e-news.cz - kurzy
Reklama

Nová mise Evropské vesmírné agentury (ESA) Comet Interceptor bude zkoumat dosud neobjevenou kometu

24.05.2024, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nová mise Evropské vesmírné agentury (ESA) Comet Interceptor bude zkoumat dosud neobjevenou kometu

Nová mise Evropské vesmírné agentury (ESA) Comet Interceptor bude zkoumat dosud neobjevenou kometu a má tak za cíl odhalit zásadní poznatky o původu naší Sluneční soustavy. Na sondě, která poletí do vesmíru v roce 2029, se významně podílí inženýrskými aktivitami brněnská společnost OHB Czechspace.

Doposud byly zkoumány pouze krátkoperiodické komety, tedy komety, které mají oběžnou periodu nižší než 200 let a opakovaně se tak vrací do vnitřních oblastí naší Sluneční soustavy. Každý takový průlet komety kolem Slunce ale velmi ovlivňuje její vlastnosti a vzhled. Proto ESA vybrala k realizaci misi Comet Interceptor, která má za cíl prozkoumat kometu, jíž svět dosud nespatřil. Tento typ komety neovlivněný Sluncem by v důsledku mohl přinést řadu cenných poznatků o původu naší Sluneční soustavy, z doby před 4,6 miliardami let. 

O takové kometě se ale astronomové dozví jen s předstihem několika měsíců – v době, kdy bude již příliš pozdě na postavení a vypuštění satelitu. Proto bude sonda „zaparkovaná“ na Lagrangeově bodě 2, vzdáleném 1,5 milionu kilometrů od Země, kde bude vyčkávat na vhodnou kometu. Po jejím příletu bude pořizovat snímky celé komety, které poslouží k vytvoření jejího 3D profilu.

Satelit, který bude kometu zkoumat se skládá celkem ze tří částí – z hlavní sondy a dvou malých, jež ponesou doplňkové vědecké přístroje. Všechny tři části pak budou provádět nejrůznější měření jádra komety a jejího plynového, prachového i plazmového prostředí, aby zajistily pozorování z různých hledisek.

Tým firmy OHB Czechspace bude na projektu pracovat přibližně 2 roky. Konkrétně bude přispívat inženýrskými činnostmi na konstrukci vesmírné sondy, včetně montáže, sestavení a otestování prachového štítu, který je nezbytný pro ochranu satelitu před prachem z komety.

Zakázku v hodnotě 150 milionů euro vyvíjí ESA ve spolupráci s Japonkou vesmírnou agenturou (JAXA), která má na starosti jednu ze dvou zmiňovaných menších sond. Mise je součástí programu ESA „Cosmic Vision“ (Kosmická vize) a patří do kategorie „třídy F“ – rychlá mise, jejíž implementace má trvat pouhých 8 let. „Zařazení projektu do „třídy F“ v kategorizaci ESA misí znamená, že na inženýrské aktivity máme mnohem méně času, než je běžné. Spolu s montáží štítu proti prachu komety jde o výraznou technickou výzvu, které se inženýrský tým OHB Czechspace rád chopil,“ uvedl vedoucí inženýrského týmu OHB Czechspace Daniel Rohel.  
Satelit bude vynesen na raketě spolu s kosmickým teleskopem ARIEL v roce 2029.

OHB Czechspace

Společnost OHB Czechspace sídlí v Brně a je členem technologické skupiny OHB SE. Zaměřuje se na dodávky satelitů, družicových adaptérů a podpůrných pozemních zařízení. Společnost získala řadu zakázek v rámci programů ESA, vedle mise planetární obrany Hera, spolupracuje například na programu jaderného elektrického pohonu pro vesmírné mise RocketRoll, výzkumu exoplanet Plato nebo na misi na měření oxidu uhličitého v atmosféře CO2M. Minulý rok také obhájila misi SOVA, jako záložní Ambiciózní projekt Ministerstva dopravy.

Foto + Zdroj: OHB Czechspace


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

30. ročník konference SECURITY 2024 od Aricomy prolomil hranici 700 návštěvníků

23.06.2024, Autor: red

Nejlepší řečníci za posledních třicet let dostali volnou ruku a mohli mluvit, o čem chtěli. Publikum se rozhodně nenudilo. Aricoma, jednička v podnikovém IT, uspořádala těsně před Velikonoci, 27. a 28. března, jubilejní 30. ročník největší české konference o kybernetické bezpečnosti SECURITY 2024. První den proběhlo dvacet workshopů a druhý den diváci slyšeli dvě desítky přednášek.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Projekt biometan získal ocenění Sustainability Star

25.05.2024, Autor: red

Projekt „Biometan – Využití kalového plynu na ÚČOV Praha“, který realizovala společnost Česká voda - MEMSEP ze skupiny Veolia pro Pražskou vodohospodářskou společnost sbírá ocenění za oceněním.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomický magazín podpořil film Charakter: Sportovec

24.05.2024, Autor: red

Ekonomický magazín podpořil nový dokumentární film "Charakter: Sportovec." Dokument Marka Vítka a Radana Šprongla ukazuje na příbězích ukrajinských sportovců stav sportu ve válkou zmítané Ukrajině.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Jaroslav Rychna posiluje vedení Buřinky

16.05.2024, Autor: red

Čtvrtým členem představenstva Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky) se stal Jaroslav Rychna. Od roku 2016 působí v České spořitelně a od 1. května 2024 navíc povede divizi informačních technologií v Buřince. Jeho cílem je především zrychlit digitalizaci a implementovat AI do co nejvíce oblastí a procesů. 

ČESKO BĚŽÍ MODŘE doběhlo, ale my běžíme dál 

30.04.2024, Autor: red

Poslední dubnovou neděli jsme se rozloučili pro letošní rok s charitativní akcí Česko Běží Modře, která představovala nové pojetí osvětové činnosti u příležitosti Světového dne povědomí o autismu v České republice

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama