e-news.cz - kurzy
Reklama

Petr Očko: Česká republika je devátou nejlepší zemí pro startupy v Evropě

08.08.2022, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Petr Očko: Česká republika je devátou nejlepší zemí pro startupy v Evropě

Od roku 2015 vede na MPO odbor finančních nástrojů a řízení projektů a připravoval zejména projekt Národního inovačního fondu či transformaci Českomoravské záruční a rozvojové banky.

V březnu 2016 pak byl vládou jmenován předsedou Technologické agentury ČR a v jejím čele úspěšně napomáhal rozvinout podporu aplikovaného výzkumu v oblastech klíčových pro Českou republiku, včetně oblasti tzv. Průmyslu 4.0 a dalších významných trendů. Je také generálním ředitelem agentury CzechInvest a náměstkem ministra průmyslu.

Rozhovor s PETREM OČKEM, generálním ředitelem agentury CzechInvest a náměstkem ministra průmyslu.

V oblasti průmyslu a technologií se pohybujete poměrně dlouhou dobu. Jak se za posledních 10-15 let dle vás změnila Česká republika a podmínky pro podnikání v ČR?

Světová, a tedy i česká ekonomika, se neustále mění, což je dané nejen technologickým vývojem, ale i výzvami jako krize v roce 2008, covidová pandemie, energetická krize či ruská agrese na Ukrajině. Vše se zrychluje a ekonomika se mění. Tradiční firmy ve valuaci mnohdy zaostávají za novými technologickými společnostmi. ČR je otevřená ekonomika, všechny změny na světových trzích pociťujeme velmi rychle. Dá se říct, že česká ekonomika je úspěšná a jede na svém limitu, což je patrné na dlouhodobě velice nízké nezaměstnanosti. Nicméně důležitá je struktura ekonomiky a schopnost generovat vysokou přidanou hodnotu.  Velký posun zde je v tom, že jsme mnohem důrazněji začali prosazovat inovačně založenou ekonomiku. Za těch 15 let výrazně vzrostly výdaje firem na výzkum i procento zaměstnanců zapojených do výzkumných a vývojových aktivit. Vidíme také rychlý nástup robotizace a celého konceptu Průmyslu 4.0. Samozřejmě existují určité rozdíly a velké firmy si s těmito změnami radí v průměru lépe než firmy malé a střední. Těm se snažíme pomáhat – například podporou sítě center pro digitální inovace. A za posledních 15 let se změnil také CzechInvest – dnes je agenturou, kterou charakterizuje především podpora inovací. A to jak v podpoře investic, kde dnes hledáme investice s vysokou přidanou hodnotou, tak v dalších aktivitách v oblasti technologického transferu či podpory inovativních startupů.

Právě v oblasti startupů vidíme velký posun. S prvními programy na jejich podporu jsme začínali někdy v roce 2011, kdy to bylo nové téma, a dnes je to rychle se rozvíjející trh nových společností v různých segmentech, které mají velký růst tržeb včetně několika „jednorožců“ (firem s valuací přes 1mld USD).

Jak hluboce zasáhly český průmysl covidová pandemie, zdražování energií, inflace a následné těžké období na východě Evropy posledních půl roku? 

Série krizí v posledních třech letech je velkou zkouškou pro nás všechny. Zmínit se dá i krize dodavatelských řetězců, která začala v covidové době, ale kombinací mnoha faktorů se z ní stala krize sama o sobě.

Osobně mám velký respekt k tomu, že jako celek prošel český průmysl dosavadními krizemi poměrně dobře. A to jak z důvodu dobíhání objednávek z doby předcovidové a vytvořených rezerv, tak z důvodu trhu. Ten se chystal na uspokojení zadržené spotřeby, která přišla následně. Nicméně byla to také nezměrná aktivita českých firem, které reagovaly operativně na vznikající krize a dokázaly se v rámci možností často na novou situaci adaptovat.

CzechInvest po celou dobu covidové krize, i nyní v krizi ukrajinské a energetické, vyvíjel a vyvíjí aktivity, aby v rámci svých možností pomohl. Pomáhali jsme českým firmám dostat na trh řešení, která pomáhají zacelit mezery v dodávkách ochranných pomůcek či zdravotnických technologií. Pomáháme propojovat ukrajinské uprchlíky s firmami, které mají zájem o jejich zaměstnání. Budeme podporovat i nová inovativní řešení v reakci na současné krize, například pod hlavičkou našeho nového programu Technologická inkubace i novým nasměrováním investičních pobídek, které budou reagovat na nejzásadnější potřeby naší ekonomiky.

Jak je na tom Česká republika ve srovnání s Evropou a celosvětově v technologické vyspělosti?

Česká republika si v žebříčku konkurenceschopnosti vede doposud nejlépe ve své historii. Dle posledního měření z tohoto roku postoupila o osm míst na 26. příčku z 63 ekonomik světa. Přesto stále věříme, že potenciál naší ekonomiky je mnohem větší. Pokud ale chceme stačit technologicky nejvyspělejším ekonomikám světa, čeká nás ještě mnoho výzev. Jako náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu řeším intenzivně i infrastrukturu pro technologie, jako jsou 5G sítě a jejich aplikace v průmyslu i třeba v oblasti Smart City. Zpracovali jsme také novou Strategii chytré specializace (tzv. RIS3), která definuje, ve kterých technologických oblastech ČR vyniká a ve kterých se chce zlepšovat. A tato strategie nezůstává „v šuplíku“, ale reálně se propisuje do dalších podpůrných opatření v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. V neposlední řadě podporujeme nyní i centra pro digitální inovace (tzv. EDIHy), která by měla výrazně přispět k digitalizaci českého průmyslu, zejména v oblasti malých a středních podniků.

Jak si vedou české startupy v porovnání se světem?

Česká republika je 9. nejlepší zemí pro startupy v Evropě. Pro naprostou většinu českých startupů je primární místo podnikání Česká republika. Počet expandujících startupů, stejně jako počet startupů obecně, ale v posledních letech roste. V minulosti působily mimo region CEE řádově pouze jednotky procent startupů. Oproti ostatním zemím máme stále poměrně málo startupů na počet obyvatel. V roce 2021 to u nás bylo jenom 7.36 startupů na 100 tisíc obyvatel, přičemž v mnoha zemích je to přes 10, v některých přes 30 a v Nizozemí dokonce přes 100. Český startup Sensio se nedávno umístil jako třetí nejkreativnější startup světa v celosvětovém finále soutěže Creative Business Cup v Kodani. Prostřednictvím našich programů jsme posílali cca 5 startupů měsíčně do zahraničí, tzn. viděli jsme, jak se mění sebevědomí a odhodlání zakladatelů startupů. Globální myšlení bylo dříve spíše výjimkou a dnes už je nutností. 

CzechInvest dlouhodobě podporuje české podnikatele. V čem konkrétně spočívá role a pomoc CzechInvestu?

CzechInvest už mnoho let není jen agenturou, která pomáhá velkým investorům s jejich investicemi, přestože velké strategické investory stále vítáme a podporujeme. Jak už jsem naznačil, tak pojítkem podpory agentury CzechInvest jsou inovace. A to platí jak v oblasti investičních pobídek, tak v dalších podpůrných aktivitách, kde se zaměřujeme především na projekty s velkou přidanou hodnotou a velkým potenciálem růstu.  Dá se říci, že CzechInvest pomáhá českým podnikatelům realizovat jejich podnikatelský záměr a obrazně řečeno nakopnout jejich business. Důležitým aspektem naší podpory je tak například mentoring, během kterého CzechInvest podnikatelům zprostředkovává experty zaměřené na rozličné oblasti, jako je například marketing, finanční řízení nebo duševní vlastnictví. Podpora nekončí v České republice. Těm, kteří chtějí expandovat do zahraničí, pomáháme s účastí na mezinárodních veletrzích nebo intenzivní podporou přímo v nejžádanějších destinacích, jako je Silicon Valley. CzechInvest dokáže podnikatele propojit s lokálními experty, což může vyústit v zahraniční investice nebo klienty. CzechInvest je zkrátka vysoce odborným zprostředkovatelem, který propojuje svět začínajících startupů se světem velkých investic, akademickým sektorem a inovační infrastrukturou. Naší vizí je tedy rozvoj inovací a investic s potenciálem globálního úspěchu a regionálním přínosem.

Jaké největší úspěchy za dobu existence CzechInvestu se podařilo zrealizovat? 

Těch úspěchů je za těch 30 let existence CzechInvestu opravdu mnoho. Od roku 1992 pomohl CzechInvest umístit 2091 investičních projektů, které přislíbily investovat 1,125 bilionů korun a vytvořit 34 409 pracovních míst. V dnešní době 70 procent výdajů na firemní výzkum a vývoj v ČR investují klienti agentury CzechInvest. Ale pokud se ptáte na startupy, tak v rámci posledních let byl velmi výrazný projekt Podpora startupů, kterému se podařilo mezi lety 2016 a 2022 podpořit celkem 217 startupů a vygenerovat tak 1128 pracovních míst. Úspěšný je také kosmický inkubátor ESA BIC, který podpořil již 43 vysoce specializovaných technologických startupů. Není však důležitý jen počet podpořených startupů, ale hlavně to, že i díky naší podpoře dosáhly tyto firmy velkého růstu. Na jednu korunu vloženou do podpory vygenerovaly tyto firmy již dnes více než třináctinásobek soukromých investic. A pokud započteme i úspěšné zapojení do mezinárodních projektů, tak je to dokonce sedmnáctinásobek!

Z dalších aktivit za zmínku stojí rovněž například to, že se nám podařilo revitalizovat již 157 lokalit z Národní databáze brownfieldů. V tom se agentura CzechInvest angažuje již mnoho let, ale v dnešní době, kdy je udržitelnost téma číslo jedna, je to naprostá priorita.

Co byste poradil lidem, kteří mají nápady, ale neví, jak je zrealizovat a nemají dostatek financí, lidí a dalších zdrojů a potřebný servis? 

Poradil bych jim, aby se přihlásili do takzvané preinkubace v rámci našeho projektu Technologická Inkubace. Ta podnikatelům pomáhá právě v této situaci a umožňuje jim konzultovat jejich projektový záměr před jeho oficiálním předložením. Cílem preinkubace je připravit klienty na proces podání žádosti do projektu Technologická inkubace. Pomůžeme opravdu ve všech stádiích cesty a možnost preinkubace tady bude po celou dobu trvání projektu, takže se nemusí bát, že by něco nestihli. Určitě bych taky doporučil obrátit se na regionální inovační infrastrukturu, která v mnoha krajích pomůže a poradí na vysoké úrovni.

CzechInvest spouští od července 2022 dosud největší projekt Technologická inkubace, který má představovat zásadní investici do budoucnosti českého průmyslu a pomoci ČR se zařadit mezi inovační lídry. Můžete nám tento projekt více představit? 

Technologická inkubace je největší projekt agentury CzechInvest od jejího založení. Jedná se o výsledek dlouholeté práce a vychází ze zkušeností z už realizovaných projektů, zejména z již zmíněného vesmírného inkubátoru ESA BIC i ze zkušeností ze zahraničí. V horizontu nadcházejících pěti let předpokládáme podpořit až 250 inovativních startupů částkou zhruba 850 milionů korun. Podporovat budeme technologické startupy ze sedmi oblastí. V první výzvě podporujeme 4 oblasti – těmi jsou umělá inteligence, mobilita, kreativní průmysly, ekologie a cirkulární ekonomika, v dalších výzvách pak přidáme kosmické technologie, chytrá řešení v oblastech zdravotnictví, farmacie, kybernetické bezpečnosti či pokročilé materiály. 

Čerpali jste i ze zahraničních zkušeností od inovačně úspěšných zemí. Jaké a kde konkrétně? 

Už jsem zmínil inkubátor Evropské kosmické agentury, který je považován za jeden z nejlepších technologických inkubačních programů v Evropě. Hodně ale sledujeme také to, jak přistupují k inovacím v Izraeli, skandinávských státech, Irsku, Nizozemí, ale třeba i v USA nebo Singapuru.

Jaké startupy se mohou přihlásit do projektu Technologická inkubace? 

Podporujeme startupy zaměřené na jednu ze sedmi oblastí, které jsem zmínil. Tyto startupy by měly splňovat primárně základní kritéria inovativnosti, proveditelnosti a rozšiřitelnosti. Jinými slovy hledáme takový projekt, který přináší nové technologické řešení, které má velký potenciál růstu a se kterým se daná firma chce uplatnit nejen na trhu v České republice, ale i v zahraničí.

Součástí poskytované podpory je také inkubační balíček, který představuje zásadní rozdíl mezi inkubací a klasickou dotací. V čem spočívá?

Inkubační balíček spočívá ve službách týmu expertů. Ten bude firmám po dobu až dvou let intenzivně pomáhat nejen s jejich businessem, ale také s právním servisem, marketingem či financemi. Klíčovou oblastí poradenství a mentoringu přitom budou konkrétní technologie.

Kam směřuje konkrétně projekt Technologická inkubace do budoucna?

Kromě výše popsaných služeb očekáváme širší zapojení průmyslu, akademické sféry a inovačních infrastruktur do uceleného ekosystému, který se v jednotlivých oblastech vzájemně doplňuje a obohacuje. A samozřejmě očekávám, že prostředky vložené do tohoto projektu se státu několinásobně vrátí ve formě dodatečných soukromých investic a ve finále i ve formě daňového výnosu od fungujících a globálně úspěšných firem, které programem prošly. 

Jak si představujete budoucnost technologicky vyspělé České republiky? 

Věřím, že Česká republika bude prosperující ekonomikou založenou na inovacích. Zůstaneme otevřenou ekonomikou, která bude mít schopnost rychle se adaptovat na změny. Česká republika bude zemí, kde budou v některých oblastech vyrůstat ještě více než dnes technologičtí lídři i v celosvětovém měřítku, a i pro mladé lidi bude atraktivní začít podnikat.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Petrem Očkem 

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama