e-news.cz - kurzy
Reklama

Více než polovina IT firem nemůže najít zaměstnance. Řeší to outsourcingem a náborem v zahraničí

09.11.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Více než polovina IT firem nemůže najít zaměstnance. Řeší to outsourcingem a náborem v zahraničí

Trh práce se stále potýká s nedostatkem IT expertů. Situace v ČR se za poslední léta vůbec nezlepšila. Padesát čtyři procent firem v IT a komunikacích bojuje s problémy při náboru IT odborníků.

Počet neobsazených pracovních pozic se počítá na desetitisíce a boj o odborníky neustává. Sehnat kvalifikovaného zaměstnance se pro firmy stává až nadlidským úkolem. Mnohé z nich proto volí outsourcing IT odborníků či rovnou celých služeb.
Společnosti, které nabízejí outsourcing IT pracovníků či kompletních služeb, se těší stále větší oblibě. Tento trend se projevuje nejsilněji u vysoce specializovaných IT činností, kde se firmám nevyplatí zaměstnávat drahého odborníka, kterého využijí pouze na několik hodin týdně. Zkušené IT experty je také nejtěžší na pracovním trhu najít. Jednou z takto specializovaných společností je poskytovatel hostingových řešení vshosting~, kterého využívá přes padesát procent české e-commerce i řada předních IT firem.
Podle dat statistického úřadu Evropské Unie se v roce 2020 potýkala s problémy najmout odborníky z oblasti IT a komunikace více než polovina IT firem (padesát čtyři procent). Situaci řada z nich řeší odklonem od tradičního zaměstnaneckého modelu směrem k outsourcingu Shánět vlastní IT experty je v dnešní době komplikované, nákladné a navíc extrémně zdlouhavé. Stále více firmám se vyplatí řešit IT externě. Přesun IT aktivit na externího poskytovatele však nemusí být pro každého.
Je na rozhodnutí každé firmy, který pracovní model je pro ni z hlediska efektivity a potřeb vhodnější. Některé společnosti stále upřednostňují mít IT pracovníky in-house. Klíčovou roli hraje také specifické zaměření daných IT expertů. Vlastní vývojáři se firmě, která neustále dynamicky rozvíjí svou aplikaci či e-shop, často vyplatí. Ale například péči o serverovou infrastrukturu je pro devadesát pět procent firem lepší outsourcovat, protože získají větší know-how a odbornost za výhodnějších podmínek.
Práce na dálku i nábor daleko za hranicemi
Přestože počet IT specialistů v rámci Evropské unie pomalu roste, poptávka po nich se zvyšuje mnohem rychleji. Situace na trhu práce je tak pro firmy každým rokem horší. Podle údajů náborových společností na českém trhu momentálně chybí patnáct až dvacet tisíc IT pracovníků.
Kromě outsourcingu firmy stále více hledají IT experty za hranicemi. V řadě evropských zemí je totiž počet kvalifikovaných IT pracovníků vyšší, než v České republice. Pokud navíc společnost nabízí možnost práce na dálku, nábor do IT oddělení si významně usnadní.
I když na outsourcing služeb ani na to, že své zaměstnance nikdy nepotkají v kanceláři, ještě nejsou české firmy tolik zvyklé, situace se rychle mění. Všechny důležité ukazatele nasvědčují tomu, že popularita těchto modelů se bude nadále zvyšovat.
DAVID LINTIMER, obchodní ředitel firmy vshosting
Foto + Zdroj: PRMOC


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama