e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k detailům ohledně výkonu HDP České republiky za letošní 2. čtvrtletí

29.08.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k detailům ohledně výkonu HDP České republiky za letošní 2. čtvrtletí

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vykázala mezikvartální růst HDP na úrovni 0,1 %, v meziročním vyjádření HDP klesl o 0,4 %. Mezikvartální růst HDP na úrovni 0,1 % je v souladu s předběžným údajem zveřejněný koncem července.

Meziroční pokles o 0,4 % je lepší výsledek v porovnání s předběžným údajem, jenž vykazoval meziroční pokles o 0,6 %. Mírnější než původně hlášený meziroční pokles HDP v letošním druhém čtvrtletí je dán mírnou pozitivní revizí meziroční dynamiky za letošní první čtvrtletí, kde byl meziroční pokles HDP přepsán z původních 0,5 % na 0,4 %.

Struktura HDP hlásí mírné oživení spotřeby domácností, jež ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostla o 0,2 %, což byl první mezikvartální růst spotřeby domácností od třetího čtvrtletí 2021. Na spotřebě domácností se začíná pozitivně projevovat klesající inflace a nižší obavy domácností z vývoje cen energií. V meziročním vyjádření spotřeba domácností sice stále klesá, tempo poklesu se ale zmírňuje a možná již v letošním závěrečném čtvrtletí uvidíme alespoň mírný meziroční nárůst spotřeby domácností.

Zpřesněný údaj o HDP za letošní druhé čtvrtletí hlásí, že česká ekonomika mezikvartálně vzrostla o 0,1 %, což je v souladu s předběžným údajem zveřejněným koncem července. ČNB ve své prognóze z počátku srpna odhadovala pro letošní druhý kvartál mezičtvrtletní stagnaci HDP (0,0 %).

V meziročním vyjádření vykázal HDP v letošním druhém čtvrtletí pokles o 0,4 %, podobně jako v letošním prvním čtvrtletí. Předběžný údaj pro letošní druhé čtvrtletí pracoval s meziročním poklesem výkonu české ekonomiky o 0,6 %, lepší zpřesněný výsledek je dán především pozitivní revizí meziročního výsledku za letošní první čtvrtletí, kde byl meziroční pokles HDP zmírněn z původně uváděných 0,5 % na 0,4 %.

Struktura HDP ukazuje, že poprvé od třetího čtvrtletí 2021 vzrostla v letošním druhém čtvrtletí mezikvartálně spotřeba domácností, a to o 0,2 %. V meziročním vyjádření se pokles spotřeby domácností zmírnil z 5,4 % na 4,5 %. ČNB ve své prognóze z počátku srpna očekávala pro letošní druhé čtvrtletí meziroční pokles spotřeby domácností o 5,3 %.

Mírnější než předpokládaný pokles spotřeby domácností může bankovní rada ČNB vnímat jako argument proti spěchu při snižování úrokových sazeb, jinými slovy pro nejbližší měsíce coby argument pro ponechání úroků na jejich stávající úrovni. Spotřeba domácností se začíná oživovat s tím, jak klesá inflace, což má aspoň v relativním smyslu příznivý dopad na reálné příjmy domácností. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku by se spotřeba domácností měla dále oživovat a měla by hrát roli jednoho z klíčových tahounů mezikvartálního růstu HDP České republiky.

Příznivý vliv na mezikvartální růst české ekonomiky měla ve druhém čtvrtletí také hrubá tvorba fixního kapitálu (tj. investiční výdaje), spotřeba vlády a zahraniční obchod (čisté exporty).

Negativní vliv na mezikvartální výkon HDP měl vývoj stavu zásob. Na straně tvorby HDP měl příznivý vliv na mezikvartální výkon české ekonomiky průmysl, zemědělství i zemědělství. Výkon ve službách byl smíšený, například obchod, doprava, ubytování a pohostinství vykázaly mezirkvartální pokles.

Zpřesněný údaj o výkonu HDP za letošní druhé čtvrtletí potvrzuje, že se česká ekonomika vydala k alespoň mírnému mezikvartálnímu růstu. V letošním druhém pololetí by měl mezikvartální růst HDP zesílit s tím, jak klesající inflace a související zlepšení na straně reálných příjmů domácností povedou ke zrychlení růstu spotřeby domácností. V samotném druhém čtvrtletí vykázala spotřeba domácností první mezikvartální nárůst od třetího čtvrtletí 2021.

Naše aktuální očekávání celoročního výkonu české ekonomiky v letošním roce počítá zhruba se stagnací HDP, tedy s meziroční změnou HDP za celý rok 2023 na úrovni 0,0 %. Pro rok 2024 zatím počítáme s růstem HDP na úrovni 2,5 %, aktuální dění v globální ekonomice ale může představovat riziko ve směru o něco slabšího růstu české ekonomiky v roce 2024.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Foto: Pixabay

Zdroj: KNKTR PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama