Apogeo
Reklama

Nová evropská směrnice má pomoci v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

12.06.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nová evropská směrnice má pomoci v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

Vstoupila nová unijní právní úprava týkající se podmínek vymáhání a konfiskace majetku v souvislosti s organizovanou trestnou činností. Cílem schválené směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1260 je umožnit členským státům přijmout závazná pravidla pro zmrazení majetku a v případech pravomocného odsouzení také pro konfiskaci nástrojů a výnosů pocházejících z trestné činnosti.

Směrnice obsahuje minimální právní úpravu pro vysledování, identifikaci, zajištění, konfiskaci a správu majetku pocházejícího z trestné činnosti prováděné zejména organizovanými zločineckými skupinami. Na základě nově přijatých pravidel má být možné zmrazit nebo konfiskovat jakýkoliv movitý a nemovitý majetek, práva k nehmotným statkům nebo kryptoaktiva. Podmínkou pro aplikaci tohoto postupu je prokázat, že se jedná o majetek pocházející z trestné činnosti. Nelze-li původ majetku prokázat, je podle směrnice možné majetek zmrazit nebo konfiskovat v případech, kdy je nepochybné, že souvisí s organizovanou trestnou činností a přináší značný hospodářský prospěch. 

Ke konfiskaci majetku může podle směrnice dojít také ohledně majetku rovnocenné hodnoty, který byl převeden na třetí osobu, pokud tato věděla nebo měla vědět, že účelem převodu bylo právě vyhnout se jeho konfiskaci. Směrnice se dále vztahuje i na případy porušení a obcházení mezinárodních sankcí.

V poměrech České republiky by směrnice mohla dát prostor pro zamezení používání tranzitních (průtokových) účtů, které slouží k přeshraničním bezhotovostním převodům prostředků získaných trestnou činností v tuzemsku i zahraničí. Jedná se o přetrvávající negativní jev, jehož cílem je zakrýt původ nelegálně nabytých finančních prostředků. Na tento problém dlouhodobě upozorňuje Finanční analytický úřad, podle kterého má používání tranzitních účtů potenciál ohrozit stabilitu a reputaci finančních trhů České republiky.

Členské státy mají na implementaci nových pravidel lhůtu 30 měsíců od vstupu směrnice v platnost. Jakmile se nově přijatá unijní právní úprava stane součástí českého právního řádu, dotkne se jak fyzických, tak právnických osob.

V rámci trestní odpovědnosti právnických osob hraje svou nezastupitelnou úlohu Criminal Compliance Program (CCP), jehož správné nastavení může ve svém důsledku významně přispět k zproštění trestní odpovědnosti právnické osoby. CCP rovněž představuje nástroj pro prevenci trestné činnosti v rámci organizace a může tak zásadně pomoci vyhnout se negativním následkům, které s sebou nová evropská směrnice přináší. Pokud máte zájem o implementaci CCP ve vaší společnosti, neváhejte se obrátit na naše kolegy ze Special Services.

Martin Valdauf, Jednatel PFK Apogeo Special Services

Foto: Pixabay

Zdroj: PFK Apogeo


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nová evropská směrnice má pomoci v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

12.06.2024, Autor: red

Vstoupila nová unijní právní úprava týkající se podmínek vymáhání a konfiskace majetku v souvislosti s organizovanou trestnou činností.  Cílem schválené směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1260 je umožnit členským státům přijmout závazná pravidla pro zmrazení majetku a v případech pravomocného odsouzení také pro konfiskaci nástrojů a výnosů pocházejících z trestné činnosti.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama