e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 3. čtvrtletí

05.01.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 3. čtvrtletí

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské třetí čtvrtletí hlásí o něco výraznější pokles HDP, než se původně soudilo.

Dle zpřesněných dat HDP v loňském třetím čtvrtletí mezikvartálně klesl o 0,6 % a meziročně klesl o 0,8 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální pokles HDP 0,5 % a meziroční pokles 0,7 %. Zpřesněná data pro loňské třetí čtvrtletí hlásí o něco výraznější pokles spotřeby domácností a čistých exportů, než se původně předpokládalo. Za celý rok 2023 vykáže HDP České republiky pokles, a to i v případě, že závěrečné čtvrtletí přinese oživení výkonu české ekonomiky. Odhaduje, že v roce 2023 HDP České republiky klesl o 0,4 %.

Česká ekonomika dle zpřesněných údajů vykázala v loňském třetím čtvrtletí mezikvartální pokles HDP 0,6 % a meziroční pokles o 0,8 %. Původně uváděné statistiky hlásily pokles HDP 0,5 % v mezikvartálním a 0,7 % v meziročním vyjádření. Výkon HDP ve třetím čtvrtletí tak byl viditelně slabší než v loňském prvním a druhém čtvrtletí.

Mezikvartální pokles HDP byl tažen především vývojem zásob, klesla ale také spotřeba domácností, hrubá tvorba fixního kapitálu a nepříznivý vliv měly i čisté exporty. Mezikvartální růst byl na straně výdajů vykázán pouze v případě vládní spotřeby. Spotřeba domácností a čisté exporty měly ve třetím čtvrtletí o něco slabší výkon, než co naznačovaly původní údaje, a právě slabší spotřeba domácností a čisté exporty jsou hlavním důvodem výraznějšího než původně předpokládaného poklesu HDP. Ačkoliv inflace klesá, což by mělo mít na spotřebu domácností příznivý vliv, tak data o spotřebě domácností za loňské třetí čtvrtletí ukazují, že převládly obavy a nejistoty ohledně dalšího vývoj cen a finanční situace domácností.

Meziroční pokles HDP byl tažen zejména poklesem stavu zásob, dále také čistými exporty a spotřebou domácností, zatímco investiční výdaje (hrubá tvorba fixního kapitálu) a vládní spotřeba vykázaly meziroční růst.

V celoročním vyjádření vykáže česká ekonomika za rok 2023 pokles HDP zhruba v rozsahu 0,4 %. Celoročnímu poklesu se HDP nevyhne ani v situaci, kdy se naplní scénář, v němž by samotné závěrečné čtvrtletí 2023 mohlo být ve znamení celkem solidního mezikvartálního růstu HDP a možná i mírného přírůstku v meziročním vyjádření. V roce 2024 by již měl HDP vykázat celoroční růst zhruba v pásmu 1,5 % až 2,0 %, tahounem růstu české ekonomiky by měla být spotřeba domácností díky kombinaci nižší inflace a stále solidního růstu průměrné nominální mzdy. Rizikem ve výhledu na výkon české ekonomiky je vývoj inflace, tedy zejména cen energií a potravin s případným nepříznivým dopadem na spotřebu domácností, brzdou může být také výkon německé ekonomiky.

Důležitou součástí dnes zveřejněných údajů za loňské třetí čtvrtletí jsou statistiky sektorových účtů, jež popisují situaci domácností a firem z pohledu jejich příjmů, výdajů a úspor.

Za zmínku stojí, že reálný měsíční příjem ze zaměstnaní ve třetím čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,5 % a v meziročním vyjádření se nezměnil, když v sedmi předchozích čtvrtletích v řadě reálný příjem ze zaměstnání meziročně klesal. Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na jednoho obyvatele v loňském třetím čtvrtletí klesl meziročně o 3,7 % a v mezičtvrtletním vyjádření vzrostl o 0,9 %. Reálná spotřeba na obyvatele meziročně klesla o 5,2 %, v mezičtvrtletním vyjádření se snížila o 0,3 %.

Míra úspor domácností v loňském třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,7 procentního bodu na úroveň 18,7 %, přičemž vzrostla i v mezikvartálním vyjádření, o 0,8 procentního bodu. Nárůst míry úspor domácností potvrzuje, že tuzemské domácnosti jsou ve svých výdajích i nadále opatrné: jakkoliv se mezikvartálně zvýšily jejich reálné příjmy, tak spotřeba klesla, v přepočtu na obyvatele mezikvartálně o 0,3 %. Z pohledu měnové politiky jde o dobrou zprávu: nenaplňuje se totiž scénář rychlého poklesu míry úspor, jenž by vedl k rychlejšímu oživení spotřeby domácností a potenciálně i k silnějším inflačním tlaků v české ekonomice.

Na straně nefinančních podniků v loňském třetím čtvrtletí míra zisku mezikvartálně klesla o 0,2 procentního bodu na úroveň 48,5 %, v meziročním vyjádření byla vyšší o 0,3 procentního bodu. Z pohledu krocení inflačních tlaků v ekonomice je mírný mezikvartální pokles ziskových marží podniků dobrou zprávou, neboť by jde o náznak, že strana poptávky již nechce akceptovat další výrazné nárůsty cen.

Míra investic nefinančních podniků ve třetím čtvrtletí mezikvartálně vzrostla z 28,5 % na 28,9 %, což představuje druhý mezikvartální nárůst v řadě. Vzhledem k nejistému výhledu globální ekonomiky včetně eurozóny ovšem může míra investic nefinančních podniků v české ekonomice v následujících čtvrtletích kolísat oběma směry.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Dětský den s Jakubem Vágnerem nabídne u jezera Katlov zábavu pro celou rodinu

11.05.2024, Autor: red

Areál jezera Katlov nedaleko Červených Janovic ožije radostí a veselím. V sobotu 1. června 2024 se zde koná oblíbený Dětský den rybářských slavností s Jakubem Vágnerem a Rádiem Blaník, který slibuje nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu. Jedná se již o osmý ročník této akce, který opět nabídne kompletní vstup zdarma.

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama