e-news.cz - kurzy
Reklama

Richard Záruba: Nájemní bydlení je jeden z pilířů dlouhodobé finanční stability Arcibiskupství

21.09.2024, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Richard Záruba: Nájemní bydlení je jeden z pilířů dlouhodobé finanční stability Arcibiskupství

Rozhovor s Richardem Zárubou, provozním ředitelem společnosti XPlace Services s.r.o. 

Richard Záruba je provozní ředitel společnosti XPlace Services s.r.o a manažer projektů Arcibiskupství pražského (AP).  Je to jedinečný a jediný institucionalizovaný koncept nájemního bydlení pro celý život v Praze. Stojí za nimi stabilní a důvěryhodný investor – Arcibiskupství pražské. Z nájemného je financována duchovenská a pastorační činnost pražské diecéze, církevní školství, charity a jiné sociální aktivity. 

„Podíváte-li se do Evropy na západ od našich hranic, je jednoznačné, že nájemní bydlení je zcela životaschopný model celoživotního způsobu bydlení pro skoro polovinu populace. Mladá generace ve své nezávislosti ví, že není důležité vlastnit, ale užívat. Nájemní bydlení vám nejen umožní váš kapitál investovat a ne zmrazit v nemovitosti pro zajištění bydlení, ale také výrazně zlepší možnost cestovat za prací. Našli jste zajímavou práci v jiném městě, kraji či státě, pokud bydlíte v nájemním bytě, je přestěhování, bez rizika ztráty, velmi jednoduché, říká Richard Záruba.

Dlouhodobě investujete do nákupu nájemních bytů. Co Vás vedlo k této strategii? Arcibiskupství investuje do realit stovky milionů ročně. Mají reality v oblasti bydlení budoucnost?

Investice do nájemního bydlení není žádná „hurá akce“, ale projekt, který byl projednáván ekonomickou radou arcidiecéze, což jsou ekonomičtí odborníci z mnoha oborů, kteří své znalosti a dlouhodobé zkušenosti nabídli Arcibiskupství. Obecně je dlouhodobá investice do nemovitostí velmi bezpečná i když, nebo spíše právě proto, nemá příliš vysokou míru zisku. Nájemní bydlení, jako jeden z pilířů dlouhodobé finanční stability. Arcibiskupství, byl vybrán také proto, že v souladu s učením církve, slouží lidem a zajišťuje základní potřebu pro život jednotlivce i rodin. Víme, že řada diecézí ve světě také investuje do nájemního bydlení. 

Do roku 2030 chcete provozovat přes tisíc nájemních bytů. Je nájemní bydlení podle vás budoucnost nebo pouze módní trend? 

Jsem přesvědčen, že nájemní bydlení je stabilní budoucnost. Pro toto moje přesvědčení hovoří hned několik faktů. Podíváte-li se do Evropy na západ od našich hranic, je jednoznačné, že nájemní bydlení je zcela životaschopný model celoživotního způsobu bydlení pro skoro polovinu populace. I u nás je čím dál tím méně lidí, kteří jsou schopni, nebo ochotni, jednorázové investovat obrovské finanční prostředky pro zajištění bydlení. Hypoteční sazby, které v minulosti padaly pod 2 % s největší pravděpodobnosti dlouhodobě zůstanou výše. Mladá generace ve své nezávislosti ví, že není důležité vlastnit, ale užívat. Nájemní bydlení Vám nejen umožní váš kapitál investovat a ne zmrazit v nemovitosti pro zajištění bydlení, ale také výrazně zlepší možnost cestovat za prací. Našli jste zajímavou práci v jiném městě, kraji či státě, pokud bydlíte v nájemním bytě, je přestěhování, bez rizika ztráty, velmi jednoduché.

Kde všude jste již otevřeli či bude otevírat další reality s nájemními byty? Kdo je vlastníkem těchto bytů?

Faktickým vlastníkem všech bytových domů pod značkou Xplace je Arcidiecéze pražská. Formálně je vlastníkem každé nemovitosti k tomu účelu zřízená společnost. Všechny tyto společnosti jsou pak soustředěny pod veřejně prospěšný svěřenský fond, který financuje hlavní činnost církve, tedy duchovní a pastorační činnost. Některé nemovitosti jsou v majetku Nadace Arietinum, která slouží především k získání prostředků na mzdy kněží. Naše portfolio je soustředěné především do Prahy, ale máme i dva bytové domy v Milovicích a tři v Kolíně. Není vyloučené, že v budoucnu budeme realizovat i další projekty ve Středočeském kraji. V Praze kromě dnes zmiňovaného projektu Lihovar vlastníme domy v Dejvicích, na Vinohradech, Zličíně a Střížkově. Ve výstavbě jsou další domy v Praze Stodůlkách, Košířích a Na Dědině.

Může iniciativa Arcibiskupství pomoci vyřešit bytovou nouzi?

Množství bytů, které Arcibiskupství pod značkou XPlace vlastní je jen kapka v moři. Aktuální nedostatek bytů je v Praze mnohonásobně větší. Naší snahou je nabídnout na trhu nájemní bydlení, které je zaštítěno stabilní a důvěryhodnou organizací. Zajištění

bydlení je jednou ze základních lidských potřeb, proto tímto projektem chceme vytvořit bezpečný základ pro fungování rodin i jednotlivců.

Arcibiskupství si klade za cíl vybudovat a rozvíjet síť míst, kde se lidé budou cítit dobře a získají dlouhodobé zázemí, aniž by museli myslet na hypotéku či jiné svazující podmínky. Pro koho jsou nájemní byty arcibiskupství tedy určeny, když ceny nájemného máte cca 22 – 60 tisíc měsíčně za byt? Kdo si to může dovolit?

