e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražští vodohospodáři přeměňují trávníky na krásné zelené louky

24.05.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pražští vodohospodáři přeměňují trávníky na krásné zelené louky

PVK jsou součástí skupiny Veolia, pro kterou je ochrana a obnova přírodní rozmanitosti jedním z klíčových závazků. Doposud se do podpory biodiverzity v ČR zapojilo přes 50 vodohospodářských a energetických areálů skupiny Veolia. Ve všech případech ochránci přírody provedli audit a navrhli opatření, která byla následně realizována. 

Jeden milion m2 zelených ploch
V posledních letech se hodně píše o zelených střechách na městských budovách. Nejde ale vůbec o novinku. První zelené střechy začali pražští vodohospodáři budovat už před desítkami let a dnes je podobných areálů v hlavním městě dokonce několik desítek. Ve vodárenských areálech v Praze a Káraném najdeme téměř jeden milion čtverečních metrů zelených ploch. Jde převážně o vodojemy, které vyžadují zvláštní stupeň zabezpečení. Na rozdíl od městských parků tak může být senoseč přizpůsobena líhnutí motýlů či odložena z důvodu sucha.

Zelené střechy se vodohospodářům osvědčily, a tak ve spolupráci s ČSOP začali před devíti lety budovat květnaté louky, nová útočiště pro živočichy a později také obnovovat medonosné dřeviny.

Biodiverzita může šetřit náklady
PVK na svých provozech prosazují ekologické postupy údržby zelených ploch, včetně ústupu od využívání pesticidů (herbicidů, fungicidů, insekticidů a biocidů). Metody péče o zelené plochy mají významný vliv na ekosystémy a biodiverzitu.

Mezi laickou i odbornou veřejností je velmi známá například květnatá louka na pražském vodojemu Flora. Málo už se ale ví, že porosty složené z místních druhů a ekotypů rostlin jsou nejen krásné, ale i odolné vůči výkyvům klimatu a mají nižší produkci biomasy. Za jejich údržbu tak vodohospodáři v dlouhodobém horizontu zaplatí méně než u standardních travnatých porostů.

„Areál na Floře posloužil jako plocha pro testování té nejvhodnější metodiky údržby. Během posledních tří let byly zjišťovány ideální termíny a výšky seče, velikosti ploch pro mozaikovou seč atp. Výsledkem je postup, který bude aplikován v dalších areálech PVK s biodiverzitními trávníky,“ informuje Pavel Procházka, zodpovědný za projekt biodiverzity v PVK.

Dosud pražští vodohospodáři postupně zřídili květnaté louky na vodojemech Lhotka, Ovčín, Prosek, Modřany Sever II, na Zelené Lišce, Kvestorská a dalších. Celkem se starají o téměř 5 hektarů květnatých luk.

“Věřím, že jsme na správné cestě k dlouhodobé udržitelnosti. Ve spolupráci s ochránci přírody jsme našli způsob, jak ve vodárenských areálech podporovat přírodní rozmanitost, ekologicky udržovat zelené plochy a současně snížit náklady na údržbu areálů,“ zdůrazňuje Petr Mrkos, generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací.

Podporovat biodiverzitu se vodohospodářům vyplácí. Nižší náklady na údržbu areálu kompenzují vstupní náklady na přeměnu travnatých porostů, nákup robotických sekaček i doplňkovou výsadbu dřevin. Návratnost nákladů se pohybuje mezi 3 až 5 lety. 

Jak je to možné? Standardní travnaté plochy ve vodárenských areálech totiž vyžadovaly pravidelnou strojní údržbu. Oproti tomu květnaté louky je třeba sekat jen 2 x ročně (dle aktuálních průměrných teplot a srážek) a náklady se tím významně sníží (navíc dojde k omezení hluku a vzniká méně zeleného odpadu).

Bez pesticidů a herbicidů
PVK se podobně jako další společnosti ze skupiny Veolia zavázaly, že přestanou na všech svých provozech používat v rámci údržby areálů pesticidy. Tento závazek už PVK plní. V dnešní době již 100 % provozů pesticidy nepoužívá.

Foto: Pixabay

Zdroj: PVK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sportka se po 10 letech dočká změn. Největší a nejoblíbenější loterijní hra přinese až dvojnásobně více milionářů i vyšší pravděpodobnost výhry

24.09.2024, Autor: Z blogosféry

Oblíbenou loterii Sportka čeká během letošního podzimu poprvé od roku 2014 řada změn. Ty povedou ke zlepšení výherní zkušenosti i zvýšení počtu výherců. Za poslední dekádu vygenerovala nejstarší hra loterijní společnosti Sazka více než 1 900 milionářů a vyplatila jim přes 11 miliard korun.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Advokáti nabízejí bezplatnou právní pomoc postiženým povodněmi a Komora pomůže i postiženým advokátům

17.09.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s ničivými povodněmi, které zasáhly mnohá místa České republiky a ohrozily a stále ještě na některých místech ohrožují lidské životy i majetek jednotlivců či organizací, vyzvala Česká advokátní komora advokáty a advokátky k poskytování bezplatné právní pomoci všem, kteří ji v důsledku této přírodní katastrofy budou potřebovat.

ADRA nasazuje dobrovolníky v zasažených oblastech

16.09.2024, Autor: Z blogosféry

Humanitární organizace ADRA Česká republika sleduje situaci v povodněmi zasažených oblastech a nasazuje dobrovolníky. Ze současných informací vyplývá, že pomoc bude zapotřebí zejména v Moravskoslezském kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Dobrovolníci ADRA České Budějovice se zapojují už od pátku do čtyřhodinových

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Střet odborů s vládou pokračuje: kdy, komu a kolik se bude přidávat?

28.08.2024, Autor: Z blogosféry

Odbory dnes opět budou jednat s vládou o růstu platů ve veřejném sektoru a podle veřejných vystoupení se zdá, že zatím shoda není úplně blízko. Hraje se v zásadě o tři věci. Komu přidat, kolik přidat a od kdy přidat? Zatímco odboráři by nejraději přidávali plošně a hned, vláda selektivně a od příštího roku. Jak na tom tedy jednotlivé skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK: Cizinecký vstup se otevře pro veřejnost

26.08.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou zájemcům v neděli 15. září komentované prohlídky unikátního kanalizačního prostoru přímo pod Staroměstskou radnicí tzv. Cizineckého vstupu.

Kanalizace není skládka, zdůrazňují PVK

22.08.2024, Autor: red

Rozhodně se do kanalizace nesmějí dostat chemické látky, barvy, ředidla, motorové oleje, léky, omamné látky, zahradní chemie, ale také biologický odpad. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama