e-news.cz - kurzy
Reklama

Do Česka přichází trend D2C: firmy obchází prostředníky a loví zákazníky na přímo

13.09.2022, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Do Česka přichází trend D2C: firmy obchází prostředníky a loví zákazníky na přímo

Co spojuje nápojáře Kofolu, pivovar Svijany, slovenské pálenky, bezpečnostní firmu Jablotron, nebo tradiční dorty Marlenka? Ti všichni naskočili na vlnu „direct to consumer”, tedy obchodní model, který jde za zákazníky na přímo díky vlastnímu e-shopu. 

„Tento fenomén do Česka naplno vstoupil v covidovém období. Velké firmy hledaly kvůli zavřeným obchodům cestu k zákazníkům. Ve srovnání s přeprodejci, jakou jsou klasické supermarkety nebo jiné specializované obchody nabízející více značek, mají tak prodejci své produkty plně pod kontrolou. Lépe si tím budují vztah se zákazníkem, znají jeho profil, potřeby a nákupní chování,” vysvětluje rostoucí poptávku po vlastních e-shopech u již velkých a zaběhlých značek, které dříve spoléhaly výhradně na kamenné prodejny Samuel Huba, ředitel společnosti Shoptet, která aktuálně spravuje více než 30 tisíc e-shopů malých a středně velkých podnikatelů, ke kterým se již přidalo více než několik desítek velkých značek v rámci Shoptet Premium. 

Trend zkráceně známý jako D2C, kdy se výrobci snaží oslovit zákazníky napřímo přišel v zahraničí s rozmachem sociálních sítí v roce 2016. Tehdy přišla sociální síť Instagram se Stories, tedy příspěvky, které po 24 hodinách samy zmizely. Zároveň v témže roce Unilever koupil za jednu miliardu dolarů společnost Dollar Shave Club. Ta vznikla jako startup zasílající vybavení na holení poštou v měsíčních intervalech. Z průzkumů se ukázalo, že služby společnosti využívají jiní zákazníci než ti, tradičně chodící do drogerií. 

V tuzemsku tak postupně přibývá firem, které jdou obdobnou cestou jakou ty americké, respektive zahraniční. „Dle mého názoru se jedná se o standardní servis vůči našim zákazníkům a fanouškům. V současné době a z velké části i díky Covidu se mnoho lidí naučilo více nakupovat online, a to byl pro nás jasný signál k založení i našeho vlastního e-shopu,” odpovídá marketing manažer Pivovaru Svijany Michal Matys s tím, že všechna piva prodaná online jsou čerstvá, stáčí se totiž vždy na konkrétní objednávku. Podle něj je to způsob, jak oslovit ještě více zákazníků, fanoušků a nových potenciálních kupujících. 

„Cílem je dostat mezi lidi všechna naše piva, protože ne všechna jsou dostupná v klasických obchodech s nápoji. Stáčíme jako jediný český pivovar do plechovek živé, nepasterované pivo. Mimo piva nabízíme velké množství produktů od zbrusu nového designového půllitru, přes cyklo oblečení, až po vouchery na pivní lázně.  Naše plány jsou stát se jedním z největších hráčů mezi pivovary v online nakupování, tedy skrze e-shop,” dodává Matys. Na přímý prodej bez nutnosti prostředníka začala nejnověji spoléhat i oblíbená Marlenka.

„Je to jedna z dalších cest, jak být našim zákazníkům blíže, proto jsme svůj vlastní e-shop také spustili. Cílem je vykrýt mezeru v oblasti e-commerce a poskytnout zákazníkům komfort objednávání našich produktů z domova. Výhodou je nejen objednání za atraktivní ceny, ale také jedinečná příležitost vybírat si z kompletního sortimentu Marlenky. Tu zákazník nikde jinde nemá. Cílíme na dvě skupiny – jak B2C, tak B2B,”přibližuje za Marlenku její marketing manager Vojtěch Halamíček. 

Podle Samuela Huby jen v Česku spustí během letošního roku svůj vlastní e-shop několik dalších velkých firem a značek z řad tradičních výrobců. „Velké firmy a výrobci často přesně neví, co retailoví obchodníci s jejich značkami dělají, jak se o ně starají. Přímý prodej jim umožňuje příběh značek lépe uchopit a lépe se o ně starat,” dodává ředitel Shoptetu. 

Foto: Pixabay

Zdroj: DFMG


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama