e-news.cz - kurzy
Reklama

Vladimír Bezděk: Vysokou inflaci vnímám jako velký ekonomický problém

25.02.2023, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Vladimír Bezděk: Vysokou inflaci vnímám jako velký ekonomický problém

Rozhovor s VLADIMÍREM BEZDĚKEM, předsedou představenstva Avant invest.spol. a.s.

Vladimír Bezděk je předseda představenstva Avant invest spol. a.s. Má více než 20letou praxi ve finančních institucích, zejména v pojišťovnictví, investicích a bankovnictví. Nejdříve působil devět let na různých pozicích v ČNB. Následně přešel do soukromého finančního sektoru a v pozici CEO a předsedy představenstva vedl pojišťovnu Aegon, slovenskou Generali pojišťovnu, Penzijní společnost České pojišťovny a ČSOB Pojišťovnu. Od června 2020 působí v dozorčí radě AVANTu a od července 2021 z pozice předsedy představenstva zodpovídá za řízení a rozvoj společnosti.

Změnila se u českých investorů v posledních letech ochota investovat?

Obecně platí, že typicky český investor je stále značně konzervativní a většinu svých úspor drží na depozitních produktech v bankách.

V našem segmentu fondů kvalifikovaných investorů v posledních letech platí, že tento svět začíná být více objevován a roste jeho popularita. Maximum našich investorů přichází přes investiční zprostředkovatele, kde sledujeme ze strany investorů zájem o kvalitní finanční poradenství. Proto také naši pozornost a podporu věnujeme distribuci přes externí partnery.

Do čeho se dnes vyplatí investovat?

Pokud možno do těch aktiv, se kterými má investor aspoň trochu zkušenost a kterým rozumí. To platí vždy. A optikou současné ekonomické situace stojí za úvahu zamyslet se nad sektory, které mají anticyklický charakter, anebo aspoň nejsou závislé na ekonomickém růstu.

Jak vnímáte zvyšování cen? Kam se můžeme dnes dostat?

Vysokou inflaci vnímám jako velký ekonomický problém. Inflace je vždy velmi antisociální, chudší vrstvy obyvatel poškozuje daleko více než vysokopříjmové občany. Proto je nutné proti inflaci rázně bojovat, a to i za cenu krátkodobého poklesu ekonomiky. Dlouhodobá plíživá inflace, přetavená do růstu inflačních očekávání, přinese vždy celospolečensky podstatně vyšší náklady, než když se inflace zkrotí rychle. Osobně se obávám, dvouciferná míra inflace může trvat celý letošní rok, a to by bylo velmi nepříjemné.

Může být ještě vyšší inflace či hyperinflace realitou?

Hyperinflaci ani inflaci vyšší než momentálních 15-20 % v Česku neočekávám. Nicméně žádným vítězstvím není ani inflace 5, 6 či 8 %…

Jak podle vás může ČNB zkrotit inflační nárůst? Jaké má vůbec možnosti?

Jde o to srazit inflační očekávání. Samotná prognóza a modely ČNB ukazují potřebu dalšího růstu úrokových sazeb, ke kterému však v praxi nedochází. Nerozumím důvodům, proč tomu tak je.

Jak dlouho bude podle vás současná krize trvat?

Z hlediska inflace nepředpokládám, že se podaří vrátit k 2 % cíli do konce roku 2024. Z hlediska ekonomického růstu by recese nemusela být dlouhá ani hluboká a návrat 
do pozitivních čísel by mohl přijít ještě letos. Velmi bude záležet na vývoji konfliktu na Ukrajině a jeho propisu do cen energií a celkové ekonomické „náladě.“

Jak to vnímáte jako ekonom? 

České podnikatele a firmy již poznamenaly vysoké ceny energií a vstupních surovin, vysoká inflace, předchozí pandemie a další těžké vlivy. K tomu chce vláda ještě zatížit firmy a podnikatele zvýšením daní. Není to začarovaný kruh? 

Firemní sféra byla vystavena velkým tlakům, které zmiňujete. Současně ale tak od roku 2020 mimořádně silně narostly fiskální transfery podnikům i samotnému obyvatelstvu, a to, spolu se snížením přímých daní v roce 2020, vytvořilo extrémní deficit veřejných rozpočtů. Pokud vím, vláda nechce zvyšovat celkové daňové zatížení. Cestou k normálu je však revize výdajové strany, a to zejména u těch položek, které byly mimořádnou reakcí na mimořádné situace. Tedy vše ve spojitosti s covidem a – třeba za rok, až se dále zlepší podmínky na energetickém trhu – náklady ve spojitosti se zastropováním cen energií. 

Vidíte z hlediska investora nějaké možnosti se z krize proinvestovat? 

V zájmu investorů je rychle srazit inflaci do normálních úrovní. Pak nebude třeba hledat různá speciální řešení, jak se před inflací ubránit.

Mluví se stále o důchodové reformě. Jak se posunula doba, když jste vedl komisi pro tuto reformu?

Doba se posunula skoro o 20 let, první komisi jsem vedl v letech 2004-2005 (smích). Obecně vzato se domnívám, že správný čas pro reformu jsme již promeškali, a nyní nám nezbývá nic jiného, než parametricky upravovat státní systém směrem k jeho lepší finanční udržitelnosti a dále podporovat dobrovolné formy zabezpečení se občanů na stáří individuálními finančními produkty.

Je reálné v dnešní době mluvit o zvýšení odchodu do důchodu?

Ano, bez tohoto opatření prakticky nelze zajistit finanční udržitelnost státního důchodového systému v situaci, kdy populace neustále stárne a stárnout bude i nadále.

Jak vidíte budoucnost české ekonomiky v horizontu 5-10 let? 

Myslím, že můžeme být úspěšní, když se k problémům dokážeme postavit čelem. A pokud pro tuto zemi dokážeme formulovat jasnou vizi, kam jdeme, proč a co chceme v dalších 10-20 letech dosáhnout. Bude-li jasně vytyčený směr, vzniknou priority. A díky prioritám dokážeme některé nápady odmítat a zdroje soustředit tam, kde to bude nejvíce potřeba. A k dosažení těchto cílů napomůže nejen veřejný, ale i soukromý sektor. Naplnění vize lze dosáhnout společně, ne navzdory jedné, či druhé části ekonomiky. Náš problém v posledních cca 20 letech spočívá v tom, že nevíme, co chceme dosáhnout.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Vladimírem Bezděkem

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama