Apogeo
Reklama

Žáci vymysleli projekty k šetrné spotřebě vody

29.05.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Žáci vymysleli projekty k šetrné spotřebě vody

Školáci z osmi pražských základních škol se sešli na slavnostní prezentaci svých projektů zaměřených na šetrnou spotřebu vody.

Akce byla vyvrcholením druhého ročníku projektu EKOBECEDA v praxi aneb Buďme k vodě šetrní. Žáci během několika měsíců pracovali s informacemi a výukovými scénáři na téma úspory vody, účastnili se lektorského programu a na závěr navrhli úsporný projekt ve své škole. Jako ocenění za svoji aktivitu a efektivní řešení problému plýtvání vodou získaly všechny týmy finanční dar na realizaci navrženého řešení v hodnotě 5 tisíc korun. Projekt probíhá s finanční podporou Magistrátu hlavního města Prahy a společnosti Pražské vodovody a kanalizace ze skupiny Veolia.

„Jak se říká, nemůžeme se naučit plavat bez vody. Stejně tak se v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět snažíme, aby na teoretické znalosti navazovalo i jejich praktické využití. Proto jsme v Praze již podruhé vyhlásili program EKOABECEDA v praxi se zaměřením na konkrétní úspory ve spotřebě vody, do kterého se přihlásilo osm základních škol,“ říká ředitelka Recyklohraní Hana Ansorgová.

V rámci projektu pracovali učitelé s metodikami EKOABECEDA aneb Buďme k vodě šetrní. Téma doplnila workshopem lektorka a projektová manažerka pražského programu Petra Bednářová. Společně s žáky například řešili, co je to vodní stopa a jak je možné ji snižovat. Žáci pak měli prostor, aby sami navrhli praktická úsporná řešení ve svých školách a rodinách, která plýtvání s vodou omezí.

„Všechny týmy, tvořené převážně žáky 7. a 8. tříd, následně své návrhy prezentovaly na společném slavnostním setkání. Nejčastěji šlo o možnosti instalace perlátorů na vodovodní baterie na školních toaletách a v učebnách nebo o myšlenku zachytávání dešťové vody v areálu školy a jejím dalším využitím například pro zalévání na školní zahradě. Jinde se pro změnu zaměřili na kreativní osvětovou kampaň, která zahrnovala šíření myšlenky šetrného zacházení s vodou jak mezi žáky, tak i v širším okolí školy,“ upřesňuje Marcela Dvořáková, ředitelka komunikace a marketingu PVK.

Při slavnostním vyhlášení si žákovské týmy z rukou pořadatelů převzaly finanční odměnu na realizaci navržených projektů. Setkání proběhlo v environmentálním centru Green Table skupiny Veolia v pražském Florentinu.

„Cílem projektu bylo, aby žáci nejprve získali informace a pochopili problematiku tak dobře, aby ji následně byli schopni předat dále třeba svým spolužákům, kamarádům i rodičům,“ upřesňuje Petra Bednářová a dodává: „V každé škole se žáci tématu chopili jiným způsobem. Někde dělali podrobné analýzy, jinde vedli rozhovory s rodiči i učiteli, nebo do svých aktivit zapojili třeba i pana školníka. Věříme, že všechny realizované projekty mohou být inspirací pro další školy, kterým nejsou životní prostředí a jeho ochrana lhostejné.“ 

Zapojené školy a oceněné projekty

ŠkolaNázev projektu
ZŠ Drtinova, Praha 5Dešťová voda
ZŠ Jana Wericha, Praha 6Kohoutková nebo páková
ZŠ Janského, Praha 13Ekopartička šetří vodu
ZŠ Mikulova, Praha 4, 6.BRecyklohraní – šetříme vodou
ZŠ Veronské náměstí, Praha 15Šetření vody – školní zahrada
ZŠ Chaplinovo náměstí, Praha 5Perlátor
ZŠ Meteorologická, Praha 4Sběr srážkové vody
ZŠ Nad Vodovodem, Praha 10Buďme k vodě šetrní – hledáme vodní dream team

Projekt EKOBECEDA v praxi aneb Buďme k vodě šetrní spolufinancují Magistrát hlavního města Prahy a vodárenské společnosti ze skupiny Veolia. Společnost Veolia také poskytla zázemí a občerstvení pro žáky v konferenčních prostorách Green Table.

EKOABECEDY z dílny Recyklohraní

Metodickou podporou pedagogů se Recyklohraní zabývá dlouhodobě. Formát tematických příruček doplněných o výukové scénáře a přílohy již zpracovalo pro 8 témat. Všechny jsou k dispozici na https://recyklohrani.cz/cs/ekoabeceda/. Zabývají se klimatickou změnou, šetrnou spotřebou vody, předcházením vzniku odpadů, obecně environmentální výchovou, tříděním a recyklací vysloužilých mobilních telefonů, baterií a elektrospotřebičů.

Foto + Zdroj: PVK 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

30. ročník konference SECURITY 2024 od Aricomy prolomil hranici 700 návštěvníků

23.06.2024, Autor: red

Nejlepší řečníci za posledních třicet let dostali volnou ruku a mohli mluvit, o čem chtěli. Publikum se rozhodně nenudilo. Aricoma, jednička v podnikovém IT, uspořádala těsně před Velikonoci, 27. a 28. března, jubilejní 30. ročník největší české konference o kybernetické bezpečnosti SECURITY 2024. První den proběhlo dvacet workshopů a druhý den diváci slyšeli dvě desítky přednášek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Projekt biometan získal ocenění Sustainability Star

25.05.2024, Autor: red

Projekt „Biometan – Využití kalového plynu na ÚČOV Praha“, který realizovala společnost Česká voda - MEMSEP ze skupiny Veolia pro Pražskou vodohospodářskou společnost sbírá ocenění za oceněním.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomický magazín podpořil film Charakter: Sportovec

24.05.2024, Autor: red

Ekonomický magazín podpořil nový dokumentární film "Charakter: Sportovec." Dokument Marka Vítka a Radana Šprongla ukazuje na příbězích ukrajinských sportovců stav sportu ve válkou zmítané Ukrajině.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jaroslav Rychna posiluje vedení Buřinky

16.05.2024, Autor: red

Čtvrtým členem představenstva Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky) se stal Jaroslav Rychna. Od roku 2016 působí v České spořitelně a od 1. května 2024 navíc povede divizi informačních technologií v Buřince. Jeho cílem je především zrychlit digitalizaci a implementovat AI do co nejvíce oblastí a procesů. 

ČESKO BĚŽÍ MODŘE doběhlo, ale my běžíme dál 

30.04.2024, Autor: red

Poslední dubnovou neděli jsme se rozloučili pro letošní rok s charitativní akcí Česko Běží Modře, která představovala nové pojetí osvětové činnosti u příležitosti Světového dne povědomí o autismu v České republice

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama