e-news.cz - kurzy
Reklama

Big Mac Index aneb Burgerekonomika jako ukazatel parity kupní síly

20.07.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Big Mac Index aneb Burgerekonomika jako ukazatel parity kupní síly

Big Mac Index je cenový index, který byl popsán a publikován časopisem The Economist již v roce 1986 a který se užívá jako neformální ukazatel pro měření parity kupní síly mezi dvěma měnami.

Index ukazuje, do jaké míry směnné kurzy vedou ke stejné ceně zboží v různých státech.
McDonald’s je největší celosvětová síť restaurací, čítající více než 36 000 poboček ve 120 zemích světa. Je to globální firma s celosvětově standardizovanými produkty a právě cena Big Macu je vhodná pro užití ukazatele parity kupní síly.
Jak funguje burgerekonomika?
Parita kupní síly znamená, že směnné kurzy jsou určeny hodnotou zboží, které mohou měny koupit. Rozdíly v místních cenách – v tomto případě Big Maců – mohou napovědět, jaký by měl být směnný kurz. Když ve Spojených státech stojí Big Mac 5 dolarů a v Číně 20 jüanů, směnný kurz by měl být 1 dolar za 4 jüany. Reálný směnný kurz, za který se měny obchodují je ovšem 1 dolar za 6.4 jüany, což znamená 36 % podhodnocení jüanu vůči dolaru. Pomocí burgerekonomiky tak můžeme odhadnout, jak moc je jedna měna podhodnocená nebo nadhodnocená vůči jiné měně.
Big Mac Index a potažmo burgerekonomika si neklade za cíl určovat přesné měřítko měnových rozdílů. Index byl vymyšlen tak, aby se teorie směnných kurzů stala lépe pochopitelnou pro široké masy lidí. Přesto se Big mac Index stal celosvětovým standartem, je součástí učebnic ekonomie a bylo o něm publikováno několik studií.
Bix Max index má mnoho zastánců, avšak také odpůrců. Ti tvrdí, že Big Mac Index je nespolehlivý, protože v chudších zemích budou burgery levnější už jen proto, že náklady na cenu práce jsou nižší. Index proto spíše poukazuje na to, kam by se měly směnné kurzy ubírat v dlouhodobějším měřítku, protože země jako Čína bohatne, ale její budoucí ekonomický růst není zahrnut v dnešním rovnovážném kurzu.
Pro měření parity kupní síly mezi jednotlivými zeměmi je jako doplňkový ukazatel vhodné použít globální standardizovaný produkt, který je široce dostupný. Někdy se také používá tzv. Latté index, který měří paritu kupní síly dle kávy latté ze Starbucksu a mnoho dalších indexů, které měří paritu kupní síly prostřednictvím globálně dostupných spotřebních statků.
JANA PŘIBYLOVÁ, analytička Liberálního institutu, zabývá se ekonomikou Jižní Ameriky a obchodními vztahy mezi Evropou a Jižní Amerikou
Foto: Pixabay
Zdroj: Jana Přibylová


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama