Apogeo
Reklama

Michal Čížek: Antivirový program chrání zařízení před známými signaturami online hrozeb

28.11.2022, Autor: Renáta Lucková

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Michal Čížek: Antivirový program chrání zařízení před známými signaturami online hrozeb

Rozhovor s MICHALEM ČÍŽKEM, jednatelem společnosti GoodAccess s.r.o.

Michal Čížek je jednatel společnosti GoodAccess s.r.o., divácky nejúspěšnějšího startupu celoevropského finále Startupové Ligy Mistrů, největší tuzemské startupové akce – Disraptors Summit, která se konala 11.10.2022 na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Do evropského finále se probojoval coby vítěz startupové soutěže Ynovate. Vytváří kyberbezpečnostní software navržený zejména pro menší podniky. Řešení reaguje na současný svět postavený na vzdálené spolupráci a cloudových řešeních a sází na co největší jednoduchost a uživatelskou přívětivost.

Kybernetická bezpečnost chrání data společností ve virtuálním světě. Jak to bude s digitalizací?

Firmy přesouvají svá data a aplikace do cloudu. Stejně tak to začíná být i s firemními sítěmi. Digitalizace procesů je všudypřítomná a práce kdykoli, odkudkoli, a ze všech zařízení, je její součástí.  Řízení přístupu k firemním digitálním zdrojům na principu tzv. nulové důvěry (Zero Trust Network Access) je jasný směr, jak si v takovém virtuálním prostředí udržet maximální kontrolu a efektivně chránit svou firmu, její systémy, zaměstnance a data. Počítáme s tím, že Zero Trust se do několika let stane nutnou základní výbavou firem, podobně jako se jí v minulosti stal antivirový software.

Váš podnikatelský nápad přitom vzešel z vlastní potřeby.‍ Můžete ho přiblížit?

Už v době, kdy jsme byli malá “garážová” firma, jsme trpěli stejně jako tisíce jiných firem složitou správou firemní VPNky. Bylo pro nás velmi náročné spravovat desítky VPN účtů a konfigurovat každému zaměstnanci všechna zařízení, na kterých potřebuje pracovat vzdáleně. I přes veškerou snahu to pořád někomu nefungovalo, a navíc v tom zmatku vznikaly vážné bezpečnostní díry. Podařilo se nám vše sjednotit v jedné plně automatizované platformě, na které jsme dále budovali GoodAccess, až do dnešní podoby plnohodnotného kyberbezpečnostního nástroje.

Co je Phishing a jak se proti němu bránit?

Phishing je kyberútok, jehož cílem je získat citlivé informace nebo propašovat do zařízení škodlivý kód. Podle některých průzkumů až 9 z 10 online útoků začíná právě phishingem. Útočník oběti pošle podvrženou zprávu, obvykle se jedná o email, kde jej vyzve například k nějakému úkonu ve firemním CRM nebo k otevření přílohy s fakturou. Jakmile zaměstnanec klikne na odkaz v emailu, dostane se na podvodnou stránku, která vypadá přesně tak, jako systém s kterým denně pracuje. S klidnou myslí se přihlásí, a tím předá útočníkovi přístupové údaje. Pokračování si už domyslíte sami. Ochrana spočívá v kombinaci neustálého vzdělávání zaměstnanců s používáním některé z dostupných bezpečnostních technologií. Většina z nich pracuje na úrovni DNS. GoodAccess kombinuje dvě technologie: DNS security a Software Defined Perimeter, kdy firemní systémy zmizí z veřejného internetu a zůstanou dostupné odkudkoliv jen pro zaměstnance. Jsou tak pro útočníka zcela neviditelné.

Pronikli jste už do 120 zemí a expandujete s investicí od Nation 1. V čem vám tato investice pomohla?

Investice nám pomohla vyvinout GoodAccess do produkční verze a investovat do globálního digitálního marketingu tak, aby se o nás zákazníci dozvěděli.

Jaké je porovnání moderní GoodAccess VPN a staré hardwarové VPN?

Staré HW VPN jsou komplikované na správu, nedokážou efektivně propojit všechny součástí firmy a zároveň nabídnout zaměstnancům pohodlný vzdálený přístup ze všech zařízení. GoodAccess všechny tyto problémy překonává a navíc přidává Zero Trust architekturu, kdy majitel firmy získá plnou kontrolu nad vzdáleným přístupem zaměstnanců. Může řídit přístup k jednotlivým systémům, sledovat přístupové logy a včas řešit bezpečnostní hrozby, které GoodAccess automaticky detekuje. Jednoduchost naší platformy umožňuje snadnou správu z jednoho místa bez nutnosti IT experta, což je věc v klasickém “hardwarovém” nemyslitelná.

V dnešní době už ale nestačí jen nainstalovat do počítače antivirový program. Proč?

Antivirový program chrání zařízení před známými signaturami online hrozeb, které by mohly z počítače např. ukradnout citlivá data. Firmy dnes ale svá data dávno nemají uloženy v počítačích zaměstnanců. Jsou rozmístěny ve veřejných a privátních cloudech, na pobočkách a neznámo kde na internetu v případě SaaS služeb. Zaměstnanci pracují na dálku. Firma tak ztrácí kontrolu nad sítěmi, po kterých tečou její data. Vše propojuje veřejná internetová síť, která jak všichni víme, nebyla, není a nebude bezpečným prostorem. V dnešním virtuálním světě je proto potřeba jít dál a kombinovat ochranu zařízení (laptopy, mobily) se síťovou bezpečností.

Práce z domu a na dálku představuje nové riziko, nemáte totiž kontrolu nad nastavením sítě. Je to složitější pro kontrolu?

Ano. Jako majitel malé a střední firmy nemáte kontrolu nad sítí, po které tečou vaše citlivá data, a často ani nad zařízeními, se kterými zaměstnanci pracují. To představuje významné bezpečnostní riziko. Ve fyzickém světě si také nepustíte do firmy každého, ale při vstupu do budovy si ověříte jeho identitu a detektorem si ověříte, že s sebou nemá například zbraň.

Firmám jste nabídli cloudovou službu, díky které si mohou vytvořit virtuální privátní síť, skrze níž se pak zaměstnanci mohou pracovat z domova. Je to bezpečné?

Ano. Je to mnohonásobně bezpečnější, než pracovat na dálku bez ochrany – jen po veřejném internetu.

Kolik zákazníků máte právě v segmentu menších a středních podniků?

GoodAccess využívá více než 1000 malých a středních firem po celém světě.

Vás trh je aktuálně nejrychleji rostoucím segmentem oboru síťové bezpečnosti a do roku 2024 by měl dosáhnout objemu 11 miliard USD. Co tedy dál máte v plánu?

Zero Trust bezpečnost se nejrychleji rozvíjí v USA, UK a v západní Evropě. Chystáme otevření pobočky v USA a navazujeme spolupráci s partnery v těchto zemích.

Co pro vás znamená vítězství v soutěži Disruptors Summit 2022 – NEJLEPŠÍ STARTUPY EVROPY? Kam vás to podle vás posune dál?

Vítězství si velmi vážíme, bereme jej jako ocenění naší dosavadní práce.  Věříme, že nám pomůže dále do světa směrem k silnému investičnímu kapitálu, který nás podpoří na naší misi.

A vaše plány do budoucna? Kam míříte dál? 

Chceme být globální jedničkou, jasnou volbou pro malé a střední firmy v oblasti Zero Trust bezpečnosti.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Michalem Čížkem

Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama