e-news.cz - kurzy
Reklama

Léto žene vzhůru nejen teploty, ale také hypoteční úroky. Hypotéky v červenci paradoxně zdražovaly

13.08.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Léto žene vzhůru nejen teploty, ale také hypoteční úroky. Hypotéky v červenci paradoxně zdražovaly

Zájem o hypotéky nepolevil ani v prvním prázdninovém měsíci. Banky a stavební spořitelny v červenci poskytly hypoteční úvěry za celkem 23,8 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 110 procent.

Hypoteční trh v letošním roce tak pokračuje v oživování a objemy poskytnutých hypoték se v posledních měsících již dostaly nad úrovně roku 2020. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Za první polovinu letošního roku vzrostl objem poskytnutých hypoték meziročně o 80 procent na 117 miliard. Za celý loňský rok banky a stavební spořitelny poskytly 65 985 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 150 miliard korun, což bylo nejméně za posledních dvacet let.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červenci dosáhl 19,6 miliardy korun, to je po červnových 20,2 miliardy mírný pokles. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak byl 3,3 miliardy korun.

Počet nově poskytnutých hypoték v červenci činil 5204, což je o 199 méně než v červnu. Průměrný měsíční počet nových hypoték se v loňském roce pohyboval mírně pod hranicí 3,4 tisíce, zatímco v roce 2020 činil kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v červenci vzrostla z červnových 5,05 procenta na červencových 5,07 procenta. Hypotéky tak sice zůstávají na nejnižší úrovni od přelomu let 2021 a 2022, nicméně po předchozí stagnaci začalo dokonce jejich zdražování. Z pohledu posledních dvou dekád přitom zůstávají hypoteční sazby stále nadprůměrně vysoké. Na podobných či ještě mírně vyšších úrovních byly naposledy v letech 2008 a 2009.

Průměrná výše hypotéky v červenci vzrostla na 3,77 milionu korun a opět tak o něco posunula rekordní hodnotu. Nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy klesla až na 2,83 milionu korun. Tento růst umožňuje hlavně to, že klienti díky zmírnění limitů ze strany České národní banky (ČNB) dosáhnou na vyšší hypotéku. Vliv mají i vyšší ceny nemovitostí.

Poslední vývoj ukazuje, že se stále více projevuje takzvaný Korcův hypoteční paradox. Zatímco centrální banka neustále snižuje základní úrokové sazby, komerční banky na to v podstatě nereagují a jak nyní vidíme, dokonce hypotéky zdražují. Základní úrokové sazby klesají od konce loňského roku čtyřikrát rychleji, než jak klesá hypoteční sazba. Aby byl ten paradox ještě větší, na nejnižších úrovních od přelomu let 2021 a 2022 jsou i dlouhodobé úrokové swapy, jen za poslední měsíc klesly o čtvrt procentního bodu. Prostor pro levnější hypotéky je tak čím dál větší a banky by ho měly konečně využít. Výraznější zlevnění hypoték totiž zlepší dostupnost bydlení, která je stále velmi špatná.

Evžen Korec, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Foto: Pixabay

Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Hypoteční sazby zůstávají již čtyři měsíce bez výrazných změn

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Broker Consulting Index, sledující průměrnou úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů, nepřinesl ani v srpnu překvapující závěry. Průměrná nabídková sazba, za kterou banky poskytovaly klientům hypoteční úvěry, poklesla, oproti předchozímu měsíci, jen o 0,05 procentního bodu. Zájemci si mohli tedy v srpnu sjednat hypotéku za průměrnou úrokovou sazbu 5,12 procenta. I v dnešní době však lze na hypotéce ušetřit. Cestou může být převzetí stávajícího hypotečního úvěru.

Poplatek za předčasné splacení hypoték: není to výhra pro klienty ani banky

20.08.2024, Autor: Z blogosféry

Od konce loňského roku rezonovalo na hypotečním trhu a v médiích téma předčasného splacení hypoték podle novely zákona o spotřebitelských úvěrech, resp. téma nově definovaných účelně vynaložených nákladů (dále ÚVN), které mohou banky požadovat při splacení hypotečního úvěru mimo data změny fixace.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Pojištění stavby: Proč ho mít, jaké jsou výhody a co kryje 

13.08.2024, Autor: Z blogosféry

Uvažujete o pojištění stavby, ale nejste si jisti, zda je to pro vás ta správná volba? V tomto článku vám přiblížíme, co přesně pojištění stavby znamená, proč je důležité ho mít, jaké výhody vám přináší a co všechno kryje.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poptávka po nemovitostech ze segmentu průmyslu a logistiky byla ve střední a východní Evropě v posledních letech silná. V roce 2023 ale většina zemí zaznamenala pokles

27.06.2024, Autor: Z blogosféry

Celková nabídka moderních průmyslových a logistických nemovitostí (I&L) v zemích CEE-13 činí více než 67 milionů m2. Polsko zůstává největším trhem s I&L nemovitostmi s nabídkou více než 30 milionů m2, což představuje přibližně 45 % celkové nabídky v regionu. Pro srovnání, celková velikost českého trhu na konci března činila 11 871 300 m2.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama