e-news.cz - kurzy
Reklama

Pracovat a platit daně v ČR mohou další Ukrajinci, chce je přes polovinu firem

05.08.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pracovat a platit daně v ČR mohou další Ukrajinci, chce je přes polovinu firem

Přes 380 tisíc občanů Ukrajiny uprchlo podle informací Ministerstva vnitra ČR před ruskou agresí do České republiky. Přibližně 70 tisíc z nich u nás už našlo zaměstnání, platí daně z příjmu a sociální a zdravotní pojištění. Podle aktuálního průzkumu poradenské společnosti PKF APOGEO mají šanci získat práci i další.

„Téměř 53 procent zaměstnavatelů se stále chystá další Ukrajince zaměstnat nebo jinak využít,“ shrnuje zjištění Jan Rechnovský, HR expert PKF APOGEO. „Pokud bychom tento údaj vztáhli například na celkový počet s.r.o., kterých je 507 tisíc, z nichž ty vstřícné by chtěly přijmout byť jen jediného Ukrajince, museli bychom brzy poslat pro další,“ říká s nadsázkou.

Firmy ovšem plánují využít Ukrajince ze 78 % na pozice vyžadující nižší kvalifikaci, nebo pro řemeslné práce. „Poptávka se týká stavebních dělníků, montérů na pásové výrobě, řidičů, elektrikářů, pokrývačů, nebo třeba pracovníků v supermarketech,“ upřesňuje Rechnovský. 

Významný posun ke kvalifikovaným zaměstnancům podle něj zatím nenastal. „Poptávku po zdravotnících, programátorech, vysokoškolácích v technických, chemických nebo přírodovědných oborech potvrdilo jen 11 procent dotázaných,“ uvádí. „Jenže právě tyto profese mohou produkovat vysokou přidanou hodnotu a zvyšovat konkurenceschopnost českých produktů. Tento potenciál si naše firmy ještě neuvědomují,“ komentuje.

Více než 160 tisíc Ukrajinců, kteří se do ČR uchýlili před válkou ve své zemi, představují dospělé ženy, dalších 130 tisíc jsou podle údajů Ministerstva vnitra děti a dospívající. 

Z analýzy vypracované Ministerstvem práce a sociálních věcí téměř polovina uprchlíků zastává pozice jako obsluha nejrůznějších strojů či zařízení a dalších 36 % z nich pracuje na pomocných pozicích. Zhruba čtvrtina Ukrajinců, kteří k nám po začátku války uprchli, si zatím našla práci ve velkých podnicích, které zaměstnávají přes 250 osob.

Foto: Pixabay

Zdroj: Spindoctors


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Blíží se roční zúčtování daně. Na co nezapomenout, a které slevy letos čerpáte naposledy

02.02.2024, Autor: Z blogosféry

Do 15 února musí zaměstnanci požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V tomto termínu by měli do účtárny dodat podklady, které je opravňují k nárokování slev. O školkovné nebo slevu na studenta přitom můžete žádat naposledy. Slevu na manželku budete moci uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní. 

Dejte si pozor na nesprávné podání kontrolního hlášení

15.09.2023, Autor: red

Nejvyšší správní soud (NSS) se ve svém rozsudku 6 Afs 150/2021 ze dne 25. 8. 2022 zabýval lhůtou pro podání kontrolního hlášení v případě, že jej plátce daně z přidané hodnoty podá v nesprávné formě (např. ve formátu pdf. nebo emailem) a to v řádné lhůtě pro podání kontrolního hlášení.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: Copak pro nás připravuje koalice v oblasti daní? 

29.03.2023, Autor: Martin Fassmann

V souvislosti s takzvanou nápravou veřejných financí, což při aktuálním pohledu na vývoj státního rozpočtu stále silněji zní spíše jako eufemismus, se kupodivu o jedné složce tohoto „napravování“ hovoří stále zastřeněji. Ano, jde o zvyšování daní.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Brigáda a sleva na manželku

30.09.2022, Autor: red

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc korun, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 korun. Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama