e-news.cz - kurzy
Reklama

Petr Harcuba: Největší objem investic směřuje do přístrojové techniky

05.09.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Petr Harcuba: Největší objem investic směřuje do přístrojové techniky

Petr Harcuba je jednatel české leasingové společnosti Ekorent, spol. s r.o. Společnost se dlouhodobě specializuje na poskytování úvěrů pro soukromé lékaře. Ekorent na trhu působí přes 25 let. Přes sedmdesát procent klientely tvoří zubní ordinace.

Nyní rozšiřuje svou činnost i mimo segment zdravotnictví. Nově financuje techniku a automobily pro geodety.

„Přístroje, které u nás geodeti pořizují, jim pomáhají zkvalitnit a zefektivnit práci. Jedná se o obor, ve kterém také dochází k neustálému technologickému vývoji. Velkým trendem jsou aktuálně laserové 3D skenery. Mezi laickou veřejností vešly ve známost díky jejich využití při 3D skenování antických památek v Pompejích. Jedná se o jeden z nejpřesnějších způsobů, díky kterému získáte trojrozměrný model objektu či terénu, který je pro naměření na místě nedostupný či příliš komplikovaný. Používá se mimo jiné v případě, kdy například schází projektová dokumentace,“ říká Petr Harcuba.

Rozhovor s PETREM HARCUBOU, jednatelem společnosti Ekorent, spol. s.r.o.

Proč jste se rozhodli investovat do zdravotnictví? Jaké byly Vaše začátky?

Ve společnosti Ekorent působím od roku 1994. Původně poskytovala leasingy na počítačovou techniku. Po nějaké době jsem dospěl k závěru, že pro další rozvoj bude vhodné, aby se z Ekorentu stala společnost úzce specializovaná na určitý obor, ve kterém získá ve financování významné postavení. Jako perspektivní segment jsem tehdy vyhodnotil zdravotnictví, respektive stomatologii. Ostatní obory jsme postupně utlumili. Díky spojení s Bankou CREDITAS se chceme více soustředit i na další sektory privátního zdravotnictví. Druhou největší skupinu po stomatolozích u nás tvoří gynekologové. Dále se jedná o obory, kde se používají ultrazvuky – což jsou kardiologie, urologie či ortopedie. Obsluhujeme celou Českou republiku, klienty máme rovnoměrně rozložené ve všech regionech. 

Společnost Ekorent financuje zdravotnická zařízení zavedená i ta bez jakékoli podnikatelské historie. Za 30 let svého působení na trhu jste profinancovali svým klientům investice za více než 5 mld. Kč. Dokázal byste říct, jaká částka šla do zdravotnických zařízení?

Během 30 let působení společnosti Ekorent na trhu jsme obsloužili přes 6 tisíc klientů. Zhruba kolem 70 procent z nich jsou stomatologové. V roce 2021 jsme pak poskytli financování v objemu přes 420 milionů korun. Obecně mohu říct, že v posledních letech tvoří zdravotnictví 90 procent našeho objemu. Přes 60 procent obchodů Ekorent provádí se stávajícími klienty.

Financujete de facto tři kategorie: přístroje a vybavení ordinací a laboratoří, nákup a rekonstrukce ordinací a laboratoří, automobily. O kterou z těchto kategorií je konkrétně ve zdravotnictví největší zájem, respektive je v ní největší objem investovaných peněz?

Největší objem investic směřuje do přístrojové techniky. Ve většině zdravotnických oborů a ve stomatologii zejména, dochází neustále k technologické inovaci. Ordinace, které chtějí být progresivní, jsou nucené neustále investovat do moderních technologií. Například ve stomatologii byl před pár lety panoramatický rentgen nadstandard. Dnes je to standard, který si automaticky pořizují téměř všechny nově vznikající ordinace. Trendem dnešní doby je digitalizace, a ta zasahuje i do stomatologických ordinací v podobě CAD/CAM přístrojů (digitální řešení, které dokáže vytvářet návrhy a zpracovávat materiál individualizovaným způsobem pro každého jednotlivého pacienta, pozn. red.). I ty budou během pár let běžné, podobně jako dentální mikroskopy a 3D rentgeny. Druhou velkou částí našeho portfolia jsou investice do úplně nových ordinací a do odkupů těch stávajících. Pomáháme našim klientům s financováním rekonstrukcí ordinací a s jejich kompletním vybavením přístroji, nábytkem či počítačovou technikou. Máme i klienty, kteří si odkoupí stávající zaběhnutou ordinaci, kterou je ale třeba zrekonstruovat a dovybavit. Ekorent jim celou transakci zafinancuje. Odkupy ordinací se většinou pohybují od 500 tisíc do dvou milionů korun. Další významnou položkou ve financování ordinací jsou automobily. Našim klientům financujeme auta nová i ojetá. A přestože je na trhu opravdu velká konkurence, tak musím říct, že s našimi podmínkami většinou uspějeme. Dvě třetiny klientů, kteří se na nás obrátí, nakonec uzavřou smlouvu na úvěr automobilu u nás. 

Už je to rok, kdy vás koupila Banka CREDITAS. Co zajímavého tato spolupráce přinesla a přináší vašim klientům?

V portfoliu Banky CREDITAS jsme od poloviny roku 2021. Velkým plusem propojení je garantovaný přístup k financování. Dává nám to klid pro rozvoj a uskutečňování nových obchodů. Máme se tak o co opřít, a můžeme pronikat i do dalších segmentů. Velkým plusem je i celková organizační část spolupráce, kdy máme podporu při tvorbě nových produktů. Díky bance můžeme rozšiřovat nabídku služeb klientům.

Nyní se rozšiřuje vaše činnost i mimo segment zdravotnictví. Nově financujete techniku a automobily pro geodety. Proč jste se rozhodli podporovat geodety?

Ekorent s geodety už v minulosti spolupracoval a jedná se o spolehlivé klienty, které máme po celém Česku. V tomto segmentu chceme dále růst.

Mezi geodety je u vás největší zájem o financování nákupu totálních stanic a 3D skenerů. Trendem jsou laserové 3D skenery, které detekují, měří a vyhodnocují profily různých povrchů. Můžete nám to blíže představit? 

Přístroje, které u nás geodeti pořizují, jim pomáhají zkvalitnit a zefektivnit práci. Jedná se o obor, ve kterém také dochází k neustálému technologickému vývoji. Velkým trendem jsou aktuálně laserové 3D skenery. Mezi laickou veřejností vešly ve známost díky jejich využití při 3D skenování antických památek v Pompejích. Jedná se o jeden z nejpřesnějších způsobů, díky kterému získáte trojrozměrný model objektu či terénu, který je pro naměření na místě nedostupný či příliš komplikovaný. Používá se mimo jiné v případě, kdy například schází projektová dokumentace. 

Velký zájem je podle vás také o financování automobilů.  Proč právě automobilů?

Geodeti ve velkém cestují a značná část své práce vykonávají v terénu. Auto tak využívají v podstatě dennodenně. Poskytujeme jim úvěry na nové i ojeté vozy. K tomu zajišťujeme i jejich pojištění. 

Zájemci mohou využít úvěr až do výše 100 procent z pořizovací ceny s nulovou akontací. Splátky si mohou klienti rozložit od 6 do 60 měsíců. Není to pro vás příliš riskantní? 

Upřesním, že geodetům nabízíme rozložení splátek do uvedených až 60 měsíců, lékařům až do 120 měsíců. Umožňujeme i předčasné splacení. Přístroje a zařízení si u nás navíc mohou klienti i pojistit. Dobu splácení sjednáváme individuálně podle potřeb klienta. Jak uvádíte, úvěr jsme schopni ve většině případů poskytnout až do výše 100 procent pořizovací ceny předmětu financování, s nulovou spoluúčastí od zákazníka. Většina smluv je uzavírána v rovnoměrném splátkování. Nepoužíváme floatové úrokové sazby. Klienti mají garantované, že po dobu splácení mají fixní úrok i stejnou výši splátek. Benefitem je pak možnost odložit si počátek splácení až o 6 měsíců. Kromě toho nabízíme i nelineární varianty splátkových kalendářů. Umožňujeme také jejich změnu na základě žádosti klientů. Riskantní to z naší strany není, neboť se prioritně specializujeme na segmenty se seriózní a bonitní klientelou – zdravotnictví, geodezie. Jedná se o klienty, u kterých jsme si za roky spolupráce ověřili jejich rozumné a férové jednání, kterého si také velmi vážíme. 

Chystáte se společností Ekorent do budoucna něco nového?

Připravujeme kroky, které ještě více zjednoduší proces uzavření smluv. Zásadní změny ale nechystáme, protože naši klienti jsou s nastaveným fungováním i s našimi produkty spokojeni. Samozřejmě chceme dále růst, což se nám pod záštitou Banky CREDITAS daří. Čistý zisk za rok 2021 činil přes 13 milionů korun. Zaznamenali jsme meziroční nárůst o 14 procent. U objemu nově poskytnutého financování a počtu nových klientských smluv činil meziroční nárůst přes 20 procent a byl tak o bezmála 74 milionů korun vyšší než v předchozím roce. Věříme, že se nám i nadále bude dařit uspokojovat potřeby našich klientů tak, abychom byli vzájemně spokojeni i v dalších letech spolupráce.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Petrem Harcubou

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama