e-news.cz - kurzy
Reklama

Michaela Froňková: Kdo je obchodně spojen se Singapurem, má vyšší váhu i u partnerů z jiných zemí

04.02.2023, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Michaela Froňková: Kdo je obchodně spojen se Singapurem, má vyšší váhu i u partnerů z jiných zemí

Rozhovor s MICHAELOU FROŇKOVOU, diplomatkou a velvyslankyní ČR v Singapuru.

Michaela Froňková je diplomatkou a velvyslankyní ČR v Singapuru.  Jako tajemnice působila na velvyslanectvích v Helsinkách a Paříži. V letech 2012 až 2016 byla velvyslankyní v Maroku, následně v letech 2016-2020 v Libanonu. Od září 2021 dosud je velvyslankyní v Singapurské republice. Ačkoliv původně vystudovala léčebnou rehabilitaci na Univerzitě Karlově v Praze a krátce vedla fyzioterapeutické oddělení Nemocnice na Bulovce v Praze, její další pracovní cesty vedly do služeb Ministerstva zahraničních věcí.

Co vás přivedlo do diplomatických služeb?

Pokud bych se měla vyjádřit stručně, tak splnění dětského snu. Pokud šířeji, tak mě vždy přitahovaly otázky spojené se zahraniční politikou a reprezentací naší republiky v jiných zemích. Školy jsem ale absolvovala před rokem 1989, cílila jsem tedy v té době raději na exaktní obory. Jakmile se ovšem ke konci 90. letech otevřely brány Černínského paláce i pro absolventy jiných oborů než těch klasických (politické vědy, práva, ekonomika), přihlásila jsem se. 

Jako tajemnice jste působila na velvyslanectvích v Helsinkách a Paříži. Kde se vám líbilo více?

Každé z těchto měst má svůj specifický rytmus, atmosféru, způsob života, nemluvě o zcela jiné geografii, historii, architektuře. V Helsinkách jsem působila pouze 5 měsíců v roce 1999, tehdy jsem silně vnímala přímořský charakter města a jeho život prací od pondělka do pátku, aby naopak o víkendu žilo zábavou. V Paříži jsem pracovala déle, v letech 2000 – 2004 a 2008-9. Chodila jsem na ambasádu pěšky a kavárny, kterých bylo a jistě stále je všude plno, již voněly ranní kávou a croissanty. Hezké a silné vzpomínky mám na obě města.

V letech 2012 až 2016 jste byla velvyslankyní v Maroku a velvyslankyní v Libanonu od října 2016. Jsou to pro diplomatku bezpečná teritoria?

Ani v jedné zemi jsem neměla a nezažila pocit nebezpečí. A pracovně jsem často cestovala po obou.  

Velvyslankyní v Singapuru jste od roku 2021. Jak vás oslovil Singapur?

Singapur je malá země, hrdá na to, že je bezpečná, čistá a bohatá. Mně se líbí, že velká většina jeho obyvatel, samozřejmě i přes některé výhrady, věří své vládě, že vede zemi k dalšímu rozkvětu a je velmi pyšná na svůj singapurský pas.

Plnohodnotné obnovení velvyslanectví v Singapuru v roce 2021 považujete za velmi dobrý krok. Proč?

Singapur si cení přítomnosti představitelů států a státních úředníků u velké většiny obchodních jednání. Z jejich pohledu se jedná o vyjádření podpory, kterou tím stát poskytuje svým podnikatelům. O významu velvyslanectví v případě příprav mezivládních jednání, projektů a tendrů není třeba hovořit.  

Nesmíme zapomínat, že Singapur je obchodní a finanční centrum Jihovýchodní Asie, a také, a to je pro nás velmi podstatné – je z 90 % závislý na dovozu, a to jak surovin, tak spotřebního zboží. Je také nejenom překladištěm, ale i referencí pro okolní země. Neboli, kdo je obchodně spojen se Singapurem, má vyšší váhu i u partnerů z jiných zemí. A ty mohou být pro naše obchodníky, např. z pohledu většího trhu, zajímavější. Dalším odůvodněním pro návrat českého diplomatického zastoupení přímo do Singapuru je význam této země v mezinárodním prostředí a její aktivní role v rámci OSN. 

Zkrátka v Singapuru a prostřednictvím Singapuru se nám naskýtají značné obchodní příležitosti.  

Singapur je páté největší finanční centrum na světě. Je tedy Singapur bohatý?

Velmi. Zde myslím postačí jeden ukazatel: HDP na obyvatele byl v roce 2021 podle údajů Světové banky 72 794 USD. Pro srovnání v České republice, podle téhož zdroje, 26 821,2 USD.

Jací jsou Singapurci lidé a jací obchodníci?

Singapurci jsou milí, přátelští a usměvaví. Obchodníci jsou ale tvrdí a na jednání přicházejí vždy velmi dobře připravení. Vědí, co chtějí a proč právě s Vámi zvažují obchod uzavřít. Pokud jim ovšem vaše podmínky nevyhovují, nehledají příliš cestu ke kompromisu. Jsou si dobře vědomi, že ve frontě stojí řada dalších zájemců.

V rozvíjení vzájemného obchodu vidíte velký potenciál, včetně zřízení přímé letecké linky Praha – Singapur. Vyplatí se to?

Z mého pohledu zcela určitě. Jakmile zkrátíte businessu a turismu cestu, je minimálně ze 70 % větší naděje na úspěšný obchod a silnější cestovní ruch. 

V čem vidíte velký potenciál v obchodu? 

Nové technologie, umělá inteligence, zboží s vysokou přidanou hodnotou. Poptávku mají obory jako zdravotnictví (genetika, geriatrie, péče o předčasně narozené děti apod.), nové technologie ve vertikálním pěstování zeleniny a obilí, zelené projekty, elektrifikace městské dopravy atd. Velké možnosti pak skýtá rozvoj programů v oblasti kybernetické bezpečnosti.  

Dostala jste ocenění Velký záslužný kříž řádu Ouissam Alaouite, Marocké království. Jak si tohoto ocenění vážíte?

Takto vysoké ocenění v marockém královském systému řádů má pro mne silný význam. Bylo mi uděleno za pomoc nejenom mojí, ale celého týmu naší ambasády, především chudým obyvatelům země, dětem z těchto vrstev a zdravotnickým zařízením pro znevýhodněné občany. Královský palác pak právě tyto služby ze strany našeho velvyslanectví, a naším prostřednictvím ze strany České republiky, velmi ohodnotil.

Kde vám jako velvyslankyni bylo nejlépe?

V každé zemi jsem se cítila a cítím dobře. Vždy se soustředím na její pozitiva a s těmi pracuji. 

Před diplomatickými školami jste vystudovala léčebnou rehabilitaci na Univerzitě Karlově v Praze. Krátce jste vedla fyzioterapeutické oddělení Nemocnice na Bulovce v Praze. Jak rehabilitujte vy sama? 

V diplomacii působím 25 let, čili v rehabilitaci asi již opravdu zdatná nebudu. Snažím se ale cvičit, v posilovně, na kole, a pokud mám možnost, plavu. Fyzická aktivita je pro mne nejvhodnější forma odpočinku a tzv. čisté hlavy v přípravě na další den.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Michaelou Froňkovou

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama