Apogeo
Reklama

Bod zlomu – kdy se opět hypotéka vyplatí víc než nájem?

08.11.2023, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bod zlomu – kdy se opět hypotéka vyplatí víc než nájem?

Podle posledních odhadů ČNB by mzdy měly v příštím roce růst – a to nejen nominálně, ale oproti letošnímu poklesu i reálně, a to o 4 %. Zároveň reálné ceny nemovitostí v Praze očištěné o inflaci za poslední rok a půl klesly o 20 %.

Dostupnost vlastního bydlení tedy vzrostla. Podle mě přichází právě teď vhodná doba na nákup – nejde totiž jenom o tu nejlepší cenu, ale i o dostupnost z pohledu nabídky, ze které postupně mizí ty nejlepší byty. V Ownestu pomáháme klientům vybrat ty nejkvalitnější byty za v rámci možností nejlepší ceny. Pro jiné kupující ale cenový faktor může hrát o něco důležitější roli, což při současných nebývale vysokých nákladech na financování lze pochopit. Vzniká tedy otázka – kdy se skutečně vyplatí vzít si hypotéku i za cenu o něco „přebranější“ nabídky?  

Komerční banky se již nyní na přiškrceném hypotečním trhu přetahují o zákazníky speciálními cenovými nabídkami. Vidím to u nás v Ownestu, když našim klientům díky přístupu právě k oněm speciálním nabídkám a kalkulačkám všech bank pomáháme sjednat hypotéky o desetiny procent pod průměrnou nabídkovou sazbou, která je nyní dle Hypomonitoru 5,74 % p. a. Navíc úvěrové instituce od centrální banky výhledově dostanou impuls k dalšímu snižování sazeb.

Kdo chce i v kratším horizontu ušetřit, ať čeká na 4,5 % p. a., bude ale vybírat z chudší nabídky a bude muset do horších čtvrtí

Je pokles základní úrokové sazby momentem, na který čekáme, a kdy se ze dne na den stane hypotéka výhodnější než nájem? Ne tak docela, hypoteční sazby stále budou vysoké. A než se stanou dostupnějšími, pořád tu budou lidé, kteří překousnou tříletou fixaci vysoké úrokové sazby, ale zato si vyberou kvalitní nemovitost za dobrou cenu, dokud je k dostání. Vždyť nabídka již nyní zejména v Praze klesá. Osobně tedy věřím, že lepší poměr ceny nemovitosti a ceny hypotéky nevyčekáte – při dalším čekání bude celková cena srovnatelná, ale nabídka přebraná. Při jaké roční úrokové sazbě se hypotéka vyplatí víc než nájem?

Například u bytu 3+kk o ploše 73 m2 v hodnotě 7,7 milionu korun vychází splátka při sazbě 5,74 % p. a. na 40 400 korun, z toho úrok tvoří 32 000 korun. Měsíční nájemné v takovém bytě vychází při průměrné ceně 347 korun za metr na 25 300 korun. Při sazbě 4,5 % p. a. už ale u stejného bytu tvoří úrok 24 900 korun na 5leté fixaci, tedy méně než nájemné.

To ale porovnáváme současný nájem. Správná by nicméně byla úvaha, že nájmy do budoucna v Praze porostou řekněme 4 % ročně. Potom by průměrný nájem byl pro 5leté období o 11 % vyšší než dnešní, tj. 28 100 Kč měsíčně. Pak je sazba pro bod zlomu už lehce nad 5 %!

Zdroj: Ownest

Podobná je situace u bytu 2+kk o ploše 47 m2 v hodnotě 5 milionů korun. Splátka hypotéky vychází při sazbě 5,74 % p. a. na 26 200 korun, z toho úrok tvoří 20 800 korun. Měsíční nájemné v takovém bytě vychází na 16 300 korun. Při sazbě 4,5 % p. a. už ale u stejného bytu tvoří úrok 16 150 korun na 5leté fixaci – méně než nájemné.

Zdroj: Ownest

Hypotéka se tedy vyplatí i krátkodobě ve chvíli, kdy úroková sazba klesne přibližně pod 4,5 %. Takový pokles očekáváme zhruba za 10-18 měsíců. První impuls ale předpokládáme s prvním snížením základní úrokové sazby. V nadcházejících týdnech je tedy nejlepší příležitost pro nákup nemovitosti – celý nákupní proces nějakou dobu potrvá, do té doby se přiblíží období výraznějšího poklesu hypotečních sazeb, ale také růstu cen, který toto snížení vyvolá.

Zejména pražský trh – ale i mnoho dalších lokalit s kvalitními nemovitostmi a dobrými pozemky – je totiž předurčen k růstu. Řada lidí čeká jen na to, až sazby klesnou natolik, aby si konečně mohli dovolit hypotéku a bydlet ve vlastním. Pokud jim trh nabídne tuto možnost, poptávka po nemovitostech vzroste o nižší desítky tisíc zájemců a ceny vystřelí vzhůru. Proč má tedy smysl se zabývat výpočtem, kdy přesně je nejzazší bod, do kterého ještě pro někoho může být rozumné čekat?

Hypotéka je nucené spoření, ve kterém můžete bydlet

Podle výzkumu časopisu The Economist nejsou největším generátorem bohatství pro domácnosti v západním světě akcie nebo dluhopisy, ale vlastní bydlení. Dlouhodobě je tedy vždy lepší nemovitost vlastnit než si ji pronajímat. Myslím si, že to je jasné každému – nájem nemůžete z podstaty věci nikdy splatit. Navíc s postupným splácením hypotéky úroky klesají, ale nájem může výrazně růst, což vám na klidu nepřidá, nemluvě o v Česku velmi oblíbených nájmech na dobu určitou, třeba na jediný rok. Jak se říká – lepší vyhořet než se stěhovat. 

Jistota rostoucích nájmů platí zejména v Praze, kde je dlouhodobě nedostatečná výstavba. Pro uspokojení nové poptávky by bylo potřeba uvést na trh 1 000 bytů každý měsíc. Dlouhodobě jsme na průměru okolo 5 000 ročně. V horizontu několika let navíc z nabídky nových bytů mohou citelně ukrajovat institucionální investoři, protože rezidenční trh se bude transformovat do nájemního bydlení. Navíc spousta developerských projektů se kvůli skokovému zdražení financování zastavila a v dalších letech nebudou uvedeny na trh.

Mezi svými přáteli mimo finanční prostředí se setkávám s mýtem, že ačkoli je lepší splácet vlastní nemovitost než si pronajímat cizí, krátkodobě se to nemůže vyplatit, pokud hypotéka nebude stát stejně jako nájem – což z podstaty nebude, rozhodně ne u dvou srovnatelných bytů. A já v tu chvíli cítím povinnost vysvětlit jim koncept takzvaného nuceného spoření.

Porovnáváme-li splátky hypotéky a nájemné, musíme splátky hypotéky rozdělit na jistinu a úrok. Jistina je totiž v podstatě nucené spoření, jen nespoříte peníze, ale nemovitost. Proč mluvím o nuceném spoření? Jistě to sami znáte. Spoříte si pravidelně každý měsíc, ale pak za vámi přijde majitel, že nájem se zvyšuje o rekordní inflaci 10 %, a protože nechcete sáhnout na rezervy, raději své pravidelné spoření na pár měsíců vynecháte a pokryjete z něj nečekané výdaje. To je dobrovolné spoření. A teď si představte ten samý scénář s hypotékou. Ta vám garantuje, že budete s železnou pravidelností spořit přinejmenším následujících 20 let. A pokud jste si vybrali kvalitní nemovitost, naspořené prostředky v podstatě rovnou konzervativně investujete. Hypotéka tedy bude krátkodobě i dlouhodobě výhodnější ve chvíli, kdy měsíční nájemné ve srovnatelném bytě bude vyšší nikoliv než splátka hypotéky, ale než splátka úroku. Znovu opakuji – splátka jistiny je velmi prozíravé nucené spoření.

Řešením, jak na hypotéku dosáhnout a obejít dokonce i závod s časem o nejlepší ceny nemovitostí, může být alternativní financování. Třeba odložení hypotéky, které nabízí Ownest, umožňuje vzít si hypotéku až za 24 měsíců, která by se měla pohybovat okolo 4 % p. a., tedy ještě mnohem níže než na přelomu letošního a příštího roku – ovšem při nákupu nemovitosti za dnes stanovenou cenu, nikoli za tržní cenu v době čerpání hypotéky, kdy odložená poptávka bude opět v plné síle.

Foto: Pixabay

Autor: Martin Machala 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama