Studenti by s hledáním pronájmu neměli otálet

09.08.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Studenti by s hledáním pronájmu neměli otálet

V krajských městech rychle ubývají nemovitosti k pronájmu s rozlohou nad 70 m2. Problém by to mohl být zejména pro studenty, kteří je využívají ke sdílenému bydlení. Hledání vhodného pronájmu by tak neměli nechávat až na září. Podle dat společnosti GarantovanyNajem.cz je pokles bytů o této rozloze oproti minulému roku i v řádech vyšších desítek procent. V Praze pozorují pokles o 54 %, v Brně pak o 30 %. Klesající nabídka nadále zvyšuje ceny pronájmů. Meziročně se v Česku podle portálu Realitymix.cz zvýšila průměrná cena pronájmu za 1 m2 o takřka 11 %. 

Na přelomu měsíců srpen a září se do krajských měst začínají po dvouměsíčních prázdninách opět navracet studenti. Podle odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz by ale letos mohli mít potíže s nalezením vhodného pronájmu. Oproti minulým rokům výrazně poklesla nabídka bytů s rozlohou nad 70 m2. A právě ty využívají nejčastěji studenti ke sdílenému bydlení.

„Podle našich dat je v hlavním městě volných 1 960 bytů k pronájmu s rozlohou nad 70 m2. Oproti minulému roku, kdy jich bylo v nabídce 4 300, je to pokles o více než 54 %. V Brně je jich pak k dispozici již jen 300, což je meziroční úbytek o 30 %,“ říká Viktor Mejzlík, spoluzakladatel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Byty v univerzitních městech hledejte již nyní

Mejzlík dále dodává, že je situace podobná také v typicky univerzitních městech. „Například v Plzni, kde nabídka bytů o stejné rozloze poklesla o bezmála 37 %, je volných přibližně 100 bytů. Kritická je také situace v Pardubicích, kde je jich volných aktuálně 30. O něco lepší je situace v Olomouci a ve Zlíně. Začátkem nového školního roku se ale očekává, že nabídka těchto bytů výrazně poklesne. Studenti, kteří tak plánují shánět byt k pronájmu, byť sdílený, v blízkosti svých univerzit, by neměli situaci podcenit. Pokud si bydlení nezaopatří co nejdříve, je možné, že budou muset slevit ze svých nároků nebo si za pronájem více připlatit. Konkurence mezi nájemníky je v současnosti velká.“

Zdroj: statistiky na českém trhu realit společnosti GarantovanyNajem.cz, červenec 2022 

Pronájmy meziročně narostly o 11 %

Na základě dat portálu Realitymix.cz se průměrná cena pronájmů za 1 m2 meziročně zvýšila ve všech krajských městech s výjimkou Ústí nad Labem. V některých dokonce v řádech desítek procent. Celorepublikový průměrný růst pak atakuje 11 %. „V Praze ceny pronájmů meziročně narostly o 28 %, v Brně o 23 % a v Českých Budějovicích o 17 %. Očekáváme, že se ceny pronájmů ještě zvýší, a to na přelomu srpna a září, kdy je po bytech nejvyšší poptávka. V Praze by ceny mohly narůst o 3 až 4 %, což je přibližně 500 korun měsíčně,“ komentuje Mejzlík.

U rodičů nebo s kamarády. Samostatné bydlení bude luxusem

Nedostupnost bydlení způsobená vysokými úrokovými sazbami i cenami nemovitostí spolu s rostoucí cenou za pronájem ovlivní zejména mladé lidi. I po dokončení vysoké školy budou stále více využívat bydlení u rodičů nebo ve sdílených bytech. „Mladí lidé dnešní ceny za bydlení zkrátka finančně neutáhnou. I po dokončení studia tak budou využívat méně komfortních možností, například sdílených bytů nebo zůstanou bydlet déle u rodičů, aby si mohli na pořízení toho vlastního co nejdéle šetřit,“ vysvětluje Mejzlík. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Insighters


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama