Apogeo
Reklama

Digitalizaci zemědělství se v Česku daří i bez vládní podpory

27.03.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Digitalizaci zemědělství se v Česku daří i bez vládní podpory

Český zemědělský startup Agdata má za sebou rekordní rok. Stále se zvyšující ceny pohonných hmot, skokové zvyšování cen energií a pokračující covidová krize měly za následek, že farmáři musí pracovat efektivněji než kdykoli předtím.

I díky tomu Agdata zaznamenala téměř dvojnásobný růst. Momentálně eviduje více než 4700 klientů z řad malých i velkých farem, které ve velkém počtu přecházejí na digitalizaci a využívají široké portfolio celého ekosystému Agdata. Roste i počet měst, které využívají senzory pro péči o svoje životní prostředí – značka Agdata City spolupracuje už se 60 zapojenými samosprávami v Česku i na Slovensku a míří dále za hranice, konkrétně do jihoamerického Chile.
Loni obrat Agdata na pravidelných licencích za provoz systémů a prodej hardware poprvé přesáhl deset milionů korun a v letošním roce je v plánu ho minimálně zdvojnásobit. Z celkového počtu zhruba 15 000 profesionálních farmářů v Česku jich systémy Agdata využívá již třetina, která dohromady hospodaří na 1,7 milionech hektarů – tedy celé polovině české zemědělské půdy. Agdata tak i nadále potvrzují svou pozici české jedničky a klíčového partnera pro digitalizaci českého zemědělství, jehož role s ohledem na geopolitické i klimatické výzvy stále stoupá.
Klienti Agdata mají na svých strojích a pozemcích nainstalováno přes deset tisíc telematických jednotek a senzorů. Jejich počet od roku 2020 stoupl zhruba o sedmdesát pět procent. Efektivně tak monitorují stav půdy, vitalitu rostlin, hlídají uskladněné zásoby, ale také evidují a zefektivňují pojezdy mechanizace nebo monitorují pohyb pracovníků. To vše pochopitelně vede k úsporám jak v samotném provozu, tak navyšování výnosů.
V době, kdy se zdražují pohonné hmoty a ceny hnojiv se už dva roky po sobě násobí dokážeme zajistit roční úspory, které se u standardně velké farmy pohybují v řádech milionů. V rámci variabilních systémů ušetříme deset procent na hnojicích směsích a zvýšíme výnosy asi o pětinu. Sledováním strojů a plánováním tras uspoříme patnáct procent paliv a v podstatě zcela znemožníme jejich zneužívání pro jiné účely. Skoro deset procent šetříme na osivech a sadbě. A zcela předcházíme znehodnocení uskladněné produkce.
O monitoring životních podmínek mají stále více zájem města a obce, Agdata s ním míří do Chile
Stále významnější podíl klientů přichází k Agdata ze samospráv. Pro ty pod značkou Agdata City připravují řešení, které slouží k monitorování kvality ovzduší, péči o městskou zeleň nebo zefektivňování činností komunálních služeb. Mezi více než 60 samosprávami, které využívají například meteostanice či půdní senzory jsou například Praha 4, Brno – Královo Pole, Popůvky u Brna, Třebíč, Louny nebo Petrovice u Karviné. Řešení má však úspěch také za hranicemi – na Slovensku obsluhuje první desítky samospráv včetně městských částí Bratislavy.
Zájem mají malé vesnice i velká krajská města, která nejčastěji spojuje problém s lokální kvalitou ovzduší. Typicky se jedná o sídla poblíž průmyslových objektů či komunikací první třídy, které svým provozem zhoršují kvalitu ovzduší. Starostové v případě nadlimitních výsledků měření mohou širokou veřejnost informovat o zhoršené kvalitě vzduchu – a to například pomocí partnerů, jako je startup Munipolis, který data posílá přímo do mobilních telefonů ohrožených skupin. Dlouhodobý monitoring pak může sloužit ke kontrole efektivity přijatých opatření nebo vyjednávání se znečišťovateli ovzduší o přijetí potřebných kroků.
Řešení, které Agdata pro města a obce vyvinulo, je natolik efektivní, s jednoduchou instalací a cenově dostupné, že nemá v podstatě globální konkurenci. Vysoký zájem o ně je díky tomu dokonce na jiných kontinentech. Pilotní projekty se rozjíždí například v jihoamerickém Chile. Spolu s komplexním řešením pro zemědělství se tak služby pro města a obce stávají dalším zásadním produktem Agdata.
V letošním roce plánujeme expanzi do Jižní Ameriky. V nejbližší době budeme instalovat meteostanice v Santiago de Chile. Radnice si přeje monitorovat ovzduší v jednom z největších městských parků, který slouží ke sportování a rekreaci stovek tisíc lidí každý rok. Velice dobře si uvědomuje spojitost mezi výkyvy v čistotě ovzduší a zdravotním stavem svého obyvatelstva a právě hyperlokální měření se může stát cestou, jak tato rizika snižovat.
Stát má digitalizaci zemědělství jako prioritu, v Agdata jsou připraveni podělit se o know-how
Vysoké tempo v Česku nabrala digitalizace tuzemských farem i péče o životní prostředí ze strany samospráv navzdory chybějící státní koncepci nebo konkrétním dotačním krokům. Situace by se však mohla postupně měnit – Ministerstvo zemědělství má digitalizaci farem jako ochranu před klimatickými dopady a zlepšení péče o půdu jako jednu z priorit. Jiří Musil zmiňuje, že Agdata jsou připravena podělit se o mnoholeté know-how tak, aby byla chystaná státní strategie co nejsmysluplnější. I díky tomu se Agdata stala strategickým partnerem české Agrární komory ČR (AKČR) na období 2022 – 2024.
Česko má nyní historickou šanci transformovat své zemědělství do podoby, která bude určovat jeho tvář v následujících desetiletích. Můžeme mít farmy, které budou ekologičtější než v minulosti a zároveň mít nižší náklady na produkci i vyšší výnosy. Z datově orientovaného hospodaření se může stát klíčová konkurenční výhoda, která bude tlumit dopady klimatické změny a zbržďovat nevyhnutelný růst cen potravin. A jsme z pozice české jedničky připraveni pomoci státu, aby tuto příležitost uchopil za správný konec.
JIŘÍ MUSIL, CEO Agdata
Foto + Zdroj: FYI Prague


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama