e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňový režim darů poskytnutých na pomoc při povodních a odpuštění pokuty u kontrolního hlášení

11.10.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Daňový režim darů poskytnutých na pomoc při povodních a odpuštění pokuty u kontrolního hlášení

Finanční správa vydala informaci k poskytnutým darům na pomoc při povodníchDle této informace jsou dary poskytnuté na humanitární nebo charitativní účely nebo z veřejné sbírky osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob. Osvobozeny jsou i dary poskytnuté zaměstnavatelem svým zaměstnancům. 

Tyto příjmy nebude muset fyzická osoba zahrnovat do svého daňovém přiznání. Nicméně v případě bezúplatného plnění přesahujícího 5 mil. Kč vzniká obdarovanému povinnost tento příjem oznámit správci daně, a to do konce lhůty pro podání daňového přiznání.

Z pohledu dárců lze při splnění zákonných podmínek od základu daně odečíst hodnotu poskytnutých darů. Jedná se o takové dary, které jsou poskytnuty vymezeným příjemcům (obcím, krajům, právnickým osobám a dalším) a na stanovené účely (humanitární, zdravotnické, charitativní atd.) dle zákona o dani z příjmů. Další variantu, kterou zákon připouští, je uplatnění vynaložených výdajů za dary jako daňově uznatelné náklady podle § 24 odst. 2 písm. zp) ZDP. Na základě daného ustanovení se za daňově uznatelné náklady považují výdaje poskytnuté formou nepeněžního plnění v souvislosti s odstraňováním následků živelních pohrom. Pro úplnost dodáváme, že tyto výdaje následně nelze znovu odečíst od základu daně.

Ve vztahu k dani z přidané hodnoty dále Ministerstvo financí rozhodlo o prominutí pokuty za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením z důvodu zasažení povodní nebo záplav od 12. 9. 2024. Dotčeným plátcům daně z přidané hodnoty bude prominuta pokuta ve výši 1 000 Kč za nepodání kontrolního hlášení ve stanovené lhůtě, pokud bude podání učiněno dodatečně bez vyzvání správcem daně.  Pokuta bude prominuta pouze u plátců, kteří byli zasaženi povodněmi a nejpozději do 25. 11. 2024 tuto skutečnost oznámí správci daně.Prominutí se vztahuje i na plátce, kteří nebyli touto událostí dotčeny, ale kontrolní hlášení jim zpracovává osoba zasažena danou mimořádnou událostí.

V případě dotazů se neváhejte obrátit na daňový tým PKF APOGEO Tax.

Barbora Plšková, Junior Tax Consultant

Foto: Pixabay

Zdroj: PKF APOGEO


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké zásadní změny přinesl konsolidační balíček do penzijního spoření? 

14.10.2024, Autor: Z blogosféry

Konsolidační balíček účinný od 1.1.2024 sebou taktéž přinesl pozitivní změny v oblasti odpočtů z daňového základu pro fyzické osoby. Zásadní změna spočívá v rozšíření okruhu produktů spoření na stáří, které jsou způsobilé pro odpočet z daňového základu. Nově lze od základu daně odečíst i příspěvky hrazené poplatníkem v rámci tzv. dlouhodobého investičního produktu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Daňový bonus v roce 2025

10.10.2024, Autor: Z blogosféry

Pro čerpání ročního daňového bonusu bude nutné mít v příštím roce vyšší příjmy ze zaměstnání a podnikání, důvodem je zvýšení minimální mzdy. Jaká pravidla platí pro čerpání daňového bonusu v roce 2025? 

Daňové důsledky povodní v České republice

23.09.2024, Autor: Z blogosféry

V souvislosti s rozsáhlými povodněmi, které v posledních dnech zasáhly značné území České republiky, jsme připravili přehled nejdůležitějších daňových dopadů, které se mohou týkat občanů, podnikatelů a firem.

Jaké daňové povinnosti čekají na absolventy?

19.09.2024, Autor: Z blogosféry

V srpnu nebo v září často v praxi nastupují do svého prvního zaměstnání úspěšní absolventi středních a vysokých škol. Jaké daně se odvádí v prvním zaměstnání? Jak je to s daňovými slevami a povinným pojistným? 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Kdy vzniká po brigádě povinnost podat daňové přiznání?

22.08.2024, Autor: Z blogosféry

Přivýdělek formou brigády zlepšuje finanční situaci, v některých případech ovšem přináší i daňové starosti. Některým brigádníkům totiž přináší letní přivýdělek povinnost podání daňového přiznání za rok 2024. 

Věcné vs. formální požadavky při posuzování žádostí o vrácení DPH

14.07.2024, Autor: red

Soudní dvůr Evropské unie se ve svém nedávném rozhodnutí ve věci C‑746/22 vyjádřil k posuzování žádostí o vrácení DPH. Konkrétním předmětem sporu byla žádost slovenské společnosti o vrácení DPH zaplacené v Maďarsku, a zejména pak správnost postupu maďarského správce daně.

Daňová kalkulačka pro OSVČ v roce 2024

09.07.2024, Autor: Martin Švehla

Stejnou práci lze vykonávat v režimu pracovního poměru nebo jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Z čistě finančního hlediska je režim pracovního poměru méně výhodný, neboť zaměstnanec z hrubé mzdy odvádí vyšší sociální a zdravotní pojištění než OSVČ ze svých tržeb.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Studie Forvis Mazars: Snížená sazba DPH 12 procent je jednou z nejvyšších v rámci CEE

26.06.2024, Autor: Z blogosféry

Od letošního roku platí v České republice dvě sazby DPH. Až do loňska přitom ČR využívala možnosti EU mít dvě snížené sazby DPH. Základní sazba 21 procent zůstává co do své výše v rámci zemí V4, až za Maďarskem s 27 % a Polskem s 23 %. Snížená sazba 12 % je ale nejenom nejvyšší v rámci V4, ale zároveň druhou nejvyšší z 25 zkoumaných států střední a východní Evropy a střední Asie. Vyplývá to z každoroční studie „CEE Tax Guide“ poradenské společnosti Forvis Mazars.

Švehla: Daňová svoboda

24.06.2024, Autor: Martin Švehla

Aby si průměrný Čech mohl domů odnést 20 tisíc korun čistého, musí vydělat 35 785 korun hrubého. Z toho lze spočítat, že každoročně vyděláváme určitý počet dnů na stát a teprve potom, po zbytek roku, vyděláváme na sebe. Samozřejmě v průměru.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama