e-news.cz - kurzy
Reklama

Ceny nájmů rostly všude. Dostupnost oproti vlastnímu bydlení zůstala podobná jako loni

23.07.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ceny nájmů rostly všude. Dostupnost oproti vlastnímu bydlení zůstala podobná jako loni

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě si šlo pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně pak dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o 3 500 nemovitostí v hodnotě přesahující 23 miliard korun. Z širší analýzy trhu s bydlením vyplývá, že s cenami nájmů rostla zároveň i prodejní cena za metr čtvereční u starších bytů. Index UlovDomov.cz porovnávající za dané období měsíční platby za nájem se splátkami hypotéky a cenami za metr čtvereční zůstal za druhé čtvrtletí v Praze či Brně kolem hodnoty 2. Tato hodnota indexu ukazuje, že měsíční náklady na vlastní bydlení vycházely ve druhém kvartálu stále dvakrát dráž než náklady na byt v pronájmu.

V Praze vzrostly ceny pronájmů meziročně o 2 až 8 procent. V absolutním vyjádření se růst pohyboval od 398 korun v případě dispozice 1+1 a o 1 394 korun v případě dispozice 2+kk. Citelné meziroční zdražení nájmů ukázala i další krajská města. Na zkoumaném vzorku bytů v Brně se ceny zvedly nejvíce u dispozice 1+1, a to o 10 procent. Pokud u některých bytů nerostla cena, bylo to tím, že se zmenšovala průměrná velikost pronajímaného bytu. Na Moravě ukázala data UlovDomov.cz i trend zmenšování pronajímaných bytů, což mělo také vliv na rostoucí cenu za metr čtvereční. „Trendem na trhu je mírný růst ceny za metr čtvereční. Srovnání touto metrikou nám meziročně ukazuje vyšší růst než srovnání cen bytů dle dispozic,“ uvedl Michal Hrbatý, CEO společnost UlovDomov.cz v souvislosti s uvedenými hodnotami u jednotlivých měst. 

V Praze se ve 2. čtvrtletí cena pronájmu bytu dispozice 2+kk pohybovala kolem 19 900 korun měsíčně. Za byt dispozice 3+kk pak lidé zaplatili kolem 29 900 korun a za byt 1+kk 14 500 korun. Náklady byly však stále výrazně nižší v porovnání s náklady na vlastní bydlení. U bytů rozlohy 2+kk ukázal index UlovDomov.cz za druhé čtvrtletí hodnotu 2,1. „Loni ve druhém kvartálu byla hodnota indexu UlovDomov.cz u bytu 2+kk v Praze 2,2. Situace je tedy letos velmi podobná,“ upozorňuje Michal Hrbatý. Aktuální hodnota indexu za 2. kvartál 2024 nám říká, že platba za nájem vycházela 2,1krát méně než splátka úvěru bytu koupeného na úvěr. U bytu po rekonstrukci v dobrém stavu se cena za metr čtvereční pohybovala kolem 129,2 tisíce korun, což bylo zhruba o 4 tisíce korun více než v 1. čtvrtletí. Splátka 90% hypotéky sjednané na 30 let při průměrné nabídkové úrokové sazbě 5,88 procent (údaj za červen) ročně u bytu o rozloze 60 metrů čtverečních vycházela kolem 41 300 KčPronájem v ceně 19 900 korun byl tedy stále o více než 2krát nižší. Vlastní bydlení bylo na základě indexu UlovDomov.cz nejvýhodnější v Ostravě, kde se hodnoty pohybovaly pod 1,5. 

Aktuální vývoj na trhu ukazuje zpomalování růstového trendu u cen nájmů. „Pohled na vývoj ceny mezi druhým a prvním kvartálem letošního roku indikuje zpomalování růstu,“ uvedl Michal Hrbatý. „Postupnézlevňování hypoték by mělo nahrávat pořizování bytů pro vlastní bydlení nebo investici. Na druhou stranu je zde zpátky i růst cen za metr čtvereční, takže ve výsledku je vlastní bydlení stále dražší v porovnání s nájmem,“ uzavřel Michal Hrbatý s tím, že cena vlastního bydlení půjde pravděpodobně dále nahoru.

Foto: Pixabay

Zdroj: Tomáš Skolek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Reklama

Pojištění storna je součástí většiny smluv cestovního pojištění

21.06.2023, Autor: Z blogosféry

Poptávka po pojištění zrušení cesty v letošním roce opět roste. U ERV Evropské je tzv. storno součástí dvou třetin smlouvy cestovního pojištění. Důležité je ale dodržet termíny pro jeho sjednání, které se liší podle způsobu zakoupení dovolené nebo cestovní služby.

Sazka reklama
Reklama

Největší zájem je o levné bydlení a byty na „béčku“

28.01.2021, Autor: Laura Feketeová

Epidemie koronaviru mění chování zájemců na realitním trhu a odkrývá dlouhodobé trendy, které realitní kanceláře často přehlíží. Vyplývá to z analýzy internetové poptávky po nemovitostech zpracované firmou WebMedea services.

e-news.cz - kurzy
Reklama