V Praze je mnoho lidí, kteří vydělávají slušné peníze a nechtějí vlastnit byt. Mezi našimi nájemníky jsou specialisté v mnoha oborech. Máme i mnoho mladých jednotlivců a začínajících párů, ale také cizince, kteří zde pracují na různých projektech, někdy na předem stanovenou dobu. Ve vaší otázce však slyším i jinou velmi často pokládanou otázku. Neměla by církev zajišťovat především dostupné bydlení? Projekt XPlace není o sociálním bydlení, na to má církev jiné instituce a projekty např. pod značkou charity. Jedná se o férové, ale zcela tržní podnikání, které nabízí kvalitu, ale jeho účelem je zajištění finančních prostředků pro provoz církve.

Jak velké jsou vaše byty? Jedná se pouze o nájemní byty?

V našich bytových domech máme byty velikosti 1kk až 4kk. Samozřejmě většina bytů je dispozice 1kk nebo 2kk, protože o ty je největší zájem. Na druhou stranu neprovozujeme „ubytovny“ ani „králíkárny“, kde by byly byty 1+kk jeden vedle druhého. Uspořádání a poměr velikostí jednotlivých bytů je dán polohou domu a předpokládanou strukturou nájemníků. Všechny byty jsou určené k nájmu. My chceme byty dlouhodobě vlastnit a provozovat a ne přeprodávat.

Musí být nájemníci věřící?

Nemusí. A upřímně ani nevím, jak bychom to zjišťovali. Musí být slušní a solventní.

Budete u každého projektu mít také školku?

Školka Komínek byla nabízející se šance, kterou jsme využili. Ve většině našich bytových domů sice máme i nebytové prostory určené k podnikání, ale svou velikostí jsou určeny spíše pro drobné služby a prodejny. Projekt Lihovar je v tomto trochu unikátní. Vybudování školky bylo možné jednak díky jeho velikosti, poloze, prostoru v přízemí domu i prostoru uvnitř bloku, ve kterém bylo možné vybudovat uzavřené dětské hřiště. U každého našeho projektu se zamýšlíme, jaké služby bude možné našim nájemníkům i široké veřejnosti nabídnout. Takže nevylučuji, že i v některém budoucím projektu školka bude, ale je to závislé na mnoha faktorech.

Jaké další služby budete poskytovat pro své nájemníky?

Obecně pro naše nájemníky například připravujeme aplikaci, která by je měla průběžně informovat o spotřebě vody, elektřiny a tepla, protože všechny naše objekty jsou vybaveny měřidly s dálkovým odečtem. Již dnes zajišťujeme elektrickou energii a plyn za výhodnější ceny díky společnému nákupu a soutěženým cenám. Připravujeme se využít výhod komunitní energetiky a připojit naše obnovitelné zdroje. Jednáme o výhodných cenách internetového připojení apod. Díky velkému množství vlastněných bytů můžeme pro naše nájemníky zajistit výhodnější podmínky v mnoha oblastech spojených s bydlením. Máme také vlastní správce objektů, kteří jsou k dispozici nájemníkům v pracovní době pro řešení jakékoliv technické potřeby, ale i pohotovostní telefon s nepřetržitou dostupností, na který se mohou obrátit kdykoliv v naléhavých případech.

V tomto konkrétním projektu je to navíc recepce s nepřetržitým provozem, noční strážní služba, doručovací box, který má i chlazenou schránku, podzemní parkoviště s parkovacími stáními i garážovými stáními. Chtěli bychom, aby v našich nebytových prostorech určených k podnikání byla kavárna, prodejny apod. V jednom z prostorů bude také dětská skupina, která bude přijímat malé děti, které ještě do školky nemohou. Ve školce Komínek je krásný prostor pro pronájem ve večerních hodinách a o víkendu.

Nově jste otevřeli nájemní dům, který vyrostl na místě bývalého smíchovského lihovaru. V čem je tento objekt jiný od vašich dalších? 

Určitě je zatím největší, svou polohou a designem jedinečný. Máme například bytový dům v Dejvicích, který je srovnatelný vysokým standardem a designem, máme projekt na Zličíně, který je také poměrně velký, ale je zaměřen na jinou klientelu. Každý náš bytový dům je v něčem jiný, ale chceme, aby se ve všech naši nájemníci cítili dobře, jako doma.

Jak těžké je pro vás jednat s developery a slaďovat své požadavky?

Jednání jsou náročná, jako v každém byznysu, ale korektní. My máme vlastní představu o tom, co chceme a hledáme projekty, které naše představy splňují. U projektů, které splňují naše základní parametry pak respektujeme původní záměr developera a máme tak poměrně málo klientských změn. Drobné změny, které požadujeme, jsou developeři ochotni provést, jsme přece jejich vážený zákazník.

Co v řečtině znamená XPlace?

V názvu je ukrytý kód, který s řečtinou úzce souvisí. Když se podíváte na název XPlace hned si všimnete, že velká jsou první dvě písmena v názvu. Tvarem se shodují s dvěma písmeny řecké abecedy – chí a ró, a to jsou počáteční písmena slova Christós, tedy Kristus. Při použití řečtiny a angličtiny by se tedy dalo naši značku přeložit jako místo Kristovo.

Děkuji za rozhovor.

Foto: Poskytnuto Richardem Zárubou

Autor: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama