e-news.cz - kurzy
Reklama

Monika Chasáková: V posledních letech směřuje naše pomoc nejvíce k dětem s těžkým fyzickým handicapem

14.11.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Monika Chasáková: V posledních letech směřuje naše pomoc nejvíce k dětem s těžkým fyzickým handicapem

Rozhovor s MONIKOU CHASÁKOVOU, ředitelkou Nadačního fondu Modrý hroch

NF Modrý hroch pomáhá dětem po těžkých úrazech a dětem s těžkým fyzickým handicapem. Podporuje chirurgická a traumatologická oddělení v nemocnicích a věnuje se prevenci dětských úrazů.Úrazy vždy představovaly problém dětského věku. S tím, jak se mění výchova, prostředí i péče o zraněné, se mění i spektrum úrazů, jejich počty, typy a případné následky,“ říká ředitelka Nadačního fondu Modrý hroch Monika Chasáková.

Modrý hroch byl také partnerem 1. letošního běhu PVZP FénixRun, který se konal letos v dubnu v Lednici na jižní Moravě.

Ročně je v České republice ošetřeno na následky úrazu více než 450 000 dětí. Mění se tento počet? Kdy je úrazů nejvíce?

Ročně je ošetřeno v ambulancích více než půl milionu dětí a mladistvých do 19 let věku, s těžšími úrazy je hospitalizováno 35 tisíc dětí a zemře více než 200 dětí. Nejvíce smrtelných úrazů se stane v dopravě, následuje sebepoškození-sebevraždy, a pak utonutí. 

Úraz je nejčastějším důvodem hospitalizace dětí a návštěv dětí u lékaře. A co prevence?

Úrazy vždy představovaly problém dětského věku. S tím, jak se mění výchova, prostředí i péče o zraněné, se mění i spektrum úrazů, jejich počty, typy a případné následky. 

Úrazy a otravy jsou nejčastější příčinou smrti, bolesti i trvalých následků u dětí. Snažíme se o prevenci v rámci akcí pro veřejnost, vydali jsme brožuru o prevenci dětských úrazů v domácnosti a pravidelně hrajeme v mateřských školkách protiúrazové představení SMOLAŘINEK.

Každý úraz je preventabilní, to znamená, že každému úrazu lze předejít. Chodíte také do škol?

Úraz se stane ve vteřině a následky mohou být na celý život. Ale každý úraz má svou příčinu a nestává se náhodou. 

Prevence je vždy snazší a levnější než řešení následků úrazů. Vedle života a zdraví, které lze těžko vyčíslit, se prevencí ušetří značné náklady na transport zraněných, nemocniční léčbu, opakované operace, na péči o zraněné dítě nebo dítě, pro které úraz skončil trvalým následkem. Úraz se stane ve vteřině a následky mohou být na celý život. Ale každý úraz má svou příčinu a nestává se náhodou. 

Jak už jsem uvedla, tak pořádáme protiúrazová loutková představení Smolařínek ve spolupráci s Divadlem Bez Pravidel, Je určené pro děti předškolního věku a prvního stupně základní školy. Hlavní postavou je Smolařínek, který prochází různými nebezpečnými situacemi a doprovází ho policista, lékař a hasič. V rámci představení děti aktivně spolupracují s loutkoherci, uvědomují si hrozby jeho chování a upozorňují ho, co dělá špatně.

Úrazy jsou nejčastější příčinou úmrtí ve věkové skupině 0–25 let. Stále to platí?

Ano, bohužel to stále platí. Právě úrazy a otravy jsou nejčastější příčinou smrti, bolesti i trvalých následků u dětí.

Není možné si nalhávat, že státem hrazená zdravotní péče dokáže pokrýt úplně všechno, co je pro zraněné dítě ve fázi léčby nejen nutné, ale třeba také jen vhodné. Co s tím?

Nechci se pouštět do debaty, které pojišťovny a jakým způsobem přispívají na požadovanou léčbu. Důležité jsou v každém případě prvotní informace od lékařů, doporučení pro další postup od ošetřujícího zdravotního pracovníka a také osobní snaha rodičů zjistit, na co mají a nemají jejich děti nárok právě od pojišťoven. My se snažíme rodičům pomoci předáváním kontaktů na další zdravotnická zařízení a případně i rodiče, kteří si tímto vším se svými dětmi už prošli.

Na druhou stranu však nechcete „suplovat“ stát nákupem základního materiálu a poskytováním základní péče. Co tedy poskytujete?

Stát „suplovat“ určitě nechceme. Proto vždy zdůrazňuji nejen našim dárcům, že poskytujeme pouze nadstandartní péči a podporu. Za 17 let svého fungování jsme podpořili dětská chirurgická a ortopedická oddělení nákupem různých nadstandartních přístrojů a speciálních zdravotních pomůcek pro děti. Jednalo se vždy o konkrétní financování na základě porady s vedením klinik a jednotlivých oddělení. 

Snažíte se rozšiřovat možnosti lékařů a ošetřujícího personálu směrem lehce nadstandardním a věnujeme/te se také konkrétní pomoci jednotlivým dětem po odchodu z nemocnice. Co spolupráce s rodiči?

V rámci doporučení lékařů a zdravotních sester se už v nemocnici domluvíme s rodiči, jak bychom mohli dále pomoci. Podporujeme především děti ze sociálně slabých rodin a nechceme suplovat ani pojišťovny. Státem hrazená zdravotní péče nedokáže pokrýt všechno a důležitá je také samotná iniciativa rodičů, kteří musejí někdy hledat složitě cesty a možnosti financování léčby svých dětí. Proto často předáváme kontakty na další rodiče, kteří už si touto cestou prošli a mají zkušenosti s léčbou i možnostmi proplácení léčby dětí od pojišťoven. S většinou rodičů podporovaných dětí se osobně znám a často se stává, že zůstane v kontaktu i v dalších letech. Potěší mě každá zpráva o zlepšení zdravotního stavu jejich dětí, poslané fotografie a další spolupráce s rodiči.

Příkladem může být například příspěvek na rehabilitační procedury, zakoupení nadstandardních speciálních přístrojů urychlující léčbu. Jak důležitá je rehabilitace?

V posledních letech směřuje naše pomoc nejvíce k dětem s těžkým fyzickým handicapem, pro které jsou právě fyzioterapie a rehabilitace nejdůležitější. Může to být cesta k uzdravení nebo alespoň zlepšení jejich stávajícího zdravotního stavu. 

Zakoupení lepšího materiálů k operaci či zpříjemnění nemocničního prostředí pro děti je důležité. Jak je to složité?

Nadstandartní přístroje a zdravotní pomůcky vybíráme vždy pečlivě po poradě s vedením kliniky nebo oddělením. Na Klinice dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno jsme rekonstruovali několik pokojů pro „matku a dítě“, které nejvíce využívají maminky s malými dětmi. Možnost společné hospitalizace rodinných příslušníků s dětmi je využívána na 100 %. Přispíváme také na volnočasové aktivity dětí v nemocnici, pořádáme výtvarná odpoledne, vybavujeme herny a knihovny na dětských odděleních. 

Již několik let spolupracujete s PVZP FénixRun. Jaký byl letošní ročník pro NF Modrý hroch? Kde pomůže vybraná částka?

Modrý hroch byl partnerem 1. letošního běhu PVZP FénixRun, který se konal v dubnu v Lednici na jižní Moravě. Naším ambasadorem byl fotbalista Petr Švancara a poslední startovní čísla byla doslova vykoupena už hodinu před samotným startem. Zájem byl obrovský a běh si užily jak děti, tak dospělí za krásného jarního počasí. Vybraná částka pomůže 7leté Lucince s dětskou mozkovou obrnou, epilepsií a tonusovou poruchou. O Lucinku se stará celý den maminka, která s ní cvičí, provádí logopedické cviky a masáže, stimulaci rukou a nácvik chůze. 

Modrý hroch přispěje díky akci PVZP FénixRun 2022 Lucince na intenzivní neurorehabilitace, hipoterapii a ergoterapii.

PVZP se do všech závodů PVZP FénixRun pustila s maximálním nasazením. Běhalo se na závodech i individuálně. Zúčastnila jste se? 

Závodu v Lednici jsem se osobně zúčastnila, a také běžela nejkratší běh na 4 kilometry. Přiznám se, že běh nepatří mezi mé oblíbené sporty, ale díky skvělé atmosféře a dalším amatérským běžcům jsem si závod opravdu užila. Navíc se za námi přijela podívat do Lednice i Lucinka s celou rodinou, a to nás opravdu moc potěšilo.

Váš NF nese název Modrý hroch. Proč hroch, a zrovna modrý?

Název HROCH vznikl velmi spontánně při křestu hrošíka liberijského v Jihlavské Zoo, kterého se zúčastnily děti z brněnských mateřských škol. Právě v té době se mluvilo o založení nadačního fondu pro dětskou traumatologii na základě statistik dětských úrazů. Děti si zvolily za svůj symbol obrovského hrocha, která je sice popisován jako nejnebezpečnější zvíře na světě, ale chrání si především své teritorium. Modrá barva hrošíka byla vybrána v rámci dětské výtvarné soutěže „Namaluj svého HROCHA“ a MODRÝ HROCH byl na světě. Od svého založení v roce 2005 získal Nadační fond Modrý hroch více než 45 milionů korun pro děti!

Co byste si přála do příštího roku?

Jak už bylo někde řečeno, tak některé dětské úrazy budou vždy součástí normálního každodenního života, ale jde o to, aby se zabránilo úrazům těžkým a smrtelným. Byla bych moc ráda, kdyby se ještě více připomínala prevence a zabránilo se tak dalším zbytečným úrazům. Jde o bezpečné prostředí, dohled a výchova k bezpečnému chování. Modrý hroch bude i nadále co nejvíce a nejlépe pomáhat dětem po úrazech a dětem s těžkým fyzickým handicapem. Velké díky patří všem našim dárcům, partnerům, přátelům a dobrovolníkům, bez jejichž podpory a pomoci bychom nemohli dalším dětem pomáhat.

S NF Modrý hroch také spolupracují i další lidé: 

„Sám jsem byl již několikrát zraněný, takže si uvědomuju, že být zdravý je to úplně nejdůležitější a přednější než všechny sportovní úspěchy. Proto jsem moc rád, že toto své přesvědčení můžu vyjádřit právě prostřednictvím spolupráce s Modrým hrochem“, říká Ondřej Bank, Patron NF Modrý hroch a bývalý reprezentant ČR v alpském lyžování. 

„Úraz je nejdůležitějším důvodem hospitalizace dětí a toho, aby lékaře děti navštívily. Bez finančních prostředků by jistě péče o zraněné děti byla stejně účinná a kvalitní, ale přispěním Nadačního fondu Modrý hroch se dítěti stůně určitě pohodlněji…“, říká Prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph. D., Přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno a člen správní rady NF Modrý hroch. 

Děkuji za rozhovor.

Foto + Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama