e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o zbraních a střelivu

05.06.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o zbraních a střelivu

Tragická událost, jako byla střelba na filozofické fakultě koncem minulého roku, kromě šoku nutně vyvolává otázky, co bylo špatně, zda neselhal systém a hlavně, kdo za to může kromě samostatného střelce.

Autor: vláda 

Datum projednání vládou: 24. 4. 2024

Hodnocení EM: 80%

Vedle policejního zásahu se na přetřes logicky dostává zbraňová legislativa a otázky, jak je možné, že si šílený střelec bez povšimnutí legálně nakoupí celý arsenál zbraní. „Léčil se u psychiatra. Bral prášky. Bylo to před tím, než si pořídil zbrojní průkaz,“ řekl nedávno serveru Lidovky.cz pod podmínkou anonymity zdroj z bezpečnostní komunity.

Pokud je to pravda, jak je možné, že mu byl vydán zbrojní průkaz? Jednou z podmínek pro vydání průkazu, opravňujícího k nákupu zbraní, je zdravotní způsobilost, čímž je přirozeně míněno zejména duševní zdraví. Na první pohled to tedy vypadá na selhání systému či rovnou konkrétní osoby, ale možných vysvětlení je ve skutečnosti mnohem víc, aniž by nutně vedly k závěru, že se někde stala chyba. Podívejme se proto nejdříve na pravidla pro vydání zbrojních průkazů a hlavně, jaké jsou zde pojistky proti tomu, aby se zbraně nedostávaly do nepatřičných rukou.  

Zdravotní způsobilost žadatele o vydání zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průkazu posuzuje v daném případě praktický lékař, který jej v případě pochybností o jeho duševním stavu pošle na vyšetření ke specialistovi. Běžně však vystaví potvrzení i bez něj. Každý lékař je dnes také ze zákona o zbraních a střelivu povinen obrátit se na policii s dotazem, zda pacient, u něhož nabyl dojmu, že by mohl být nebezpečný, není držitelem zbrojního průkazu.  Pokud tomu tak je, neprodleně to oznámí praktickému lékaři, který mu posudek o zdravotní způsobilosti vydal.

Vyzvat držitele zbrojního průkazu, aby se dostavil ke svému posuzujícímu lékaři a podrobil se lékařské prohlídce může i policie. Typicky v situaci, kdy narazí na idiota, který zbytečně mává legálně drženou zbraní. Pokud změnu zdravotního stavu konstatuje posuzující lékař, zašle nový posudek policii a ta zbrojní průkaz odebere. Vraťme se však situaci, kdy se někdo léčí u psychiatra a následně požádá o zbrojní průkaz. V médiích se v této souvislosti často objevuje názor, že to praktický lékař nemá, jak zjistit, lékařské databáze nejsou propojené a různí lékaři spolu nekomunikují.

Pravda je to jen do jisté míry. V roce 2019 byl zaveden lékový záznam pacienta. Mimochodem přes velký odpor lékařské a lékárnické lobby. Lékový záznam je v podstatě evidence všech vystavených, případně vydaných eReceptů konkrétnímu ztotožněnému pacientovi a ošetřující lékař v něm najde záznam o všech lécích, které pacient měl nebo má předepsané. Smyslem je, aby lékaři nepředepisovali pacientovi léky s kontraindikací vůči již užívaným. Že to ale má sloužit i pro posouzení způsobilosti k vydání zbrojního průkazu, je nasnadě.

Jenže ne každý, kdo se lečí u psychiatra, je potenciální masový vrah. I proto se odborná veřejnost opakovaně brání návrhům, aby se každý žadatel o zbrojní průkaz podrobil psychotestům. Krom toho, že k tomu není dostatek odborných kapacit, nelze očekávat, že by testy budoucí pachatele odhalily. Dokonce i u zločinců, kteří již vraždili, může podrobné vyšetření vést k závěru, že žádnou duševní poruchou netrpí. A co teprve lidé, kteří se k násilnému činu odhodlají až za nějakou dobu? Smiřme se s tím, že psychologie zkrátka není exaktní věda.

Ačkoli se zdá, že zákon je v tom tentokrát nejspíš nevinně, nikdy nemůže být na škodu učinit systém robustnější. Lepší nastavení kritérií a informačních toků k identifikaci osob, kterým zbrojní průkaz nevydáme nebo zabavíme přináší nový zbraňový zákon. Ten však bude platit až od roku 2026. Dlouhá legisvakanční lhůta je potřeba k rozsáhlým programátorským úpravám Centrálního registru zbraní a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi. Díky nim bude moci jakýkoli lékař zjistit, zda jeho pacient je držitelem zbrojního průkazu.

Ještě před nabytím účinnosti nového zákona nyní vláda navrhuje zavést do dosluhujícího zákona dvě změny, které je možné aplikovat okamžitě. Podnikatelé v oboru zbraní a střeliva budou muset policii ohlašovat podezřelá jednání, aby se zvýšila pravděpodobnost zachycení potenciálně nebezpečné osoby usilující o získání legálně držených zbraní. Pro polici je zde dále pravomoc preventivně reagovat na informace o bezpečnostních rizicích spojených s konkrétní ozbrojenou osobou, které bude moci nejdříve zabavit zbraně a teprve pak se bude řešit, zda je to důvodné.

Špatná zpráva pro veřejnost je, že navrhované změny, a to včetně těch, které přinese až nový zákon, nezabrání odhodlanému pachateli vraždit. V případě nouze postačí nůž nebo basebalová pálka. Dobrou zprávou naopak je, že nová opatření mohou vést k včasné eliminaci některých osob. Třeba právě šílence, který se předem podělí o své běsy na sociálních sítích. Za další dobrou zprávu lze považovat také fakt, že ani střelba na filozofické fakultě nevedla k plošnému omezení přístupu ke zbraním. Podobné nápady jsou sice lákavé, ale zpravidla je odnesou ti nesprávní.

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nová evropská směrnice má pomoci v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti

12.06.2024, Autor: red

Vstoupila nová unijní právní úprava týkající se podmínek vymáhání a konfiskace majetku v souvislosti s organizovanou trestnou činností.  Cílem schválené směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1260 je umožnit členským státům přijmout závazná pravidla pro zmrazení majetku a v případech pravomocného odsouzení také pro konfiskaci nástrojů a výnosů pocházejících z trestné činnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o rozpočtovém určení daní

11.06.2024, Autor: swp, red

Rozdělení sdílených daní mezi jednotlivé kraje není aktuální ani spravedlivé. Tuhle mantru opakují hejtmani jako kolovrátek už mnoho let bez ohledu na to, kdo a z jaké strany kterému kraji zrovna vládne. Faktem je, že zatímco parametry v rozpočtového určení daní, neboli RUD pro obce jsou každoročně přepočítávány podle aktuálních dat, u krajů tomu tak není. 

Recenze novely zákona o zbraních a střelivu

05.06.2024, Autor: red

Tragická událost, jako byla střelba na filozofické fakultě koncem minulého roku, kromě šoku nutně vyvolává otázky, co bylo špatně, zda neselhal systém a hlavně, kdo za to může kromě samostatného střelce.

Recenze novely zákona o některých druzích podpory kultury (status umělce)

28.05.2024, Autor: red

O umělcích se říká, že mívají hluboko do kapsy. Známé rčení „hladový jako herec“ ale už dávno neplatí. Jako v každé jiné branži jsou mezi umělci lidé bohatí i chudí, úspěšní i méně úspěšní. Zatímco však v jiných oborech je neúspěch přičítán neumětelství, v umění je to trochu jinak. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Jednání o legislativních opatřeních na zvýšení bezpečnosti advokátních úschov

02.05.2024, Autor: red

Zástupci České advokátní komory jednají se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, České národní banky, České bankovní asociace, senátorkou Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími o návrzích legislativních opatření, která mají vést ke zvýšení bezpečnosti advokátních úchov a obnovení důvěry veřejnosti v advokátní úschovy, která byla zásadním způsobem podlomena v důsledku trestné činnosti některých advokátů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama