e-news.cz - kurzy
Reklama

Pravidla a podmínky pro hypotéky 2024. Jaké změny nastanou od září?

03.07.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pravidla a podmínky pro hypotéky 2024. Jaké změny nastanou od září?

Česká národní banka nastavuje limity úvěrových ukazatelů pro poskytování hypoték. Aktuálně je pro banky závazná pouze horní hranice ukazatele LTV. Přečtěte si, jaké podmínky musíte splnit pro bezproblémové získání hypotéky v roce 2024.

„Zatímco do okamžiku účinnosti novely zákona o České národní bance v roce 2022 měly pro banky hranice úvěrových ukazatelů pouze charakter doporučení, dnes jsou pro ně právně závazné. Centrální banka nastavuje horní hranice úvěrových ukazatelů prostřednictvím opatření obecné povahy. V případě potřeby může hranice vybraných ukazatelů i zrušit,“ doplňuje Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamiru.cz.

V současné době je pro banky závazná pouze hranice ukazatele LTV. Pro žadatele o hypotéku mladší 36 let je horní hranice tohoto ukazatele 90 % a u starších žadatelů pak 80 %. ČNB doporučuje poskytovatelům hypoték obezřetnost při posuzování žádostí, u nichž úvěrový ukazatel LTV přesahuje horní hranici.

„Horní hranice ukazatelů DTI a DSTI není aktuálně stanovena. ČNB ale doporučuje obezřetnost. Poskytovatelé by měli vysoce obezřetně posuzovat žádosti o poskytnutí spotřebitelského úvěru na bydlení, u nichž by úvěrový ukazatel DTI přesáhl hodnotu 8. V případě ukazatele DSTI je třeba postupovat obezřetně, pokud úvěrový ukazatel přesáhne úroveň 40 %,“ doplňuje Miroslav Majer.

Proč došlo ke zrušení horních hranic ukazatelů DTI a DSTI?

ČNB s účinností od 1. ledna 2024 deaktivovala horní hranici ukazatele DTI. Členka bankovní rady Karina Kubelková k tomuto rozhodnutí uvedla: „Vyšší úrokové sazby a utlumená hypoteční aktivita výrazněji omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů a řízení těchto rizik ponecháváme plně na poskytovatelích.“ Horní hranici ukazatele DSTI centrální banka zrušila k 1. červenci 2023. ČNB tento krok odůvodnila výrazným propadem zájmu o hypoteční úvěry a také tím, že v té době byla dostatečně omezujícím faktorem vysoká úroková sazba.

Změny od září 2024

V červnu 2023 vláda schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru, jejíž součástí je několik úprav v oblasti předčasného splacení hypoték a dalších spotřebitelských úvěrů na bydlení (tzn. úvěrů ze stavebního spoření). Změny vyplývající z této novely začnou platit od 1. září 2024.

Nově si banka v určitých případech může při předčasném splacení hypotéky před vypršením sjednané doby fixace naúčtovat až 1 % z předčasně splacené části celkové výše úvěru.  Existuje ovšem řada možností, kdy je ze zákona předčasné splacení bez poplatku. Přečtěte si, kolik zaplatíte za předčasné splacení hypotéky po 1. září 2024.

Co očekávat v roce 2024?

V letošním roce lze očekávat návrat k růstu hypotečního trhu. Inflace ustoupila a centrální banka pokračuje v pozvolném snižování základních úrokových sazeb v ekonomice. Na pokles sazeb reagují i banky, které snižují nabídkové sazby hypoték. V polovině roku 2024 se již nejlepší nabídky dostávají pod psychologickou hranici 5 %.

Na nemovitostním trhu je patrné mírné oživení. Na trh se pozvolna vracejí kupující, kteří chtějí financovat vlastní bydlení hypotékou. I když jsou sazby stále výše než před několika lety, kupující si uvědomují, že ceny nemovitostí již níže nepůjdou. Spíše naopak. Roste především cena práce a pravděpodobnost výraznějšího zlevnění stavebních materiálů je velmi malá.

Definice úvěrových ukazatelů:

LTV (Loan to Value) – je procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Příklad: Pokud je výše poskytnuté hypotéky 3,5 milionu korun a hodnota zastavené nemovitosti 5 milionů korun, bude hodnota ukazatele LTV rovna 70 %. Hodnota LTV nepřekročila hodnotu stanovenou ČNB.

DTI (Debt to Income) – ukazatel DTI je poměr výše celkového zadlužení zájemce o hypotéku a výše jeho čistého ročního příjmu. Pomocí tohoto ukazatele poskytovatel hypotéky zjistí, zda nebude žadatel o úvěr předlužený. Příklad: Pokud je výše poskytnuté hypoték 3,5 milionu korun, bude hodnota ukazatele DTI při čistém ročním 500 tisíc korun dosahovat hodnoty 7. 

DSTI (Debt Service to Income) – ukazatel DSTI představuje procentní poměr mezi výší měsíčních splátek všech úvěrů žadatele o hypotéku a jeho čistým měsíčním příjmem. Příklad: Pokud je výše měsíčních splátek hypotéky 15 tisíc korun, bude hodnota ukazatele DSTI při čistém měsíčním příjmu 40 tisíc korun 37,5 %.

Foto: Pixabay

Zdroj: Hyponamíru


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poptávka po nemovitostech ze segmentu průmyslu a logistiky byla ve střední a východní Evropě v posledních letech silná. V roce 2023 ale většina zemí zaznamenala pokles

27.06.2024, Autor: Z blogosféry

Celková nabídka moderních průmyslových a logistických nemovitostí (I&L) v zemích CEE-13 činí více než 67 milionů m2. Polsko zůstává největším trhem s I&L nemovitostmi s nabídkou více než 30 milionů m2, což představuje přibližně 45 % celkové nabídky v regionu. Pro srovnání, celková velikost českého trhu na konci března činila 11 871 300 m2.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Nová evropská směrnice má pomoci v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

12.06.2024, Autor: red

Vstoupila nová unijní právní úprava týkající se podmínek vymáhání a konfiskace majetku v souvislosti s organizovanou trestnou činností.  Cílem schválené směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1260 je umožnit členským státům přijmout závazná pravidla pro zmrazení majetku a v případech pravomocného odsouzení také pro konfiskaci nástrojů a výnosů pocházejících z trestné činnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

I přes výrazný růst cen nemovitostí realitní bublina v ČR nehrozí  

05.06.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny nemovitostí v České republice v posledních letech výrazně rostou, zejména ve velkých městech a jejich okolí. Tento růst je způsoben kombinací faktorů, jako je nedostatečná nabídka nových bytů, nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů a rostoucí poptávka, ať už ze strany investorů nebo zájemců o vlastní bydlení.

Stát by se měl při výstavbě dostupného nájemního bydlení inspirovat u penzijních fondů

04.06.2024, Autor: Z blogosféry

Osm miliard korun a přes dvě stovky státních pozemků chce vláda dát na výstavbu dostupného nájemního bydlení pro mladé do 35 let, veřejně prospěšné profese a lidi s nízkými příjmy. Obce by díky novému programu Bydlení pro život mohly postavit byty, v nichž by výše jmenovaným skupinám obyvatel nabízely nižší než tržní nájemné. Je dobře, že se problém sociálního bydlení po dlouhé době konečně reálně řeší. Jde o velmi užitečnou iniciativu, která ale v sobě skrývá jeden potenciální problém.

Hypoteční sazby rostou: Co ovlivňuje aktuální nabídku na trhu?

02.06.2024, Autor: Z blogosféry

V prvních měsících roku jsme zaznamenali pokles úrokových sazeb, nejnižší dosáhla 4,29 %. Česká národní banka snížila reposazbu na 5,25 %, ale ceny dlouhodobých zdrojů zabránily dalšímu poklesu sazeb. Banky začaly reagovat zvýšením nabídkových sazeb. Aktuální nejnižší sazba s tříletou a pětiletou fixací je 4,68 %. Průměrná sazba tříletého fixu vzrostla z 5,17 % na 5,28 %

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Hypotéky ožívají. Vzít si úvěr na bydlení nyní, nebo ještě čekat?

29.05.2024, Autor: Z blogosféry

Hypoteční trh znatelně ožívá. Banky v dubnu poskytly hypoteční úvěry za téměř 22 miliard korun, což představuje meziročně o 100 % více a je to i pětinový nárůst oproti březnu letošního roku. Průměrná hypoteční úroková sazba klesla v dubnu z 5,19 % na 5,10 %. Na další výraznější poklesy to ale aktuálně příliš nevypadá. S čím je teď dobré počítat, když zvažujete nákup nemovitosti?

Daň z nemovitých věcí, kterou je třeba plně či zčásti uhradit do konce května, přináší řadu novinek. Jak mají poplatníci postupovat, když je jim výměr daně nejasný nebo k němu mají výhrady?

29.05.2024, Autor: Z blogosféry

Milióny majitelů nemovitostí, fyzické i právnické osoby, dostávají v tomto měsíci informace pro placení daně z nemovitých věcí včetně výměru daně na zdaňovací období roku 2024. Na nejvýznamnější změny, ke kterým v dani z nemovitostí došlo, a na způsoby, jak uplatnit případné výhrady k výměru daně, upozorňuje Petr Koubovský, daňový poradce z kanceláře Rödl & Partner a vedoucí Sekce majetkových daní Komory daňových poradců ČR.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama