e-news.cz - kurzy
Reklama

Soukromé nebo veřejné vysoké školy? Evropský trend hovoří ve prospěch soukromého vzdělávání

17.11.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Soukromé nebo veřejné vysoké školy? Evropský trend hovoří ve prospěch soukromého vzdělávání

Rozdíly v kvalitě vyučování nebo v oblibě soukromých a veřejných vysokých škol jsou předmětem mnoha debat. Systémy školství se také liší napříč všemi členskými státy EU. Dlouhodobý trend vývoje počtu vysokoškolských studentů ale napovídá, že soukromé školství získává stále větší oblibu.

Ve státech EU studuje průměrně 20 % vysokoškoláků na soukromých vysokých školách a 80 % pak na veřejných. Největší podíl soukromého vzdělávání lze pak sledovat zejména v Litvě, na Kypru, v Belgii, Finsku, Polsku, Francii či Španělsku. Naopak největší podíl veřejného vzdělávání dosahuje v Řecku, Lucembursku, Dánsku, Irsku, Estonsku, Chorvatsku nebo také Česku.

Graf: Rozložení vysokoškolských studentů dle soukromých a veřejných škol ve státech EU (2020)

Zdroj: Eurostat

Obliba soukromého školství napříč EU roste

Co na to dlouhodobý trend? Celkový počet vysokoškolských studentů vzrostl mezi roky 2013 a 2020 o 8,8 % na více než 18 milionů. Nicméně počet studentů studujících veřejné vysoké školy vzrostl ve stejném období o 0,2 % (14,4 milionů), zatímco počet studentů navštěvující soukromé vysoké školy vzrostl o více než 25 % (aktuálně 3,6 milionu).

Kolik vysokoškoláků má aktuálně Česká republika?

V roce 2021 studovalo v tuzemsku vysokou školu více než 304 tisíc studentů, přičemž 276 tisíc jich navštěvovalo veřejné instituce a 28 tisíc soukromé. Soukromou vysokou školu tedy v České republice volí přibližně 10 % studentů, přičemž tento podíl dlouhodobě klesá. Největšímu zájmu se soukromé vysoké školy těšily v roce 2010, kdy je navštěvovalo 57 tisíc studentů (17 % všech vysokoškoláků).

Který ze systémů vzdělávání je lepší?

Umístění univerzit v jednom ze světových komparativních žebříčků QS World Universtity Ranking hovoří poměrně jasně pro systémy, kde převládá soukromé školství. Do první pětistovky univerzit se vešlo např. 46 britských univerzit, kde je povaha univerzitního vzdělávání čistě soukromá. Pomineme-li ale Velkou Británii, do první pětistovky se také umístilo např.  7 belgických univerzit, 7 Finských, 13 francouzských, 12 španělských, 6 rakouských, 4 portugalské a 13 italských. 

Naproti tomu umístění univerzit pocházejících ze států kde převládá veřejné školství je o poznání slabší. Výjimku představuje Německo s 29 univerzitami v první pětistovce (15 % podíl soukromého školství), Švédsko s 8 univerzitami, Česko se třemi, Irsko a Dánsko po 5.

MICHAEL FANTA, senior analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP 

Foto: Pixabay

Zdroj: CETA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
Reklama