e-news.cz - kurzy
Reklama

Chystá se 4. díl Dějin pojišťovnictví, zmapuje polistopadový vývoj

17.05.2023, Autor: Jaroslav Daňhel

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Chystá se 4. díl Dějin pojišťovnictví, zmapuje polistopadový vývoj

V současné době je pod gescí České asociace pojišťoven sestaven tým, který má připravit 4. díl Dějin pojišťovnictví. Motto chystaného počinu je veskrze pozitivní: Past for the future s ambiciozním cílem prezentovat období vývoje českého pojišťovnictví od listopadové revoluce po dnešní dny zajímavěji pro čtenáře, než jak tomu bylo v předchozích třech dílech. 

Předchozí díly ovšem vznikly v jiné, nesrovnatelné společenské atmosféře. Je to patrné zejména ze struktury 3. dílu, kdy jednotlivá období byla vždy uváděna usneseními příslušného sjezdu KSČ a jeho aplikací na pojišťovnictví v míře, která svého času vedla k otázce recenzenta, zda jde o dějiny pojišťovnictví nebo KSČ. 

Na druhé straně je ovšem nutno ocenit, že v období normalizace se tehdejší monopolní pojistitel choval k zaměstnancům korektně, v pojišťovně v té době nalezli vcelku bezpečný azyl významné osobnosti Pražského jara, jako byli například ministr Dvořák, vysokoškolští profesoři Tuček a Horský, spisovatel Ptáčník a také pozdější osobnosti a funkcionáři polistopadového vývoje, za všechny možno uvést  např. Dr. Jičínského (jako jediný disident byl z  ČSP vyhozen po podpisu Charty 77) a Dr. Velebovou. 

Polistopadové období bylo v tomto ohledu vyhrocenější, lidé typu ředitele občanské pobočky v Hradci Králové Míška s feudálními kořeny, který při nástupu do funkce vyhlásil, že za minulostí se dělá tlustá čára, byli spíše výjimkou. Nakonec se ale revoluční patos uvnitř jediného monopolního pojistitele uklidnil a podnik přes odstředivé síly zůstal pohromadě a začal se transformovat do nového prostředí.

Pro vznik a další vývoj odvětví pojišťovnictví byl důležitým mezníkem rok 1991, kdy byl zrušen monopol České státní pojišťovny a vešel v platnost Zákon o pojišťovnictví, který umožnil vznik dalších subjektů pojistného trhu. Jako první se etablovala Kooperativa pojišťovna. Důležitým milníkem bylo o dva roky později realizované hladké rozdělení federativní republiky. Po etické stránce v rámci probíhajících hlubokých změn společenských procesů ovšem nutno konstatovat, že se v první dekádě po polistopadovém přechodu na tržní ekonomickou trajektorii společnost potýkala s výskytem morálního hazardu a negativního výběru. Tedy faktory, které způsobují obecně informační asymetrii a zvyšují nejistotu v již tak dost nejistém prostředí transformace. V „divokých devadesátkách“ proběhly i významné privatizační skandály, některé dokonce s kriminálním podtextem.

Ve finančním sektoru asi největší škody, fyzické i morální, způsobila rozsáhlá bankovní krize v polovině devadesátých let. Její negativní důsledky se promítly i do ztráty hodnoty aktiv pro nově se etablující odvětví pojišťovnictví. Jistý mediální rozruch způsobila i „divoká“ privatizace v té době nejvýznamnějšího pojistitele – České pojišťovny, v souvislosti s krachem Kreditní banky Plzeň, která byla vlastněna pojišťovnou. Výsledkem byla skutečnost, že došlo k zásadnímu přerýsování původního privatizační projektu největšího českého pojistitele. 

Po „divokých devadesátkách“, po kterých zůstala ve společnosti i jistá pachuť nespravedlnosti ze způsobu nabývání majetku kovbojskými metodami, charakteristickými tehdejším ikonickým „útěkem před právníky“ se nakonec i u nás prosadil únosný etický kodex a tržní kategorie se postupně zakořeňovaly. 

Co nejobjektivnější analýza tohoto turbulentního období znovu vzkříšeného pojistného trhu a českého odvětví pojišťovnictví by měla být obsahem 4. dílu Dějin pojišťovnictví, který by měl být zpracován v horizontu zhruba dvou let.

JAROSLAV DAŇHEL, Vysoká škola ekonomická

Foto: Pixabay

Zdroj: Jaroslav Daňhel


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Jaké připojištění se vyplatí pro cestování do zahraničí?

22.11.2023, Autor: red

Cestování do zahraničí je vzrušujícím dobrodružstvím, při kterém objevujeme nové kultury a prožíváme spoustu zážitků. Také však s sebou nese určitá rizika. Proto je důležité si před cestou sjednat správné cestovní pojištění, které kryje náklady v případě nečekaných zdravotních komplikací a dalších nepříjemných událostí. Za zvážení také stojí, zda se vám nevyplatí některé připojištění k cestovnímu pojištění, které kryje další možná rizika související s cestováním.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Nepodceňujte pojištění domácnosti 

18.10.2023, Autor: Z blogosféry

Krádež, požár nebo třeba povodeň. To jsou jen některé příčiny, které vás mohou připravit o majetek a způsobit vám tak i milionové škody. Jak je lze nahradit? Pomůže vám pojištění domácnosti.

Novela zákona o povinném ručení

05.09.2023, Autor: Z blogosféry

ČR mění podmínky kvůli sjednocení pravidel s ostatními státy EU podle takzvané motorové směrnice. Změny v novele zákona o povinném ručení jsou vnímány jako krok k větší bezpečnosti na silnicích a k ochraně poškozených v případě dopravních nehod.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pojišťovny se musí otáčet. Vyřizování událostí se zrychluje díky digitalizaci 

10.08.2023, Autor: red

Rychlost vyřizování pojistných událostí patří mezi klíčové faktory ovlivňující spokojenost klientů s pojišťovnami. Tuzemský trh je poměrně konkurenční, a tlak na rychlé vyřizování je proto značný. Souhrnně pojišťovny řeší až tisíce případů denně, rychlost likvidace je přitom ostře sledovaná metrika.

Porucha nebo odtah vozu na dovolené v zahraničí? Povinné ručení ani havarijní pojištění často nestačí

01.07.2023, Autor: Z blogosféry

Jen do Chorvatska, Itálie, Rakouska a na Slovensko se loni podívalo přes dva miliony Čechů. Nejčastěji tam vyrazili autem. Průměrné stáří osobních vozidel v ČR je přitom šestnáct let, což je o čtyři roky více než v celé Evropské unii. Většina starších aut má navíc sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo je jen základní. Proto je před cestou důležité asistenční služby ověřit, případně si sjednat připojištění vozidla po dobu dovolené.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Při pořízení fotovoltaických panelů nezapomeňte na jejich pojištění  

30.05.2023, Autor: red

V souvislosti se složitou situací na energetických trzích v ČR prudce roste zájem o fotovoltaiku. A to na všech úrovních, tj. od malých instalací na střechách rodinných domů přes větší projekty na střechách průmyslových hal, nákupních center či veřejných budov až po velké pozemní fotovoltaické elektrárny.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama