Apogeo
Reklama

Cestovní pojištění může ušetřit statisíce, v krajním případě i milióny

05.07.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Cestovní pojištění může ušetřit statisíce, v krajním případě i milióny

Uzavření cestovního pojištění je otázkou pár minut. Ty mohou rozhodnout o tom, zda si v případě problému z dovolené přivezeme jako nechtěný suvenýr i úhradu nákladů za léčebné výlohy a jiné pojistné události. Pro mnohé je sjednání pojištění již samozřejmostí, někteří však tuto zásadní součást dovolené podceňují a pojistí se nedostatečně nebo dokonce vůbec. Léčebné výlohy v zahraničí, nebo v nejhorším případě repatriace zpět do vlasti, mohou přitom dovolenou prodražit o milióny korun. 

„Pojištění je možné sjednat také z pohodlí domova, zadat potřebné údaje a pak už jen vyčkat na zaslání smlouvy, asistenční karty a podmínek pojištění na e-mailovou adresu uvedenou v žádosti. Zapotřebí není ani tisk těchto dokumentů, stačí je mít u sebe v mobilu. Pro případ nedostatečného signálu v zahraničí doporučuji ještě doma provést printscreen dokumentů, které pak snadno najdeme v galerii mobilního telefonu,“ vysvětluje k cestovnímu pojištění Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting.

Zkušení cestovatelé mají většinou v oblibě určitou pojišťovnu a typ pojistky, který si pro cesty do zahraničí pravidelně uzavírají. I zde je třeba mít na paměti, že mohlo u dané pojišťovny dojít například ke změnám v podmínkách a vždy si důkladně přečíst smlouvu, výluky v pojištění a promyslet si také výši limitů. 

Jaké aktivity je zapotřebí připojistit?

Při výběru vhodné pojistky je důležité zhodnotit, jakému typu aktivit se budeme v zahraničí věnovat. Jestliže nám podstatnou dobu dovolené zabere lenošení u vody, procházky a drobné výlety, pak není třeba do pojistky zahrnout tzv. rizikové sporty. Máme-li však v plánu například jízdu na vodním skútru, jachting, sjezd na horských kolech, potápění s použitím dýchacího přístroje do míst s hloubkou do 40 metrů, pak je žádoucí připojistit se i na tyto rizikové sporty. 

Má na cenu pojistky vliv také výběr destinace?

Stanovení nákladů na pojištění je logicky ovlivněno také vzdálenosti dané destinace, včetně výše léčebných a zdravotních výdajů, které jsou za tyto úkony v dané zemi běžné. V tomto kontextu jsou nejnákladnější Spojené státy americké, Austrálie a Asie. „Pojištění do těchto zemí může přijít i na několik tisíc korun. Ve srovnání s náklady, které bychom museli v případě úhrady léčebné péče, či jiné pojistné události platit tzv. z vlastní kapsy, je však tato částka zanedbatelná,“ doplňuje Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

Jak důležité je seznámit se s výlukami?

Jestliže chceme předejít nepříjemným překvapením v podobě zamítnutí pojistného plnění ze strany pojišťovny, měli bychom si důkladně přečíst výluky z cestovního pojištění.

„Velký pozor by si měli dát ti, kteří si při zahraničních radovánkách dopřejí i krapet alkoholu. Pojištění se totiž obecně nevztahuje na náklady vyplývající ze škod, které vznikly následkem požití alkoholu nebo návykových látek. Pojišťovny také obvykle nehradí například poškození zavazadla, které bylo odbaveno leteckou společností. Přijede-li z odbavovacího pásu kufr bez kolečka, promáčknutý nebo zdeformovaný, musíme škodu řešit přímo s leteckou společností,“ uvádí Jiří Váchal.

Do výluk spadají také škody a újmy, které nastaly v souvislosti s nedodržením bezpečnostních nařízení, nebo právních předpisů platných na daném území při dané činnosti. Výluka z pojištění se vztahuje také na újmy, které vzniknou provozováním organizovaného sportu, není-li v pojistné smlouvě sjednáno pojištění rizikových sportů.

Z pojištění nevznikne nárok na náhradu také takových škod, které byly způsobeny úmyslně pojištěncem, osobou blízkou, nebo osobou žijící s pojištěncem ve společné domácnosti nebo těch, které byly způsobeny hrubou nedbalostí.

A co když způsobím jinému škodu?

Pro případ, že bychom způsobili jinému škodu na majetku či zdraví, je nezbytné tzv. pojištění odpovědnosti. Toto pojištění je ve valné většině, již zahrnuto v cestovním pojištění, je však zapotřebí pohlídat, zda je skutečně součástí smlouvy a hlavně, jaké jsou zde limity. „Obecně je dobré nastavit krytí alespoň na pět miliónů korun, výše limitů je však odvislá od činností, kterým se chceme v zahraničí věnovat. Důležité je, aby byli pojištěni všichni členové, kteří se dovolené účastní,“ uzavírá Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

Foto: Pixabay

Zdroj: Broker Consulting


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama