Apogeo
Reklama

Hypotékám letošní léto svědčilo, jejich objem byl největší od ledna 2022. Sazby klesly pod pět procent

20.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Hypotékám letošní léto svědčilo, jejich objem byl největší od ledna 2022. Sazby klesly pod pět procent

Letošní léto bylo nakloněné nejen vysokým teplotám, ale také hypotékám. Banky a stavební spořitelny v srpnu poskytly hypoteční úvěry za celkem 32,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 130 procent. Srpnový objem poskytnutých hypoték byl největší nejen v tomto roce, ale od ledna 2022. Srpen tak navázal na silný červenec, kdy objem hypoték meziročně vzrostl o 109 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Za první polovinu letošního roku vzrostl objem poskytnutých hypoték meziročně o 80 procent na 117 miliard. Za celý loňský rok banky a stavební spořitelny poskytly 65 985 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 150 miliard korun, což bylo nejméně za posledních dvacet let.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu dosáhl 25,7 miliardy korun, to je po čevencových 19,6 miliardy nárůst. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak byl 5,7 miliardy korun.

Počet nově poskytnutých hypoték v srpnu činil 6498, což je o 1294 více než v červenci. Průměrný měsíční počet nových hypoték se v loňském roce pohyboval mírně pod hranicí 3,4 tisíce, zatímco v roce 2020 činil kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v srpnu vzrostla z červencových 5,07 procenta na srpnových 4,98 procenta. Průměrná hypoteční sazba se tak po více než dvou letech dostala pod pětiprocentní hranici. Pokles způsobily hlavně hypotéky s dlouhodobou splatností, které byly v létě nejlevnější za celý letošní rok. Z pohledu posledních dvou dekád zůstávají hypoteční sazby stále nadprůměrně vysoké. Na podobných či ještě mírně vyšších úrovních byly naposledy v letech 2008 a 2009.

Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na 3,95 milionu korun a opět tak o něco posunula rekordní hodnotu. Nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy klesla až na 2,83 milionu korun. Tento růst umožňuje hlavně to, že klienti díky zmírnění limitů ze strany České národní banky (ČNB) dosáhnou na vyšší hypotéku. Vliv mají i vyšší ceny nemovitostí.

Zájem o hypotéky je letos opět velmi vysoký, jak dokládají aktuální statistiky. Pozitivní je také to, že hypoteční sazby konečně prolomily pětiprocentní hranici, bohužel zlevňování hypoték je stále velmi pomalé. Stále tak trvá takzvaný Korcův hypoteční paradox, který upozorňuje na to, že základní úrokové sazby stanovované centrální bankou klesají násobně rychleji, než jak zlevňují hypotéky. Komerční banky tak stále mají velký prostor pro snižování hypotečních sazeb, čehož by mohly využít už na podzim v rámci konkurenčního boje o nové klienty. Levnější hypotéky pomohou zlepšit dostupnost vlastního bydlení, která stále zůstává velmi špatná.

Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Foto: Pixabay

Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Hypoteční sazby zůstávají již čtyři měsíce bez výrazných změn

03.09.2024, Autor: Z blogosféry

Broker Consulting Index, sledující průměrnou úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů, nepřinesl ani v srpnu překvapující závěry. Průměrná nabídková sazba, za kterou banky poskytovaly klientům hypoteční úvěry, poklesla, oproti předchozímu měsíci, jen o 0,05 procentního bodu. Zájemci si mohli tedy v srpnu sjednat hypotéku za průměrnou úrokovou sazbu 5,12 procenta. I v dnešní době však lze na hypotéce ušetřit. Cestou může být převzetí stávajícího hypotečního úvěru.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Poplatek za předčasné splacení hypoték: není to výhra pro klienty ani banky

20.08.2024, Autor: Z blogosféry

Od konce loňského roku rezonovalo na hypotečním trhu a v médiích téma předčasného splacení hypoték podle novely zákona o spotřebitelských úvěrech, resp. téma nově definovaných účelně vynaložených nákladů (dále ÚVN), které mohou banky požadovat při splacení hypotečního úvěru mimo data změny fixace.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pojištění stavby: Proč ho mít, jaké jsou výhody a co kryje 

13.08.2024, Autor: Z blogosféry

Uvažujete o pojištění stavby, ale nejste si jisti, zda je to pro vás ta správná volba? V tomto článku vám přiblížíme, co přesně pojištění stavby znamená, proč je důležité ho mít, jaké výhody vám přináší a co všechno kryje.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama