e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů („Daňové milostivé léto“)

06.02.2023, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů („Daňové milostivé léto“)

Autor: Vláda

Datum schválení vládou: 25. 1. 2023

Hodnocení EM: 80%

Léto v zimě nemusí být způsobeno jen změnou klimatu. Milostivé léto číslo jedna začalo koncem října 2021, milostivé léto II bylo spíše podzimní, neboť probíhalo od září do listopadu 2022. Odpouštění dluhů či spíše jejich příslušenství je móda, kterou založili poslanci Nacher z ANO spolu s lidovcem Výborným. V první a druhé vlně dlužníci mohli zaplacením jistiny (původní částky dluhu) a paušálního poplatku exekutorovi ukončit exekuční řízení. Tato oddlužovací akce se vztahovala pouze na dluhy vůči veřejnoprávním institucím, zapojily se ale dobrovolně i některé soukromé instituce. Nyní se k nim přidává vláda u dluhů, kterých se milostivé léto prozatím nedotklo.

Nabytí účinnosti vládního návrhu se předpokládá dnem 1. července 2023, což je mimochodem značně optimistický předpoklad, ale stihnout se dá, neboť opozice návrh jistě nebude blokovat. Podívejme se nejprve, kde se vůbec název oddlužovací akci vzal. Milostivé léto má biblické kořeny. Součástí zákona, který měl Mojžíš obdržet od Hospodina na hoře Sinaj, byl i příkaz k odpouštění dluhů a propouštění dlužních otroků. Mělo se tak dít každý padesátý rok, jiné prameny uvádějí každý sedmý rok, což ale může být způsobeno tím, že staří Izraelci dělili čas podle let odpočinutí (1x za 7 let) a podle let milosti Boží (jedenkrát za 7×7 let – padesátý rok).

Odpuštěním dluhů se přirozeně nemínilo odpouštění úroků a dalších poplatků, nýbrž samotných dluhů, jak bychom řekli dnes: jistiny. Během milostivého léta měli otroci dostat svobodu a půda měla být navrácena těm, kdo jí byli nuceni prodat. Cílem byl ekonomický a společenský restart, obnova vzájemné pospolitosti a rodinnosti, zabránit dědění dluhů z otců na děti a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Zní to hezky, nevíme ale, nakolik se to v praxi dodržovalo. Známy jsou naopak stížnosti na porušování tohoto zákona, čemuž se asi nelze divit. Na druhou stranu podobné zákony mohly mít smysl v situaci, kdy neplatící dlužník zaplatil osobní svobodou a stal se otrokem. 

Nic takového dnešním dlužníkům nehrozí. Zrušeny byly i věznice pro dlužníky a mnozí si ještě pamatují počátky devadesátých let, kdy se dlužníci v luxusních autech smáli bezmocným věřitelům. Všeobecná poptávka po vymahatelnosti dluhů vedla k zavedení soukromých exekutorů a postupně k opačnému extrému, kdy se díky penále a poplatkům zdivočelým exekutorům oproti původně bagatelnímu dluhu zabavovaly rodinné domy. I tyhle doby už jsou ale minulostí. V současné době se spíše zdá, že se kyvadlo nebezpečně znovu vychyluje na opačnou stranu a zásada, že dluhy se mají platit, přestává platit.  To se však týká spíše procesu oddlužení než milostivého léta. 

Faktem je, že informace o zadlužení občanů jsou znepokojivé. Kolem 700 tisíc lidí je v exekuci a započteme-li k tomu rodinné příslušníky, pak je exekucemi zasaženo až 2 miliony Čechů. Přes určité náznaky zlepšení z minulých let se nyní očekává obrat k horšímu. Firmy i domácnosti se totiž zadlužují výrazně rychleji než v předešlých letech. Také výsledky uplynulých milostivých let zůstaly daleko za očekáváním. Podle údajů Exekutorské komory první milostivé léto pomohlo jen asi 15 tisícům dlužníků, zastaveno bylo kvůli němu 42 tisíc exekucí a celkem bylo dlužníkům na úrocích, penále a dalších platbách odpuštěno 1,55 mld. Kč. Ani druhá vlna nedopadla lépe. 

Když média mluví o dlužnících, obvykle to ilustrují srdceryvnými příběhy: Paní Olga se stará o čtyři děti. Nejmladšímu jsou čtyři roky, nejstaršímu třináct, jedno je postižené, manžel invalida a ona nezavadí o práci. Realita je však často trochu odlišná. Velká část dlužníků nadělala dluhy na hracích automatech, případně si koupili drahé zbytnosti na splátky, aniž by vůbec přemýšleli, zda je dokáží splácet. Exekuce jim zas tolik nevadí, za ta léta už se naučili s nimi žít. Oddlužení, které by znamenalo tři nebo čtyři roky splácet a utahovat si opasek, pro ně není atraktivní. Pokud takové lidi nějakým způsobem přece jen oddlužíte, nadělají si velmi brzy dluhy nové. 

Ani nejnovější milostivé léto dluhy nemaže. Zaniknout mají pouze bagatelní dluhy či nedoplatky na dani do 200 korun, v případě daně z nemovitostí do 30 korun. Pokud máte více malých nedoplatků, nesmí jejich součet překročit 1 000 korun. V ostatních případech bude dlužník povinen zaplatit do konce listopadu 2023 dlužné daně v plné výš. Odpuštění se pak bude týkat úroku z prodlení, úroku z posečkané částky, penále, pokuty za opožděné tvrzení daně a nákladů řízení včetně exekučních nákladů. V případě nedoplatku vyššího než 5 000 Kč bude možné požádat o rozložení úhrady do čtyř splátek s úhradou do sedmnácti měsíců od počátku odpustného období.

Zaniknout mají nedoplatky zejména Finanční a Celní správy ČR, z nichž významná část spadá do kategorie nedobytných. Potenciál zanikajícího příslušenství je odhadován ve výši až 7,7 mld. Kč v působnosti Finanční správy a ve výši cca 1,4 mld. Kč v působnosti Celní správy. Částečná dluhová amnestie má dopadnout na právnické i fyzické osoby, což zvyšuje šanci na její využití, i tak lze ale pochybovat, že bude využita v plné míře. Vyhlašována je souběžně s odpuštěním příslušenství u dluhů na sociálním pojištění, které obvykle mívají stejní lidé a firmy, bohužel však v době vysoké inflace a cen energií, kdy lidé nemají peníze nazbyt. Dobrá věc tak přichází v ne úplně vhodnou dobu. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Redakce EM


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama