e-news.cz - kurzy
Reklama

Tisková zpráva: Malý ukrajinský Picasso osobně na Světě knihy v Praze

21.05.2024, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Tisková zpráva: Malý ukrajinský Picasso osobně na Světě knihy v Praze

Ve čtvrtek 23. května proběhne na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2024 křest dvojjazyčného vydání knihy Makse Brovčenka Planeta «A», vernisáž výstavy jeho obrazů a beseda nejen o námětu knihy za osobní účasti autora.

Maksův příjezd ze Záporoží v doprovodu maminky byl potvrzen doslova na poslední chvíli. Maks Brovčenko je 12letý ukrajinský chlapec s autismem, kterému se pro jeho výtvarné nadání přezdívá „ukrajinský Picasso“. Napsal a ilustroval knihu Planeta «A» o osudu vysoce citlivých Atlanťanů, kteří museli domovskou planetu opustit.

Výstavu obrazů Makse Brovčenka zahájíme vernisáží ve 12:00 hodin. Před válkou maloval výhradně obrazy s tematikou vesmíru. Po ruské invazi tvoří také obrazy vlastenecké. Výtěžek z jejich prodeje putuje na podporu ukrajinské armády i na pomoc ukrajinským dětem s autismem. Byl za to oceněn prezidentem Zelenskym. Výstava představí veřejnosti reprodukce Maksovy výtvarné tvorby na deseti velkoformátových panelech.

Křest a prezentace česko-ukrajinského vydání titulu Planeta «A» s besedou za přítomnosti autora se uskuteční v Sále Pavla Šruta od 12:00 do 12:50 hodin. Maks v knize vypráví o obyvatelích planety «A», kteří byli nuceni po útoku z temné hmoty opustit domovskou planetu a přistáli na Zemi. Autor sci-fi příběhem představuje lidi na spektru autismu a proč „jsou jiní”. Píše o jejich pohledu na svět, vysoké citlivosti, pravidlech soužití a vzdělávání na planetě «A». Kvůli obrovskému rozdílu mezi planetou «А» a planetou Zemí je pro ně obtížné přizpůsobit se pozemským podmínkám. Skrze příběh vnímáme také Maksovu zkušenost s válkou na Ukrajině. Chlapec se s maminkou přestěhoval krátce po vypuknutí války z okupovaného Berďanska do Záporoží. Kniha je určena malým i velkým čtenářům. Je to přesně ten typ literatury, který nezná věkovou hranici, protože v sobě skrývá mnoho rovin. Knihu v českém překladu Mgr. Libora Holého vydává ATYP Press s.r.o. ve spolupráci s organizací Za sklem o. s., Nadačním fondem ATYP a za finanční podpory TIVO s.r.o. – domov pro váš byznys. Text doprovází 32 Maksových obrazů a další detaily z jeho kreseb. „Naším cílem je, aby se tato krásná a inspirující kniha dostala nejen k veřejnosti, ale také do škol, kde jsou i ukrajinské děti, a pomohla jim učit se češtině četbou tvorby jejich vrstevníka a krajana. Současně se tak nenásilnou formou dostane do škol osvěta o lidech s autismem. Na vydání překladu knihy pracovali zejména lidé na spektru autismu jako na všech našich projektech,“ uvádí vydavatelka a šéfredaktorka ATYP magazínu Dagmar Edith Holá.

„Děj knihy umocňují ilustrace autora. Jeho dar dvojího sdělení pocitů a emocí je jedinečný. Jsem ráda, že jsme měli možnost přispět ke vzniku dvojjazyčné česko-ukrajinské verze Planety «A», která se tak stane významnou a jistě vyhledávanou beletrií s tematikou autismu, navíc od autora na spektru autismu, tedy beletrií s nadhodnotou autenticity,“ říká předsedkyně organizace Za sklem o. s. Marta Pečeňová.

Makse zastupuje na Ukrajině nevládní organizace Dítě s budoucností se sídlem v Kyjevě, jejíž zakladatelkou je konzultantka Autism Europe, Inna Sergienko. „Jsem velmi potěšena, že kniha našeho talentovaného Makse našla své čtenáře nejen na Ukrajině, ale i v zahraničí. Dílo mladého muže, který teprve začíná svou spisovatelskou kariéru, už putuje do České republiky. Jsme hrdí na Maksův úspěch. Český překlad je prvním krokem na cestě k mezinárodní distribuci knihy, chystá se už také překlad do angličtiny. Jsme přesvědčeni, že mezi díly dalších autistů přispěje kniha dvanáctiletého chlapce k prohloubení chápání rozmanitosti a rovnosti ve společnosti a určitě se stane bestsellerem po celém světě. Za naši organizaci Dítě s budoucností upřímně děkujeme společnosti ATYP Press, organizaci Za sklem o. s. a TIVO s.r.o. za vydání a organizaci osvěty o autismu, protože společně jsme silní!“

„Přála bych si, aby kniha udělala radost čtenářům a zároveň přispěla k většímu vzájemnému porozumění a vnímání světa bez přetvářky, jak to Maks díky svému autismu umí. Kéž by mohl zase malovat jen vesmír, a ne smutné obrazy odrážející válku. Já se k jeho přání připojuji s vírou, že zlo nemůže vyhrát nad láskou, soudržností a hlavně odhodlaností lidí. Maks má do života několik rad: Nevzdávat se, nezastavovat se, a když něco nevychází, tak to nevyhazovat, ale předělávat to,“ sděluje Šárka Zídková, ředitelka TIVO s.r.o.

Foto + Zdroj: Za sklem o. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomický magazín podpořil film Charakter: Sportovec

24.05.2024, Autor: red

Ekonomický magazín podpořil nový dokumentární film "Charakter: Sportovec." Dokument Marka Vítka a Radana Šprongla ukazuje na příbězích ukrajinských sportovců stav sportu ve válkou zmítané Ukrajině.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama