e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi ve větší míře financují nákupy půjčkou

09.09.2022, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi ve větší míře financují nákupy půjčkou

V první polovině letošního roku vzrostl meziročně objem úvěrů, ať již bankovních, či nebankovních. Podle ČNB si nové úvěry od bank vzalo o třináct procent Čechů více než vloni. Nové půjčky u nebankovních společností vzrostly o 21 %, což vyplývá z dat České leasingové a finanční asociace (ČLFA). Celkový nárůst byl způsobem především zvýšeným zájmem o hotovostní úvěry, konsolidace a významně rostlo také úvěrové financování nákupu automobilů, a to převážně ojetých vozů. 

„Aktuálně jsou úrokové sazby spotřebitelských úvěrů nižší než inflace. Klienti si berou úvěry ve vyšší míře, zřejmě s obavou, že úrokové sazby mohou začít výrazněji růst a nemohli by realizovat své plány. Home Credit zaznamenal za první polovinu letošního roku meziroční nárůst nových úvěrů o 33 %. Zvýšený zájem je především o flexibilní půjčku, která nabízí možnost variabilního splácení podle finanční situace klienta. Splátku si lze také zcela odložit, případně opětovně čerpat již splacenou jistinu. Zároveň roste zájem také o konsolidace závazků s cílem snížit si měsíční splátky,“ uvádí Milan Cáder, ředitel divize Produkty a Marketing společnosti Home Credit ČR a SR. 

Zvýšený zájem zaznamenala společnost Home Credit také u financování nákupu ojetých automobilů pomocí úvěrů. Zatímco celkový trh meziročně vzrostl podle ČLFA o 3 %, nárůst nových úvěrů u ojetých automobilů u společnosti Home Credit vzrostl o 38 %. 

„Pro většinu lidí je auto nezbytnou potřebou pro podnikání, dojíždění do práce nebo pro odvoz dětí do škol. Při současném nedostatku nových vozů je navíc kvalitní a prověřený ojetý automobil rozumnou alternativou. Výrazně vzrostla poptávka po novějších ojetinách, zhruba do věku 3 let. Nicméně zvýšený zájem registrujeme ve všech segmentech ojetých vozů,” popisuje Luboš Ondrůj, ředitel divize Auto Business společnosti Home Credit.  

Foto: Pixabay

Zdroj: Omnimedia


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama