e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2025

30.09.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2025

Autor: vláda

Datum schválení vládou: 25. 9. 2024

Hodnocení EM: 50%

Po dalších volbách, které dopadly nevýhrou, na níž se vždycky dá najít i něco pozitivního, premiér Fiala prohlásil, že nenechá zemi levičákům a má jasnou představu, co musí udělat pro to, aby přesvědčil voliče, že vláda plní sliby a pracuje pro ně. V tu chvíli zřejmě ani sám netušil, že vyhazovem Ivana Bartoše z vlády to vlastně rovnou splní. Zbývá už jen přesvědčit voliče, že vláda plní sliby, pracuje pro ně a nepředat zemi levičákům. Návrh rozpočtu na příští rok tomu jde naproti. 

Nejprve k původnímu návrhu, který ještě nepočítal s povodněmi. Vláda přišla se schodkem 230 miliard, což je oproti letošnímu roku, opět před povodňovou novelou, pokles o 22 miliard. Dál tedy šlape na dluhovou brzdu, ale ani zdaleka ne tolik, jak původně slibovala. Ve volebním roce se také rozhodla přidat 20 miliard na platy státních zaměstnanců, což není málo, ale ani zdaleka tolik, kolik by si odbory a zaměstnanci státu po letech stagnace platů představovali. 

S rozpočtem je to jako s rozlitým mlékem. Jak jednou přeteče, je těžké vrátit ho zpátky do hrnce. Fialova vláda to má o to těžší, že na samém počátku to slíbila zařídit bez zvyšování daní. Skoro to vyšlo, jen by přitom nesměla spoustu výdajů zvýšit a zafixovat jejich valorizace. Katastrofální povodně ji nyní paradoxně z té bryndy, co si sama nadrobila, pomohly tak trochu ven. Když se lidé a majetky topí, není na úspory vhodný čas. To musí uznat i Kalousek. 

Dobrá zpráva je, že těch pár peněz, co ještě nespolknou mandatorní výdaje, půjde na údajně rekordní investice. Po zohlednění inflace, je to sice trochu jinak, ale to nechme. Z avizovaných 250 miliard má jít 62 miliard na nákup zbraní a holubice míru Šilerová hned namítá, že hospodářství nijak nepomohou. Krom toho, že při nákupu zahraničních zbraní bývá vyžadován podíl českých firem, je třeba podotknout, že zbraně se holt nekupují na pomoc hospodářství.   

Výdaje na obranu jsou rozpočtovány na zákonem stanovených 2% HDP, má to však háček. Započítány jsou sem peníze dalších 12 úřadů, včetně rozpočtu NBÚ nebo Státní správy hmotných rezerv, které za obranné výdaje vydávat nelze.  V rozpočtu chybí prostředky na dotace solárních baronů. Při klesající ceně elektřiny se odhaduje, že na platby za podporované zdroje bude třeba dalších 20 miliard. Ministr Stanjura se ovšem tváří, že to nějak zaonačí. 

Ještě před tím, než byli z vlády vykopnuti, jak neustále opakují, i když v ní pořád sedí, s návrhem rozpočtu nesouhlasili Piráti. Svým nevoličům slibovali dotace do bytové výstavby, kterou kvůli průtahům s povolováním staveb v příštím roce stejně nikdo nezahájí. Dodejme, že po odchodu Pirátů z vlády to snad nehrozí ani napřesrok. Stát má zajistit rychlé stavební řízení, aby byty mohli stavět soukromníci, nikoli se sám pouštět do stavebního podnikání. 

Většině ministerstev se rozpočet navyšuje, pouze pirátských rezortům se prý bere. Ve skutečnosti se bere i ministrovi průmyslu, což s ministerstvem pro místní rozvoj dává smysl, neboť se jedná o ministerstva dotační. U zamini už je to srozumitelné o něco méně, snad krom toho, že omezování naší zahraniční služby si domácí voliči příliš nevšimnou. Krom obrany a dopravy se navyšuje i ve školství a zdravotnictví, ke škodě věci je to v případě těchto resortů jen lití peněz do černých děr. 

Náklady veřejného zdravotního pojištění vzrostly za pět let o 60 procent, loni překročily 456,6 miliardy korun. I přes vysoké nárůsty příjmů se systém veřejného zdravotního pojištění dostal v roce 2023 do deficitu. V roce 2018 mělo školství rekordní rozpočet 169 miliard korun. Pro příští rok je navrhováno 287 miliard a podle ministra Beka chybí dalších 50 miliard. Kdo si myslí, že úroveň zdravotnictví a školství adekvátně vzrostla, nechť se hlásí Foltýnovi do týmu vládní strategické komunikace. 

Navýšení rozpočtu kvůli povodním, nic proti němu, bude mít jeden nepřímý dopad. Novelou letošního rozpočtu o 30 miliard stoupne deficit z cca 250 na 280 miliard. Zvýšení deficitu pro příští rok o pouhých deset povodňových miliard pak zajistí, že snížení deficitu oproti letošnímu roku nebude 20 miliard, ale celých 40. 

Je to tak, vláda sníží deficit oproti letošnímu roku o 40 miliard. Pak že neumí šeřit. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2025

30.09.2024, Autor: Z blogosféry

Po dalších volbách, které dopadly nevýhrou, na níž se vždycky dá najít i něco pozitivního, premiér Fiala prohlásil, že nenechá zemi levičákům a má jasnou představu, co musí udělat pro to, aby přesvědčil voliče, že vláda plní sliby a pracuje pro ně. V tu chvíli zřejmě ani sám netušil, že vyhazovem Ivana Bartoše z vlády, to vlastně rovnou splní. Zbývá už jen přesvědčit voliče, že vláda plní sliby, pracuje pro ně a nepředat zemi levičákům. Návrh rozpočtu na příští rok tomu jde naproti. 

Recenze návrhu zákona o volebních kampaních 

02.09.2024, Autor: swp, red

Pokud zadáte do vyhledávače „čím víc zákonů, tím…“ pokračování vybíráte z odkazů: „méně svobody, zkaženější stát, méně práva, méně spravedlnost, více korupce“. Ale což, třeba jsou to jen takové řeči. Vláda, nutno říct, že nejen tato, si z toho rozhodně hlavu nedělá. Důkazem budiž volební zákony.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela AML zákona prošla Poslaneckou sněmovnou

20.08.2024, Autor: red

Na konci června schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (AML zákon).

Recenze novely zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu

19.08.2024, Autor: swp, red

Internetovým ubytovacím platformám, jako jsou Airbnb nebo Booking.com, rok co rok přibývá spokojených zákazníků. A protože stále platí Reaganovo „hýbe se to, zdaň to, když se to pořád hýbe, zreguluj to, pokud se to hýbat přestane, začni to dotovat“, hledají politici po celé Evropě všemožné způsoby, jak online ubytování zdanit a regulovat.

Recenze novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů

06.08.2024, Autor: swp, red

Kdo čekal, že volby do Evropského parlamentu cosi změní na směřování Evropské unie, byl naivním optimistou. Boj proti změně klimatu bude i nadále hlavním cílem EU a Evropský systém obchodování s emisními povolenkami neboli EU ETS zůstává jako Malleus maleficarum, česky Kladivo na čarodějnice, hlavní zbraní proti ďábelskému uhlíku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu

21.07.2024, Autor: swp, red

„Dezinformace cíleně mísí pravdu s konspiracemi, šíří chaos a nenávist, ohrožují svobodu, společnost, ústavní pořádek, strategické zájmy a mezinárodní závazky České republiky a přispívají k relativizaci pravdy a spravedlnosti.“ Do boje proti jejich šíření se mají proto zapojit i veřejnoprávní média. Tzv. velká mediální novela jim dává za úkol „postup proti dezinformacím“, což přirozeně vyvolává otázku, jak je to míněno. V právním řádu tento pojem definován není a v praxi slovo dezinformace často slouží k dehonestaci názorových odpůrců. 

Česká advokátní komora varuje veřejnost před zloději advokátní identity

17.07.2024, Autor: Laura Feketeová

Představí se jako advokát či advokátka a hrozí soudem nebo rovnou požaduje peníze pod pohrůžkou exekuce či soudních tahanic. Česká advokátní komora (ČAK) varuje před množícími se případy, kdy podvodníci zneužijí identitu advokáta, advokátního koncipienta nebo celé advokátní kanceláře, aby své oběti vystrašili nebo rovnou obrali o peníze.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama