e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB vykázala za loňský rok účetní ztrátu 37,7 miliard korun

23.03.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČNB vykázala za loňský rok účetní ztrátu 37,7 miliard korun

ČNB vykázala za loňský rok účetní ztrátu 37,7 miliard korun. Kumulovaná ztráta z předchozích let se tak prohloubila na 75,3 miliard korun, vyplývá z účetní závěrky a zprávy o výsledku hospodaření, které dnes schválila bankovní rada ČNB.

Hospodářský výsledek za rok 2021 byl nejvíce ovlivněn kurzovými ztrátami plynoucími z posílení kurzu koruny v závěru roku. 
Domácí měna prošla zejména v první polovině roku 2021 několika výkyvy. Přestože byl jejich rozsah oproti předcházejícímu roku podstatně menší, v závěru roku koruna výrazně posílila vůči všem rezervním měnám. Rychlý růst úrokových sazeb ČNB zejména od září 2021 zvýšil atraktivitu investic do koruny, která se promítla do silnějšího kurzu. Výslednou podobu kurzových rozdílů v účetnictví ČNB ovlivňuje umístění devizových rezerv do jednotlivých měn a vývoj kurzu koruny vůči těmto jednotlivým měnám, který byl v roce 2021 smíšený. Rozhodující tak bylo posílení koruny vůči euru, ve kterém je investována největší část devizových rezerv. Za celý rok 2021 ČNB zaúčtovala kurzovou ztrátu ve výši 91 mld. Kč oproti kladnému příspěvku kurzových rozdílů v roce 2020 ve výši 8 mld. Kč.
Rozsah a povaha výsledného příspěvku jednotlivých investičních instrumentů devizových rezerv byly určeny vývojem na zahraničních finančních trzích. Nejvýnosnější částí devizových rezerv se stalo akciové portfolio, které přispělo rekordním výnosem ve výši 111 mld. Kč. Dluhopisová portfolia zaznamenala naopak souhrnnou ztrátu pramenící z poklesu jejich tržní ceny. Kladný příspěvek výnosu devizových rezerv k loňskému hospodářskému výsledku činil 80 mld. Kč.
Vzhledem k dlouhodobým uzavírkám a útlumu domácí a zahraniční ekonomiky v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 zůstávaly po převážnou část prvního pololetí roku 2021 domácí měnové podmínky uvolněné. V reakci na sílící cenové tlaky z domova i zahraničí přistoupila ČNB od poloviny roku k postupnému zvyšování hlavní úrokové sazby ČNB celkem o 3,5procentního bodu. To prohloubilo nákladnost měnových operací ČNB, které její hospodaření zatížily úrokovými náklady vyplacenými obchodním bankám ve výši 24 mld. Kč.
Absence finančních rezerv ČNB a neuhrazené ztráty z minulosti ve výši 37,5 mld. Kč neumožnily účetní ztrátu za rok 2021 okamžitě uhradit. Ta proto zůstává v rozvaze ČNB a bude uhrazena z jejích budoucích zisků.
ČNB zveřejní Roční zprávu o výsledku hospodaření za rok 2021 a účetní závěrku za rok 2021 do konce března 2022 poté, co je doručí do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Foto: Pixabay
Zdroj: ČNB


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Češi chtějí platit bezhotovostně. Zákazníci si vybírají obchodníky, u kterých můžou použít kartu nebo mobil

21.05.2024, Autor: Z blogosféry

Češi stále častěji platí bezhotovostně. Vedle karet v posledních letech roste zejména popularita plateb pomocí mobilních telefonů nebo chytrých hodinek. Celých 57 % transakcí v Česku proběhne bez hotovosti a tento podíl by se mohl zvýšit až na 76 %, kdyby zákazníci v 19 % případů nenaráželi na místa, kde bezhotovostní platby nepřijímají.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Úrokové sazby klesají pomaleji, naopak poptávka po hypotékách zrychlí 

21.05.2024, Autor: Z blogosféry

Česká národní banka (ČNB) potřetí v řadě snížila úrokové sazby, tentokrát o 0,5 procentního bodu. Hlavní sazba ČNB tak klesla na 5,25 %, nejníže od května 2022. Guvernér Aleš Michl ale zároveň varuje, že další snižování bude probíhat opatrněji. Proč? A co to znamená pro spoření nebo hypotéky a pro vývoj cen nemovitostí? 

Dětský den s Jakubem Vágnerem nabídne u jezera Katlov zábavu pro celou rodinu

11.05.2024, Autor: red

Areál jezera Katlov nedaleko Červených Janovic ožije radostí a veselím. V sobotu 1. června 2024 se zde koná oblíbený Dětský den rybářských slavností s Jakubem Vágnerem a Rádiem Blaník, který slibuje nezapomenutelný zážitek pro celou rodinu. Jedná se již o osmý ročník této akce, který opět nabídne kompletní vstup zdarma.

PVK varují před podvodnými e-maily

30.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace důrazně varují své zákazníky před podvodnými e-maily, které je vyzývají ke změně fakturačních údajů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama