e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Je školné cestou, jak financovat české univerzity?

30.03.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
CETA: Je školné cestou, jak financovat české univerzity?

V době hospodářské krize jsou vlády nuceny hledat alternativní zdroje příjmů pro financování veřejných služeb. Jednou z těchto služeb je vzdělávání, které dlouhodobě postrádá potřebné finanční prostředky pro kvalitní provoz. To se však může změnit se zavedením školného.

Tento krok však s sebou přináší i řadu potenciálních problémů, jako je zhoršená dostupnost vzdělání nebo hrozba zadlužení studentů. Řešením by naopak mohlo být zavedení státem garantovaných půjček nebo zvláštních sociálních stipendií.

Všeobecně je rozšířen názor, že vzdělávací služba by měla být dostupná co největšímu počtu občanů, aby byla zajištěna určitá forma minimální rovnosti příležitostí. Zpoplatnění této služby by pak mohlo znevýhodnit slabší vrstvy společnosti a tuto rovnost narušit.

Nicméně univerzální odpovědí není nutně poskytovat tuto službu „zdarma“ pro všechny. Lze předpokládat, že bohatší vrstvy obyvatelstva nebudou mít problém se zaplacením školného a proto by v tomto případě dávalo smysl, aby stát nebo vysoké školy poskytovaly zvláštní sociální stipendia studentům, jejichž příjem, resp. celkový příjem jejich rodiny, nedosahuje určité hranice (např. mediánu mzdy).  

Někteří lidé mohou namísto státní podpory zvolit půjčku od soukromých institucí, která by se ale v případě neúspěšného často stává zátěží pro zbytek života, protože nebudou schopni získat zaměstnání, které by jim umožnilo půjčku splácet.

Stát se naštěstí může inspirovat britským modelem, který má pro tyto účely speciální studentské půjčky, které jsou dlužníci povinni splácet pouze v případě, že do určitého počtu let po ukončení studia dosáhnou určitého příjmu. Tedy, pokud jim studium skutečně pomůže získat lepší práci a má pro ně pozitivní přínos. V opačném případě se půjčka stává dotací, a nikoliv břemenem na celý život.

Shrnuto a podtrženo, zavedení školného na vysokých školách může jistě pomoci získat dodatečné příjmy na vzdělávání, ale může také ohrozit jeho dostupnost a také zhoršit finanční situaci studentů. Řešením těchto problémů pak může být zavedení cílených sociálních stipendií a speciálních půjček, které budou spláceny pouze v případě, že vzdělání bude pro studenty skutečně přínosem. Tyto kroky zajistí, že vzdělání zůstane dostupné a zároveň zvýší finanční prostředky, které do něj plynou.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama