e-news.cz - kurzy
Reklama

Turisté se vrátili zpět do Česka. Během léta se objemy plateb zahraničními kartami zvýšily o 47 % oproti minulému roku

22.09.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Turisté se vrátili zpět do Česka. Během léta se objemy plateb zahraničními kartami zvýšily o 47 % oproti minulému roku

Po dvou letech omezení a nejistoty se turismus v České republice pomalu vrací k předpandemickému stavu. Během letních měsíců u nás zahraniční turisté utratili platebními kartami téměř 5 miliard korun, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku znamená nárůst o 47 %.

Průměrná hodnota jedné transakce však klesla o téměř 23 %. Údaje vyplývají z interních dat společnosti Global Payments, největšího poskytovatele platebních služeb a technologií na světě.

Celková částka zaplacená zahraničními turisty platebními kartami se v červenci a srpnu vyšplhala na téměř 5 miliard korun. Oproti 3,4 miliardám v roce 2021 tak vzrostla o 47 %. Významný nárůst je rovněž možné sledovat v celkovém počtu těchto transakcí. Ten vzrostl z loňských 2,5 milionů na takřka 4,9 milionů, tedy o 91 %. „Jediný pokles za letní období můžeme pozorovat u průměrné hodnoty transakce, která z 2 039 korun v roce 2021 klesla o necelých 23 % na 1 575 korun, což je dáno častějším používáním platebních karet,“ říká Ondřej Stříbrský, ekonom ze společnosti Global Payments.

Zejména Praha zaznamenala velmi potřebnou vzpruhu. Město, které v období pandemie obzvlášť trpělo odlivem zahraničních turistů, kteří zde tvoří významnou část klientely, se tak pomalu staví zpátky na nohy. Objem veškerých transakcí provedených v hlavním městě se během letních měsíců vyšplhal na téměř 9 miliard korun, což znamená 24% nárůst oproti loňskému roku. V některých oblastech, jako je Praha 1, pak vzrostl i o více než 50 %. Počet transakcí se rovněž výrazně zvýšil, a to z 12 milionů v roce 2021 na 15 milionů v letošním roce (o 27 %).

Ani druhé největší české město nezůstalo pozadu. „Ačkoliv nebyl nárůst objemu karetních transakcí v Brně během léta stejně vysoký jako v Praze, stále si se svými 2,3 miliardami korun drží pomyslnou druhou příčku v žebříčku měst, kde lidé utráceli nejvíce. A z našich dat víme, že jsou to hlavně domácí spotřebitelé, kteří přecházejí z hotovosti,“ doplňuje Stříbrský. Stejně jako celková částka se zvýšil také počet provedených transakcí – z loňských 3,3 milionů na více než 4 miliony. 

Čeští i zahraniční turisté sázeli na historické památky i neobvyklé atrakce

Oblibě se v období letních prázdnin těšily také tradiční české turistické atrakce, a to včetně hradů a zámků. Útraty v Hluboké nad Vltavou se meziročně téměř zdvojnásobily na letošních 41 milionů korun. O 33 tisíc také vzrostlo množství provedených transakcí. V oblasti hradu Karlštejn transakce meziročně stouply o více než 34 % z loňských 4,8 milionů korun na téměř 6,5 milionů korun. Téměř stejným podílem vzrostl i počet transakcí indikující zvýšený zájem o tuto dominantu Berounska. Stále větší oblibě se těší i obec a areál zámku Valtice, kde s transakcemi přesahujícími 8 milionů korun zaznamenali nárůst o téměř 40 %.

Velkým turistickým lákadlem se stal i letos otevřený visutý most Sky Bridge v Dolní Moravě. Ta je v létě již tradičně vyhledávanou destinací i díky stezce v oblacích a trail parku. Objem transakcí v této lokalitě se oproti roku 2021 zvýšil o bezmála 114 %. Průměrná utracená částka pak vzrostla o 26 % na hodnotu 787 korun. 

Další vyhledávanou turistickou atrakci představují také veřejné bazény a koupaliště. Mezi nimi najdeme i několik rekordmanů. Celkový objem provedených transakcí ve Velkých Losinách, kde se mimo jiné nachází i oblíbené termální koupaliště, vzrostl o rekordních 1 272 %. Samotný počet transakcí se pak zvýšil více než pětkrát. Výrazně stouply i útraty v Pasohlávkách. V lokalitě turistické atrakce Aqualand Moravia meziročně vzrostl objem transakcí z 21 na 84 milionů.

Nejvíce v Česku utrácejí Němci. Rekordmany v počtu transakcí jsou pak Slováci

Mezi jednotlivými národnostmi turistů, kteří Českou republiku v letních měsících navštívili, vedou jednoznačně naši hraniční sousedé. „Němci u nás utratili stejně jako vloni nejvíce, a to přes 1,2 miliardy korun. Rekordmany v počtu transakcí jsou pak Slováci, kteří se i minulý rok drželi na špici žebříčku. V českých provozovnách při téměř 730 tisících provedených transakcí utratili takřka 600 milionů korun, což je v objemu transakcí řadí na druhou příčku,“ komentuje Stříbrský a dodává, že pomyslnou bronzovou medaili pak letos s objemem 411 milionů získali Irové.

Jistou kuriozitu představují také návštěvníci z nejrůznějších exotických zemí, kterých se do Česka sice dostává méně, i tak se ale jejich počet a rozmanitost zemí původu v průběhu let stále zvyšuje. Vysokou platbu zde uskutečnil například jediný platící cestovatel z ostrovního státu v Karibiku – Svatý Kryštof a Nevis. Ten u nás zaplatil jen jednou, a to částku ve výši 30 548 korun.

Foto: Pixabay

Zdroj: Global Payments


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama