e-news.cz - kurzy
Reklama

Produkce skleníkových plynů v Evropské Unii se zvýšila

23.08.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Produkce skleníkových plynů v Evropské Unii se zvýšila

V prvním čtvrtletí roku 2022 činily emise skleníkových plynů v hospodářství EU celkem 1 029 milionů tun CO2, což představuje nárůst o 7 % a 6 % ve srovnání se stejným čtvrtletím let 2020, respektive 2021. Stále se však jedná o menší hodnoty než v prvním čtvrtletí roku 2019, kdy evropské hospodářství generovalo celkem 1 035 milionů tun CO2

Vyplývá to z nejnovějších údajů zveřejněných Eurostatem. I přes znovuotevření ekonomik, které by sebou mělo nepochybně přinést opětovný nárůst ekonomické aktivity a s ní spojených emisí, se tento údaj oproti roku 2019 drží již stabilně na nižších hodnotách. Jedním z důvodů je nepochybně zvyšující se poptávka po ochraně životního prostředí, která je v EU reprezentována zejména plánem Green Deal. V současnosti může tento údaj ovlivnit i snaha o větší energetickou nezávislost na fosilních palivech vyvolaná ruskou válečnou agresí.

Nejvíce emisí vyprodukovali domácnosti

V prvním čtvrtletí roku 2022 byly za nejvíce emisí skleníkových plynů zodpovědné domácnosti (24 %), následované výrobou elektřiny a plynu (21 %), zpracovatelským průmyslem (20 %), zemědělstvím (12 %) a v neposlední řadě dopravou (10 %).

Emise skleníkových plynů se ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 zvýšily ve všech odvětvích s výjimkou domácností, které zůstaly na stejné úrovni (245 milionů tun CO2). Nejvyšší nárůst byl zaznamenán v dopravě (+21 %), těžbě (+15 %) a stavebnictví (+11 %). 

Graf: Produkce emisí dle aktivity

Zdroj: Eurostat

Post-pandemické zvyšování

Emise v prvním čtvrtletí roku 2022 vzrostly téměř ve všech členských státech EU ve srovnání se stejným obdobím roku 2021. Nizozemsko a Finsko byly jedinými členskými státy, které v prvním čtvrtletí roku 2022 zaznamenaly mírný pokles emisí. Mezi členské státy, které ve stejném srovnávacím období emise zvýšily nejvíce patřily Bulharsko (+38 %), Malta (+21 %) a Irsko (+20 %). 

Plánovaný pokles

Vzhledem k rostoucím investicím do bezemisní ekonomiky se tak v budoucnosti návrat k před pandemickým hodnotám zřejmě nedá očekávat. Pakliže bude zelená transformace probíhat úspěšně, můžeme naopak v blízké budoucnosti očekávat pokles vyprodukovaných emisí.

FILIP BLAHA, analytik CETA

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama