Rozhovor s Davidem Hořejším, majitelem a jednatelem Pivovaru Hubertus a.s.
David Hořejší je majitel a jednatel Pivovaru Hubertus a.s. Úspěšný podnikatel, který se snaží obnovit v minulosti zanedbávané pivovary. Předchozím majitelé, stát a soukromá společnost, kteří patřily dříve mezi vlastníky středočeského Pivovaru Hubertus, se příliš nedařilo. Nyní se jeho zašlou slávu snaží vzkřísit právě David Hořejší. Pivovar Hubertus je v současnosti 13. největším pivovarem v ČR.
„Celkově bych řekl, že speciálně v Čechách je situace poměrně složitá, dochází k razantnímu uzavírání hospod zejména na vesnicích, nastal poměrně razantní odliv pijáků piva, mladí experimentují a začíná se vytrácet pivní kultura,“ říká David Hořejší.
Proč jste založili rodinný pivovar?
Moje rodina má velkou tradici v pivovarském průmyslu, prapradědeček pracoval a posléze vlastnil pivovar v tehdejší Haliči, kam jako pravověrný Čech došel vandrem a odtud se můj pradědeček vrátil znovu do Čech. Můj děda dělal řadu let sládka v pivovaru Staropramen, otec v Holešovicích a učil na pivovarské škole a můj syn jako šestý sládek v řadě vede výrobu pivovaru Hubertus
Jak se vám podařilo z menšího pivovaru vybudovat 13.největší pivovar v ČR?
Kolektiv skvělých spolupracovníků, spousta práce, dobré pivo a velmi dobrý a vyzrálý obchodní tým.
Podle jakého receptu vaříte pivo. Je váš vlastní?
Ano, jedná se, jak se říká, o rodinné stříbro.
Jak funguje rodinná firma v pivovaru?
Samozřejmě to nese jistá negativa, ale dle mého názoru pozitiva převládají, takže dobře.
Jak se daří pivovarům?
Celkově bych řekl, že speciálně v Čechách je situace poměrně složitá, dochází k razantnímu uzavírání hospod zejména na vesnicích, nastal poměrně razantní odliv pijáků piva, mladí experimentují a začíná se vytrácet pivní kultura.
Jaké mají výhody a jaké nevýhody menší pivovary oproti velkým pivovarům?
V našem případě především rychlou reakci na požadavky zákazníka, schopnost vyjít vstříc, osobní přístup. Druhou věcí je poctivá ruční práce, kvalita výrobního procesu…
Neobáváte se, že menší pivovary stihne podobný osud, že je skoupí větší konkurence?
Myslím si, že pokud je malý nebo menší pivovar dobře veden jak po ekonomické, tak výrobní stránce, tak toto nebezpečí není příliš akutní. Pivovarství je řemeslo a navíc má obrovskou tradici.
Jak těžíte ze své polohy těsně u řeky Sázavy? Je dobré mít pivovar u řeky?
Pivovar leží přímo na břehu řeky Sázavy a v posledním roce nás po 15 letech dvakrát zasáhla povodeň, samozřejmě jsme byli pro tento případ pojištěni, ale světe div se, naše pojistka u Generali české pojišťovny nebyla pro případ velké vody, respektive pojišťovna odmítla škody zaplatit. Vymyslela si naprosto lživé informace jen proto, aby nemusela plnit. I když se jedná o souboj Davida s Goliášem tak jsme celou věc předali soudům a čekáme kde se nakonec pravda objeví. Jen mě hodně překvapilo, že v době, kdy v Čechách běží vlna solidarity s poškozenými povodněmi, tak si Italský kolos tohle dovolí k malé české firmě. Ještě, a to je bohužel nejsmutnější ve svých oficiálních prohlášení, bezostyšně lže.
Situaci jsme vyřešili pomocí úvěrů a žijeme dál.
Jak se vám podařilo dostat se do obchodních řetězců? Je to dnes pro pivovary velký problém?
Zase je to o práci obchodníků, o vzájemném respektu a vyhovění si.
Chystáte se také exportovat? Kam? Jak těžké je dnes dostat české pivo do zahraničí?
Exportujeme na Slovensko, do Portugalska, do Itálie, Švédska, Anglie a Kanady.
Je pivo zdravé? Co je na pivu nejzdravější?
Samozřejmě pivo je alkoholický nápoj, ale obsahuje spoustu vitamínu B v kvasnicích, dá se částečně považovat za iontový nápoj. A zkuste zapíjet husičku sodovou vodou nebo sladkou limonádou. Takže za mne v rozumné míře, ano je zdravé.
Máte již svého nástupce?
Ano, syn je šestá generace naší sládkovské rodiny.
Jaké pivo z vašeho portfolia máte nejraději?
Já piji všechny naše piva a nemám žádného favorita.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Davidem Hořejším
Autor: Renáta Lucková