí atraktivní pro podnikání. Dále bych chtěl přispět ke zlepšení spolupráce mezi akademickou sférou, vědci a byznysem. Vidím zde velký potenciál pro transfer technologií a komercializaci výsledků výzkumu.

V neposlední řadě chci modernizovat vnitřní procesy agentury, zejména v oblasti digitalizace a využívání dat pro strategické rozhodování státu o investiční politice a projektech.

 V jaké formě se agentura nachází?

CzechInvest v současné době prochází významnou transformací, která reaguje na měnící se globální ekonomické prostředí a nové výzvy, kterým Česko čelí.

Klíčovým aspektem této transformace je rozšíření našich služeb – kromě tradičních činností, jako je podpora investic, jsme v poslední době zintenzivnili podporu začínajících firem, tedy startupů, více se zaměřujeme na podporu inovací, technologického transferu a akceleraci českých firem do zahraničí. Současně nesmíme zapomínat na investory, kteří již u nás působí. To je oblast, na kterou se v poslední době trochu zapomínalo a rád bych to oživil. Dalším aspektem je také posilování našich aktivit v rámci zahraničních zastoupení, která hrají klíčovou roli v propagaci Česka jako investiční destinace. Nedávno jsme otevřeli nové zastoupení na Tchaj-wanu, který je světovým lídrem v produkci nejvyspělejších čipů a doplňuje tak naši síť v inovačních centrech, jako jsou San Francisco, New York, Londýn, Dusseldorf, Soul či Tokio.

Jaký je váš názor na sloučení agentur CzechInvest a CzechTrade? 

Má role je vést CzechInvest tam, kde může přispět k růstu a modernizaci české ekonomiky a kde se může stát moderní vládní agenturou v oblasti investic, podnikání a inovací. Agentury CzechInvest a CzechTrade spolu velmi intenzivně spolupracují a naše služby jsou nastaveny tak, že se z pohledu klienta doplňují. Osobně to nepovažuji za aktuální téma a soustředím se na svoji roli v rámci stávajícího mandátu v CzechInvestu. 

Jaké investice jsou pro vás prioritní? 

Zaměřujeme se na strategické investice, které posilují naši ekonomickou bezpečnost. Podporujeme investice, které posilují postavení Česka v globálních hodnotových řetězcích, zejména ve strategicky důležitých odvětvích, jako jsou polovodičový průmysl nebo výroba baterií. Dále se zaměřujeme na odvětví s vysokou přidanou hodnotou a vysokým inovačním potenciálem. To jsou například nanotechnologie, umělá inteligence, biotechnologie, robotika a automatizace, čisté technologie nebo vývoj nových materiálů. Tyto sektory mají potenciál významně přispět k ekonomickému růstu, vytvářet vysoce kvalifikovaná pracovní místa a posílit konkurenceschopnost Česka na globální úrovni. V neposlední řadě jsou to investice, které posilují výzkumnou a vývojovou kapacitu, ať už jde o investice do výzkumných center firem, nebo o spolupráci mezi soukromým sektorem a akademickou sférou.

Budete dbát také na digitalizaci?

Digitalizace je klíčem k úspěchu. Digitalizujeme naše vlastní procesy pro poskytování efektivnějších služeb. Aktivně podporujeme digitální transformaci českých firem a snažíme se do Česka přivést společnosti, které jsou lídry v oblasti digitálních inovací, a podporujeme vytváření digitálních hubů a inovačních center. Důležitou součástí je také podpora vzdělávání a rozvoje digitálních dovedností, protože lidský kapitál je klíčový pro úspěšnou digitální transformaci. Spolupracujeme s univerzitami a výzkumnými institucemi na programech, které propojují akademickou sféru s byznysem v oblasti digitálních technologií.

Podílel jste se na zapojení Česka do programu InvestEU. Proč je program pro ČR tak důležitý?

Program InvestEU poskytuje záruky snižující riziko pro investory a pomáhá tak mobilizovat soukromý kapitál pro strategické projekty. Zaměřuje se na klíčové oblasti pro budoucí konkurenceschopnost Česka, jako jsou udržitelná infrastruktura, výzkum, inovace a digitalizace. Umožňuje kombinovat různé zdroje financování pro větší projekty a nabízí cennou technickou pomoc, zejména pro menší subjekty a méně rozvinuté regiony. Podporou soudržnosti a směřováním zdrojů do méně rozvinutých oblastí představuje InvestEU pro Česko významnou příležitost urychlit ekonomický rozvoj.

Myslím si, že bychom měli využít zkušeností z programu InvestEU k většímu využívání nedotačních finančních nástrojů prostřednictvím Národní rozvojové banky. To je cesta, kterou bych byl rád, abychom se dali i s využitím fondů EU v příštím programovém období.

Jak může s investicemi pomoci Evropská investiční banka?

Evropská investiční banka může poskytnout dlouhodobé financování pro velké infrastrukturní projekty, které jsou často náročné na kapitál a mají dlouhou dobu návratnosti. To zahrnuje projekty v oblasti dopravní infrastruktury, energetiky nebo městského rozvoje, např. prostřednictvím projektů veřejného a soukromého partnerství (PPP). Tak je u nás financován třeba úsek dálnice D4 v úseku Příbram-Písek. Zároveň nabízí specifické programy prostřednictvím partnerských bank pro podporu malých a středních podniků, které jsou páteří české i evropské ekonomiky. Tyto programy často zahrnují zvýhodněné úvěry nebo záruky, které usnadňují přístup k financování pro menší firmy, jež by jinak mohly mít potíže získat kapitál na trhu. EIB také významně podporuje investice do výzkumu, vývoje a inovací. To je oblast, kde Česko potřebuje významně posílit, abychom se mohli posunout výše v globálních hodnotových řetězcích.

Působil jste na Ministerstvu zahraničních věcí. Jaká je podle vás úroveň ekonomické diplomacie?

Úroveň ekonomické diplomacie v Česku se v posledních letech výrazně zlepšila, ale vždy lze něco posunout kupředu. Pozitivně lze hodnotit užší napojení na byznys, koordinaci mezi institucemi a profesionalizaci diplomatů. Potenciál ke zlepšení vidím v lepším sdílení informací mezi aktéry, rozvoji nových služeb na podporu expanze českých firem v zahraničí nebo ve využívání moderních technologií a dat. 

Jaké investice mohou pomoci při zvládnutí energetické krize?

Zásadní je modernizace a posílení energetické infrastruktury o nové zdroje a pro lepší integraci obnovitelných zdrojů a diverzifikaci dodávek. Významnou roli hrají investice do energetických úspor, jakož i do výzkumu a vývoje nových energetických technologií. V neposlední řadě je třeba investovat do vzdělávání a rekvalifikace pracovníků pro potřeby energetiky a moderní ekonomiky. Tyto investice posílí energetickou bezpečnost, sníží závislost na fosilních palivech a přispějí ke zlepšení životního prostředí.

Jaké výzvy podle vás čekají svět a ČR v následujících letech?

Výzev je celá řada. Mění se bezpečnostní prostředí, jehož součásti jsou jak ozbrojené konflikty, tak nečekané lokální krize. S růstem nových ekonomických center klesá relativní váha Západu ve světové ekonomice. Máme nové zkušenosti z pandemie COVID-19 i z energetické závislosti. Zejména rozvinutý svět pak řeší otázku dekarbonizace. S tím úzce souvisí zajištění energetické a surovinové bezpečnosti v měnícím se geopolitickém kontextu, což bude vyžadovat diverzifikaci zdrojů a modernizaci energetické sítě. Klíčová je také digitální transformace, která vyžaduje adaptaci vzdělávacího systému a trhu práce na nové technologie včetně umělé inteligence. Musíme více investovat do vzdělávání, vědy a výzkumu. A samozřejmě do zajištění naší bezpečnosti. Zkrátka je před námi hodně práce.

Z hlediska role CzechInvestu musíme přispět ke zvýšení naší konkurenceschopnosti v globální ekonomice. To vyžaduje posun k aktivitám s vyšší přidanou hodnotou. Musíme posílit naši pozici inovativní ekonomiky, podpořit naše vnímání v zahraničí jako moderní a bezpečné země, rozvíjet domácí firmy a přilákat investice do perspektivních odvětví. Důležité bude také zesílit naši odolnost vůči geopolitické nestabilitě a externím šokům.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Janem Michalem

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama