e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Evropa a její new deal

21.11.2022, Autor: Martin Švehla

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Švehla: Evropa a její new deal

Pro evropské země byl charakteristikou uplynulých desetiletí soustavný ekonomický růst při nízké inflaci. U nás to trvalo přinejmenším posledních 20 let, v západní Evropě s drobnými výkyvy skoro 70 let.

Obecně se soudí, že evropské ekonomiky jsou spolu s USA tradičně vyspělé, vysoce produktivní a na špici technického pokroku ve všech oblastech. To je jistě pravda, i když se v mnoha ohledech náskok citelně zmenšuje. Málo se přitom ale vnímá, že důležitou okolností této prosperity byl soustavný příliv levné pracovní síly, která do západní Evropy přicházela z Řecka, Turecka, z Blízkého a Středního východu a z Asie. My jsme tento zdroj získali od devadesátých let například z Ukrajiny, ale také již dříve z Vietnamu a z dalších zemí. Stejně důležitým zdrojem evropské prosperity byly levné produkty z asijských zemí, zejména z Číny a levné a dostupné suroviny včetně energetických – zejména z Ruska.

V těchto desetiletích rozvoje a prosperity čelila Evropa i několika kritickým situacím – od ropné krize v 70. letech k pádu totalitních režimů koncem 80. let a pak přes finanční krizi v roce 2008 k migrační krizi v roce 2015 až po pandemii covidu-19 v roce 2020. Vytvořené bohatství umožnilo většině evropských zemí se s těmito problémy vypořádat bez větších následků. Vzrostla zadluženost, ale i s tou se vyspělé a v podstatě silné evropské ekonomiky naučily fungovat. 

Současná situace je jiná. Výše zmíněné zdroje vysychají a Evropa se s tím těžko vyrovná bez následků. Některé notoricky levné komodity zdražují a nejsou to jen energie. Jsou to také a zejména potraviny a přibývají další. Ceny méně dostupných komodit rostou rychle a do nezvladatelných výší, ekonomické problémy se stávají politickými a vlády evropských zemí podle toho reagují: všemi dostupnými nástroji vytvářejí sociální záchrannou síť a na finanční náklady přitom ani moc nehledí. Sociální smír má hodnotu nejvyšší.

Evropa je na pomyslné křižovatce. Jeden směr je většině lidí blízký – touží po obnovení starých pořádků, po vysoké zaměstnanosti, stále rostoucích reálných příjmech, stabilních cenách a kurzech, po bezpečnosti, levném a dostupném zdravotnictví a širokých sociálních jistotách. Nabízí se ovšem i druhý směr, který nevnímá nastávající změnu poměrů jako krizi a problém, ale jako výzvu a šanci. Poměry se prostě mění, ale i v nich se dá dobře žít a prosperovat. Jenom to chce jiný přístup a zřejmě i jinou strukturu. 

Ekonomická válka, rozpoutaná ruskou agresí na Ukrajinu, nemá možná tak drastické ekonomické důsledky, jako pandemie covid-19 o dva roky dříve (alespoň prozatím), ale jedno je jisté: dřívější levné zdroje jsou a budou nedostupné. Levní zahraniční pracanti nepřicházejí, levné asijské zboží podražilo a energie podražily ještě víc. 

Návrat k poměrům na počátku letošního roku není již možný. Většina cen již nikdy neklesne. Relace mezi cenami různých komodit se změní, některá odvětví budou ztrátová, jiná naopak daleko ziskovější než dříve. Peníze upraví svůj směr pohybu, kapitál se bude stahovat z neperspektivních odvětví do slibnějších, některé firmy zaniknou, jiné zbohatnou a zaměstnanci si budou muset osvojit nové dovednosti. Existuje celkem dobrá šance, že to bude ozdravný proces, který povede ke zvýšení produktivity práce, k rozvoji lukrativnějších oborů, k vyšší kvalifikovanosti lidí, kteří si jen tak budou moci hledat lépe placenou práci, aby na nově stabilizované ceny dosáhli.

Z blahobytu minulých desetiletí se lze možná poučit i o zrádnosti státních intervencí, zejména dotací. Když státy dojdou k závěru, že nejlépe vědí, co je prospěšné a začnou tím směrem umetat cestičky, má to svá úskalí. Ozdravný proces v evropských ekonomikách nelze řídit státními institucemi ani na evropské, ani na národní úrovni. Bude trvalejší a spolehlivější, pokud budou firmy fungovat v reálných tržních podmínkách. Stát – a tady mluvme raději jen o tom našem – by měl vytvářet příznivé podmínky, usnadnit fungování přirozených tržních mechanizmů, tedy zejména zjednodušit státní administrativu včetně daňové, usnadnit pohyb pracovních sil na pracovním trhu, zefektivnit všechny možné povolovací agendy a zaujmout takové mezinárodní postavení, aby naše firmy snadněji pronikaly na trhy v zahraničí. Obnovit a držet finanční stabilitu, aby firmy mohly rozumným způsobem plánovat svůj rozvoj a podpořit přiměřenou soběstačnost země v základních komoditách. 

Martin Švehla
Po absolvování VŠE v Praze nastoupil jako ekonomický redaktor zpravodajství Československé televize (ČsT), poté byl 10 let mluvčím ČNB, v letech 2003 – 2007 se vrátil do České televize (ČT) jako obchodní ředitel a ředitel vnějších vztahů, odtud přešel jako viceprezident do Citibank CZ; od roku 2010 vyučuje též na Vysoké škole finanční a správní (VŠFS), publikuje v periodickém tisku, je autorem několika knih včetně překladů z němčiny a angličtiny. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Martin Švehla


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama