e-news.cz - kurzy
Reklama

Tisková zpráva České advokátní komory k dnešnímu podpisu novely vyhlášky MS (advokátního tarifu) ministrem Pavlem Blažkem

23.08.2024, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tisková zpráva České advokátní komory k dnešnímu podpisu novely vyhlášky MS (advokátního tarifu) ministrem Pavlem Blažkem

Novela advokátního tarifu, tedy vyhlášky Ministerstva spravedlnosti, je výsledkem několikaletého legislativního úsilí České advokátní komory (ČAK) s cílem dosáhnout adekvátního (spravedlivého) odměňování advokátů za jejich práci.

Během vyjednávání o podobě advokátního tarifu byla vypořádány desítky zásadních připomínek uplatněných celkem ve dvou připomínkových řízeních při mnoha jednáních především se zástupci soudů, jejichž námitky tvořily největší penzum ze všech.

„Byť vedení České advokátní komory usilovalo o radikálnější úpravy, tuto novelu vítá jako maximální kompromis, kterého bylo za dané ekonomické situace České republiky možné dosáhnout. Novela je prostě v tuto chvíli kriticky limitována rozpočtovými možnostmi Ministerstva spravedlnosti, respektive celkovým státním rozpočtem a snahou vlády o snižování rozpočtových schodků,“ komentuje podpis novely advokátního tarifu předseda ČAK Robert Němec. Po publikaci ve Sbírce zákonů bude novela advokátního tarifu účinná od 1. 1. 2025. 

Advokátní tarif byl naposledy výrazně novelizován v roce 2006 a jeho sazby již dávno reálně neodrážely náklady, které advokáti musí při zastupování klientů vynakládat. Bez jejich alespoň částečného narovnání do budoucna reálně hrozil nedostatek advokátů poskytujících právní služby na základě ustanovení soudy například k obhajobám v trestním řízení nebo k zastupování zvlášť zranitelných obětí trestných činů. Někteří advokáti již poskytování takových služeb omezili či zastavili a hrozilo, že se právo na spravedlivý proces začne vzdalovat zejména sociálně slabším, kteří na právní pomoc za smluvní odměnu (tj. odměnu dohodnutou s advokátem, nikoliv podle advokátního tarifu) nedosáhnou.

Advokátní tarif je ale důležitý i pro procesně úspěšné strany soudního procesu, protože podle něj soudy stanovují náhradu nákladů soudního řízení, která úspěšným ve sporu náleží. Vzhledem ke kumulované inflaci a reálnému vývoji české ekonomiky v posledních mnoha letech byla tato, tzv. mimosmluvní, odměna v převážné většině případů výrazně nižší než odměna smluvní. Náhrada nákladů řízení tak nepokrývala částky, které klienti za své zastoupení advokátem důvodně vynakládali. Mnozí z těch, kteří by u soudu mohli svá práva úspěšně obhájit, si tak soudní při rozmysleli a na soud se ani neobraceli. 

Odměna advokáta je často mylně vnímána jako advokátův čistý výdělek. Tak tomu ve skutečnosti není, neboť advokát z ní musí pokrýt všechny náklady, které vynaloží na poskytnutí právní služby (např. na personál advokátní kanceláře, nájemné, platby za právní informační systémy apod.), odvést z ní daně, pojistné atd.

„Novela je sice oproti původním představám Komory limitována zejména u těch tarifních hodnot, které se týkají náhrady nemajetkové újmy v penězích, stejně jako v případě daňových věcí, ale i tak je rozhodně úspěchem vyjednávacího týmu České advokátní komory a situaci v oblasti mimosmluvních odměn výrazně pozitivně ovlivní,“ dodává místopředsedkyně Komory Monika Novotná. 

Původní ambice Komory ohledně narovnání sazeb advokátního tarifu byly, a to oprávněně, mnohem vyšší. Advokátní tarif je však vyhláškou Ministerstva spravedlnosti, ke které se vyjadřují ministerstva, zejména pak Ministerstvo financí, a řada dalších dotčených institucí (soudy, státní zastupitelství a další). Není vydáván na návrh Komory či s jejím souhlasem. Komora má právo účastnit se připomínkových řízení a snažit se vyjednávat, argumentovat a přesvědčovat o oprávněnosti nároků advokátů. Což při mnoha jednáních během posledních několika let opakovaně činila.

PhDr. Iva Chaloupková, vedoucí odboru vnějších vztahů a tisková mluvčí ČAK

Foto: Pixabay

Zdroj: ČAK 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze návrhu zákona o volebních kampaních 

02.09.2024, Autor: swp, red

Pokud zadáte do vyhledávače „čím víc zákonů, tím…“ pokračování vybíráte z odkazů: „méně svobody, zkaženější stát, méně práva, méně spravedlnost, více korupce“. Ale což, třeba jsou to jen takové řeči. Vláda, nutno říct, že nejen tato, si z toho rozhodně hlavu nedělá. Důkazem budiž volební zákony.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela AML zákona prošla Poslaneckou sněmovnou

20.08.2024, Autor: red

Na konci června schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (AML zákon).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu

19.08.2024, Autor: swp, red

Internetovým ubytovacím platformám, jako jsou Airbnb nebo Booking.com, rok co rok přibývá spokojených zákazníků. A protože stále platí Reaganovo „hýbe se to, zdaň to, když se to pořád hýbe, zreguluj to, pokud se to hýbat přestane, začni to dotovat“, hledají politici po celé Evropě všemožné způsoby, jak online ubytování zdanit a regulovat.

Recenze novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

06.08.2024, Autor: swp, red

Kdo čekal, že volby do Evropského parlamentu cosi změní na směřování Evropské unie, byl naivním optimistou. Boj proti změně klimatu bude i nadále hlavním cílem EU a Evropský systém obchodování s emisními povolenkami neboli EU ETS zůstává jako Malleus maleficarum, česky Kladivo na čarodějnice, hlavní zbraní proti ďábelskému uhlíku.

Recenze novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu

21.07.2024, Autor: swp, red

„Dezinformace cíleně mísí pravdu s konspiracemi, šíří chaos a nenávist, ohrožují svobodu, společnost, ústavní pořádek, strategické zájmy a mezinárodní závazky České republiky a přispívají k relativizaci pravdy a spravedlnosti.“ Do boje proti jejich šíření se mají proto zapojit i veřejnoprávní média. Tzv. velká mediální novela jim dává za úkol „postup proti dezinformacím“, což přirozeně vyvolává otázku, jak je to míněno. V právním řádu tento pojem definován není a v praxi slovo dezinformace často slouží k dehonestaci názorových odpůrců. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Česká advokátní komora varuje veřejnost před zloději advokátní identity

17.07.2024, Autor: Laura Feketeová

Představí se jako advokát či advokátka a hrozí soudem nebo rovnou požaduje peníze pod pohrůžkou exekuce či soudních tahanic. Česká advokátní komora (ČAK) varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta, advokátního koncipienta nebo celé advokátní kanceláře, aby své oběti vystrašili nebo rovnou obrali o peníze.

Recenze novely zákona o myslivosti

08.07.2024, Autor: red

Ve většině jazyků je označení pro myslivce odvozeno od loviti, nebo honiti, kdežto v češtině od mysliti. V českém etymologickém slovníku přímo najdeme, že slovo myslivec vzniklo od přídavného jména myslivý. Zatímco název zůstal stejný, samotná myslivost se od 2. poloviny 20.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama