Apogeo
Reklama

Marek Černoch: Sliby pohádkových výnosů některých dluhopisů a kryptoaktiv jsou většinou nesmyslné a o peníze s velkou pravděpodobností přijdete

11.02.2023, Autor: Renáta Lucková

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5
Marek Černoch: Sliby pohádkových výnosů některých dluhopisů a kryptoaktiv jsou většinou nesmyslné a o peníze s velkou pravděpodobností přijdete

Rozhovor s MARKEM ČERNOCHEM, výkonným ředitelem Asociace finančních poradců ČASF.

Marek Černoch je výkonný ředitel České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF). Původně létal jako dopravní pilot na letounech B737. V letech 2013 až 2017 byl poslancem Parlamentu ČR, kde se mimo jiné věnoval i ekonomické legislativě. Své dlouholeté zkušenosti získal z finančně poradenského trhu získal jako finanční poradce.

„Miluji jeviště, diváky, zpěv, a je to pro mne obrovský relax a energie. Miluji kokpit, řízení letadla a pocit té obrovské zodpovědnosti za cestující. Zároveň chci udělat něco pro to, aby se v téhle zemi měli lidi dobře. Sám mám děti a přeji jim, aby mohly žít v klidu, pracovat, užívat si život. To je pro mne politika, to mě baví. A jako ředitel asociace…mám možnost hájit společnosti, které dělají profesionálně svou práci. Hájit finanční poradce, kteří dnes splňují náročné profesní požadavky a kteří tuto práci dělají, protože ji dělat chtějí. Jsem znamením Lev a lev se nevzdává,“ říká Marek Černoch. 

Celé vaše dětství a dospívání je spojeno s hudbou, protože vaším otcem byl zpěvák Karel Černoch. Co vám to dalo do života?

Lásku k muzice a ke zpívání a v dospělém věku pak maximální pracovní profesionalitu. To mě táta naučil. A nejen ve zpěvu. Ve všem, co dělám. S tátou jsme dlouho spolupracovali v umělecké agentuře, moderovali spolu v rádiu, jezdili s kapelou. Byla to obrovská škola. Tvrdá, ale jsem za to nesmírně vděčný.  Dnes, čím jsem starší, tím víc beru zpívání a hudbu jako možnost vyjádření emocí. Ale muzika mě provází celý život. Jako malý kluk jsem miloval skupinu ABBA, pak přešel na KISS, a když mi bylo 15 let uchvátila mě britská kapela Depeche Mode. A to „depešácký srdce“ mám dodnes. Miluji jejich muziku a vůbec… DM nejsou jen muzika. To je životní názor. To je srdce i duše (smích). 

V dětství jste začal chodit na hodiny zpěvu a sám zpívat. Máte také svá CD? 

CD bohužel nemám, ačkoli bych rád. Ale pokud si muzikant nechce vydáním CD udělat jen radost, CD se dnes s výjimkou velkých kapel dělá jen pro kamarády, známé a fanoušky. Nebo je můžete prodávat na koncertech. Ale nějaké velké prodeje, s výjimkou opravdu známých kapel a zpěváků, se v dnešní době nerealizují. Pro muzikanta to není úplně levná věc. Dnes se muzika propaguje spíš formou sociálních médiích jako je Youtube, Spotify. iTunes a další. Tam mám sólově a se skupinou ANGELS písničky. Nic se ale nevyrovná živému hraní, koncertům. Ta energie, která proudí mezi vámi a lidmi, kteří se na vás přišli podívat…nádherné. Miluji celou tu show s kapelou. Muzika, světla, lasery, světelné fontány a efekty. Prostě maximální show a jízda. Hrajeme nejen své písničky, ale i písničky od táty, Petra Muka, depešáků, atd. Vše ve vlastním aranžmá. Realita je taková, že lidé chtějí slyšet to, co znají. A protože chceme lidi bavit, rádi jim to dáme. Když pak člověk sejde z jeviště a lidi jsou spojení, je to nirvana (smích).  

Absolvoval jste výcvik dopravního pilota. Jaké stroje jste pilotoval a jaké byste chtěl?

Byl to jeden ze snů, které jsem měl a splnil si ho. Ta cesta do kokpitu je strašně náročná, ale o to větší radost je, na konci celého výcviku zvednout „čumák“ Boeingu a letět s takovým krásným érem. Jako dopravní pilot jsem létal na Boeingu 737 a pak s menšími letouny v kategorii privátní přepravy. Otázka mého pilotního snu (smích)? Je to Boeing 787 Dreamliner, Airbus A340 nebo Gulfstream G650. Měl jsem možnost si tato letadla vyzkoušet a jsou to vrcholy leteckého umění a pilotního srdce (smích).

Jaká byla vaše cesta k finančnímu poradenství?

Kdysi jsem nějakou dobu pracoval ve finančním poradenstvím. Pak přišla doba ve Sněmovně, kde mě oblast finančních trhů zajímala z pohledu legislativy a kde jsem se zákonům v této oblasti věnoval. Byla to tehdy pro finančního poradenství přelomová doba, kdy se měnila veškerá pravidla a trh se stával tím, čím je dnes … vysoce odborným segmentem, kde lidé, kteří tuto práci dělají musejí splňovat přísná kritéria na vzdělání, odbornost a certifikace. Když byl vypsáno výběrové řízení na ředitele asociace, protože tehdejší dlouholetý a vynikající ředitel Jiří Šindelář přecházel naplno do světa investic, tak jsem se toho výběrové řízení zúčastnil a po všech kolech jsem byl vybrán. Tak jsem se k tomuto vrátil ze strany, která mě nejvíc baví. Ze strany zákonů, legislativy a celkově, vytváření co nejlepšího zázemí pro členské společnosti.

Pomáhá vám vaše veřejná známost?

To si nemyslím. Možná z pohledu určitého respektu, který si člověk za ty roky vybuduje, ale já za sebou musím vidět výsledky. Jdu do věcí vždy naplno, pracuji naplno a baví mě to. To, co dělám, tomu věřím, a pak to jde na tisíc procent. A je mi jedno, jestli mě lidi znají nebo ne.

Má smysl v době vysoké inflace a krize investovat? 

To určitě má smysl. Jen je potřeba být opatrný na to kolik a do čeho investujete. Za prvé nikdy ne více peněz, než můžete v případě, že to nevyjde, postrádat. A za druhé je nutná obezřetnost, do čeho chcete investovat. Sliby pohádkových výnosů některých dluhopisů a kryptoaktiv jsou většinou nesmyslné a o peníze s velkou pravděpodobností přijdete. Takže bych se vyvaroval podivných prodejců rizikových dluhopisů, kryptoaktiv apod., a spíše se držel lidí z regulované části trhu, což finanční poradci jsou.   

ČNB vydala stanovisko, podle něj finanční poradci, resp. jejich společnosti musí nahrávat každý telefonní hovor vázaného zástupce pro oblast investic. Co vy na to?

Vydání tohoto stanoviska ČNB zaskočilo celý finanční trh, nejen nás. Dle statistik ČNB se podněty ke stížnostem pohybují v řádech desítek ročně. Tímto stanoviskem na společnosti dopadá povinnost nahrávat i hovory, kde se investiční služby neprovádějí, tedy i administrativní hovory, interní hovory manažerů ve společnosti a vlastně i soukromé hovory. Tedy ČNB vydala stanovisko, které svým zněním absolutně prolamuje ochranu soukromí klientů, ale i poradců. Počet požadovaných kontrolovaných a archivovaných hovorů je v řádech vyšších stovek hovorů čtvrtletně. Vedle aspektu ochrany soukromí je zde i nákladový aspekt. Pro některé to může mít likvidační dopad. Pro společnosti to znamená přijmout další pracovníky, kteří budou hovory poslouchat a vyhodnocovat nebo platit drahé systémy. Z toho ale vyvstává zásadní otázka a argument ochrany osobních údajů – kdo může nebo má kompetenci poslouchat takové hovory a informace, které v nich zazní? Opravdu v době, kdy se neustále zdůrazňuje ochrana osobních údajů a soukromí, se mají nahrávat, zpětně poslouchat a ukládat takové hovory a citlivé informace? Již v předchozích letech, při schvalování novely ZPKT jsme upozorňovali, že v hovorech mohou zaznívat citlivé osobní informace o zdravotním stavu klienta a rodinných poměrech či interní pracovní informace mezi dvěma zaměstnanci (i toto se má nahrávat). Tímto stanoviskem by se navíc měli nahrávat i hovory manažerů, což může znamenat porušení obchodního nebo firemního tajemství. Riziko úniku nebo zneužití takových informací tady je. Z mého pohledu to jde na hranu porušování základních práv a svobod, a i z pohledu právního státu úplně absurdní…poradci vlastně musí dokazovat svou nevinu. Představte si, že by policie po člověku vyžadovala nahrávat a archivovat jeho telefonní hovory, aby tento člověk dokázal, že nedělá nic nezákonného. Takže, budeme s tímto bojovat. Naplno.

Kde se cítíte nejlépe? Jste víc zpěvák, letec, politik nebi finanční poradce?

To je těžká otázka, na kterou není jednoduchá odpověď a neberte to jako politickou odpověď (smích).  Miluji jeviště, diváky, zpěv, a je to pro mne obrovský relax a energie. Miluji kokpit, řízení letadla a pocit té obrovské zodpovědnosti za cestující. Zároveň chci udělat něco pro to, aby se v téhle zemi měli lidi dobře. Sám mám děti a přeji jim, aby mohly žít v klidu, pracovat, užívat si život. To je pro mne politika, to mě baví. A jako ředitel asociace…mám možnost hájit společnosti, které dělají profesionálně svou práci. Hájit finanční poradce, kteří dnes splňují náročné profesní požadavky a kteří tuto práci dělají, protože ji dělat chtějí. Jsem znamením Lev a lev se nevzdává. 

Naplňuje mě má práce. To je asi ta správná odpověď.

Děkuji za rozhovor. 

Foto: Poskytnuto Markem Černochem

Zdroj: Renáta Lucková 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama